Kolumnit

Jos jonkun on alettava kilttien tyttöjen va­paus­tais­te­li­jak­si, se voin aivan hyvin olla minä

Kolumnit 3.1.2019 20:00
Riikka Pulkkinen
Riikka Pulkkinen

Olen tunnetusti tahdikas ihminen. Olin kiltti tyttö. Hymyilen kuvissa. Olen nainen, joka haluaa olla pidetty eikä voi mitään sille, että näyttää valokuvissa myöntyväiseltä.

Kun tutustuin kirjailija Miika Nousiaiseen vuosia sitten, hän kertoi, että oli yllättynyt siitä miten hauska minä todellisuudessa olen.

Asia ei häiritse minua muuten, voin olla hauska ja ironinen ainoastaan yksityisesti, mutta silloin, kun huomaan teoksiani luettavan julkikuvani kautta, ilmiö alkaa vaivata minua. Se, mitä itse pidän kirjoittamishetkellä ironiana, tulkitaan helposti patetiaksi. Mitä muuta tuon kuvissa anelevasti hymyilevän tytön proosa voisi olla kuin tunteellista ja hupsua?

Ainoa kapinani muoto on se, että jatkan kirjoittamista aina vain. Koska kirjoittaessa ei voi koskaan miellyttää kaikkia, kirjoittaminen on aina kiltille tytölle riski.

Olen jo pitkään ajatellut kirjoittavani kilteistä tytöistä. Loisin romaanihenkilön, joka olisi ennen muuta kiltti tyttö, ja yhtäkkiä väsynyt rooliinsa. Mihin hän ryhtyisi? En tiedä.

Toisinaan minusta tuntuu, että feminismi, jonka voittokulkua olemme viime vuodet saaneet seurata, ei aja tarpeeksi kilttien tyttöjen asiaa.

Miksi feminismi tuntuu usein niiden toisten naisten feminismiltä? Ikään kuin perfektionistiset tytöt, jotka ovat tottuneet kätkemään vihansa ja ilmaisemaan sitä vain itseään kohtaan, olisivat todellisten feministien vihollisia. Miksi näin on? Ehkä naisen tahdikkuus on osa patriarkaattia, eikä ihminen voi olla osa rakennetta, jonka haluaa murtaa. Siksi on vaikeaa kuvitella kiltin tytön radikalismia.

Asiat tietenkin muuttuvat paremmiksi myös kilttien tyttöjen osalta, jos vanhat rakenteet murtuvat. Mutta jos jonkun on alettava kilttien tyttöjen vapaustaistelijaksi, ja se voin aivan hyvin olla minä.

Millainen sitten olisi kiltin tytön emansipaatiokertomus? Olisiko se rikoskertomus, jossa kiltti tyttö saa tarpeekseen? Onko kiltin tytön murhattava joku, jotta hän karistaisi ennakkoluulot ja kiiltokuvat identiteetistään? Vai olisiko vapauttavin kertomus komedia, seksuaalisesti estoton, jossa jokainen orgasmi päättyisi naurukohtaukseen?

Ainakin nauru vapauttaa katkeruudesta, ja juuri katkeruuden välttäminen on kilttien tyttöjen vapaustaistelijalle välttämättömintä. Tiedän nimittäin millaisia ne vihaiset, vittuja jouluruuhkassa haistattelevat mummot olivat itse nuorina. He olivat kilttejä tyttöjä. He hoitivat osansa, vihasivat vain itseään.

Kun heistä tuli vanhoja, heistä tuli misogyynien aatelisia. Jos he olisivat vapautuneet liiasta kiltteydestä ajoissa, heitäkin voisi yhä naurattaa, ja he saattaisivat antaa nuorille naisille tietä hymyssäsuin.

MAINOS

Kommentoi

Miksi sitten mies ei saa olla kiltti