Kolumnit

Jos suomen asemaa heikennetään, heikennetään samalla niiden asemaa, jotka eivät voi puolustaa itseään

Minna Rytisalo KUVA: Jarmo Kontiainen
Kolumnit 8.11.2018 20:00
Minna Rytisalo

Suomeen pitäisi kuulemma saada lisää vetovoimaa, toivoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Koska meillä täällä soiden keskellä ei ole omaperäistä kulttuurielämää, kansallista ylpeyttä eikä näköjään käsitystä myöskään siitä, mitkä ovat omimmat vahvuutemme maailmassa, Mikael Jungner ehdottaa yhdeksi vetovoimaa lisääväksi toimeksi sitä, että englannista tulisi virkakieli.

Miten lyhytnäköistä ja kapeakatseista ja samalla yllätyksetöntä on ajatella, että Suomi paranisi hylkäämällä sen, mitä on rakennettu vain 200 vuotta: omat kansalliskielensä.

Tämän saattoi kuitenkin melkein aavistaa, sillä vain muutamaa päivää ennen Jungnerin esitystä Suomen kielen lautakunta otti voimakkaasti kantaa ja peräänkuulutti kielipoliittista ohjelmaa, sillä tällä hetkellä kansalliskieliin kohdistuu "vakava uhka".

Tiedemaailma on jo pitkälti englanninkielinen. Kun taide, kulttuurielämä, tiedonvälitys ja päätöksenteko seuraavat perässä, peli on hävitty. Kun virkamiestasolla heitellään ajatuksia, että äidinkielen ylioppilaskokeen voisi poistaa, minua kylmää.

Tuohtuneena ja vihaisena olisi syytä olla hiljaa, mutta en voi, sillä kielen pitäminen pelkkänä kommunikaation välineenä on paitsi täydellistä ymmärtämättömyyttä, myös vaarallinen ajatus.

Kieli on kulttuuria, kieli on osa identiteettiä, kieli on käsi joka kurkottaa yhteyteen ja hakee vastaanottajaa.

Kieli ei ole vain sanoja, se on sävyjä ja ajatuksia, tunteita ja ihmisen sisäisintä minuutta.

Kieli on myös valtaa. Kieltä osaamattomalla sitä ei ole.

Jos suomen asemaa heikennetään, heikennetään samalla niiden asemaa, jotka eivät voi puolustaa itseään. Kyse on vanhuksista, vammaisista, niistä jotka tarvitsevat eniten tukea asioidensa hoidossa. Kyse on oppimisvaikeuksien kanssa elävistä ja niistä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin nytkään ja joutuvat siksi vaikeuksiin.

Suomen vahvuus on ollut yhteiskunta, jossa ihminen tulee ymmärretyksi ja tasa-arvoisesti kohdelluksi riippumatta siitä, millaista suomea hän puhuu. Jos kuitenkin tulevaisuudessa palvelut ovat vain tiettyä kieltä taitavan eliitin ulottuvilla, jos poliittinen päätöksenteko tapahtuu kielellä, jota tavallinen väestö ei ymmärrä, jos ihminen tulee tällä tavalla syrjäytetyksi omasta maastaan, jos hänen identiteettinsä kyseenalaistetaan näin kauhealla ja julmalla tavalla, seuraukset ovat hirvittävät.

Asia on meidän kaikkien yhteinen, ja siksi kielikysymyksestä ei myöskään saa tulla minkäänlaisen vastakkainasettelun välinettä.

Suomi tarvitsee kielipoliittisen ohjelman juuri nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjoittaja on kuusamolainen opettaja ja kirjailija.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Minulla on tästä aivan henkilökohtaisia kokemuksia, käytän englanninkieltä niin paljon nykyään että jotkut perussanat tuottaa välillä vaikeuksia ja täytyy kysyä englanniksi keskustelukaverilta että mikäs toi oli suomeksi. Välillä huomaan myös että ajattelen englanniksi suomen sijasta. Tällä on sekä hyvät että huonot puolensa, hyvänä puolena on se että kommunikointi englanniksi onnistuu aika sujuvasti, mutta samalla sitten taas äidinkielen osaaminen ja kommunikointi sitä käyttäen käy vaikeammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäökö Suomessa alkaa puolustaa omaa enemmistöäidinkieltään? Ensin taistelimme Ruotsissa suomen kielen puolesta:lapsen oikeus äidinkieleen periaatteella opettajana ja vanhempana,aktivistiruosuna.Eino Leinon sanoin:"ruotsalaisia emme ole,venäläisiksi emme halua tulla"ja sitten vielä jatkoksi:"Se Oolannin sota oli kauhia.." Kuka se Suomea puolustaa,jos ei Suomi ja suomalaiset itse? Eikö Elinkeinoelämällä ja Jungnerilla ole parempaa tekemistä,nyt kun on vielä Brexit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kuvitella Suomen, jossa kansa puhuisi jotain andymaccoy - suomea, josta kukaan ei ota selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Andy puhuu vaimonsa ja bändinsä kanssa englantia ja tekee piisejä englanniksi. Helsinki oli kansainvälinen Tsaarinajalla 1800-luvulla. Sitten oli taukoa ja nyt se on palaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyiset virkamiehet ja poliitikot osaavat kapean erikoisalansa englanninkielisen sanaston vain oltuaan piiiiitkällä intensiivikurssilla tai useita vuosia töissä ulkomailla - sielläkin työkavereina englantia vieraana kielenään puhuvia ihmisiä. Kuka sen englanninkielisen ja kaikille ymmärrettävän virkakielen laatii suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin? Suomenkielinenkin kapulapykäläkieli on syntyperäiselle suomalaiselle todella haasteellista. Entäpä sitten, kun englannin sanojen merkityksistä ollaankin virkamiehen kanssa eri mieltä? Google Translatorista ei apua kannata hakea, mutta ehkä tulkkien ammatti nousisi uuteen arvostukseen, kun oikeusturvan edellyttämää tulkkausta ja käännöstä olisivat vaatimassa suomalaiset virkamies ja kansalainen, joiden kummankaan äidinkieli ei ole englanti eikä keskinäistä ymmärrystä löydy. Kas kun ei ehdottanut venäjää uudeksi virkakieleksi!
Erinomainen ja selkeästi perusteltu mielipide Minna Rytisalolta, joka osaa ajatella laajemmin kuin ymmärtämätön ja julkisuushakuinen Jungner.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieli on ajattelun väline ja ohjaa aivojemme kehitystä sekä sitä kautta muokkaa jopa aistejamme. Monipuolinen kielitaito on tärkeää, mutta ei sitä tule suomen kustannuksella tavoitella.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin eri mieltä. Nimittäin juuri taloudellinen menestys tarjoaa valtaa ja vapautta, vapautta tehdä omalla kielellämme mitä huvittaa. Jos talous ei ole kunnossa, joudumme talutushihnaan ja meiltä poistuu tämä vapaus.

Jos taloudellinen menestys edellyttää panostuksia muihin kieliin, kannattaa ne siis tehdä - jo ihan oman kielemme tähden.

Jugneria tulkitsen niin, että virkakieleksi englanti siis on tulossa suomen ja ruotsin rinnalle, mikä on vain ja ainoastaan hyvä idea. En toki ole lukenut, mitä Jugner alunperin kirjoitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että tarvittaisiin kolmas kansalliskieli? Höpö höpö. Nykyisissäkin riittää osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin samaa mieltä. Kieli on kulttuuria, kieli on valtaa ja ennen kaikkea oma kieli on monimutkaisimpien ja syvimpien tunteidemme ja ajatustemme tulkki. Onneksi Suomen kielen lautakunta on ottanut voimakkaasti kantaa kielen puolesta. Kiitos tästä kirjoituksesta, Minna Rytisalo. Toivottavasti keskustelu suomen kielen merkityksestä ja asemasta nousee tärkeiden asioiden joukkoon kansalaisten keskuudessa ja ennen muuta siellä, missä asioistamme päätetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä mielipiteensä olisi ollut vain huomionkipeä heitto!

Eikö Jungner enää muista, että mikä piti virolaiset Neukkulan julkisorronkin alla hengissä ja antoi uskoa paremmasta tulevaisuudesta? Oma äidinkieli, eesti Keel!

Meille suomalaisille on ehdottoman tärkeää, että tunnekielemme, oma äidinkielemme suomi on vuorostaan kyllin vahvassa arvostuksessa, että nimenomaan se on maamme hallinto-, kulttuuri- ja ehdottomasti opiskelukielemme!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta on kovin vaikea olla toista mieltä; Mikael Jungner on aiemmin ollut virkistävän provokatiivinen, mutta taitaa nyt valitettavasti olla aivan tosissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:21
Liesi savusi paritaloasunnossa Iissä, pelastuslaitos varmisti tilanteen
10:00
Aviomiehen alkoholismi pakotti harkitsemaan aborttia – Koskettava dokumenttielokuva kertoo, kuinka pankkiiri-isä selvisi vaikeasta paikastaan Tilaajille
9:16
Merihädässä ollut norjalaisristeilijä kulkee taas ja matkustajia evakuoidaan – kapteeni on lehtitietojen perusteella suomalainen
9:12
Sikalarakennuksen katto sortunut osittain Ristijärvellä – noin 150 sikaa saatu pelastettua, yksi eläin löytyi loukkaantuneena
9:00
Essee: Syön tästedeskin lihaa, autoilen ja lennän – emme tarvitse elämäntapapoliiseja Tilaajille
9:00
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
9:00
Mahdollisuus antaa lapselle neljä etunimeä ei aiheuttanyt ryntäystä maistraattiin – uutena ilmiönä lapselle halutaan hakea yhteinen sukunimi Tilaajille
35
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
28
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
14
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
9
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
7
Väkivaltaisesti käyttäytynyt mies pahoinpiteli kolmea ihmistä Oulun keskustassa, sivulliset taltuttivat riehujan
7
Asiantuntija: Muellerin Venäjä-raporttiin kohdistuu valtava poliittinen paine: "Hänellä on tinkimätön maine asioiden tekemisestä loppuun saakka"
6
Huuhkajat jäi Italian jalkoihin – Suomi avasi EM-karsinnat tappiolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono aluksi Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image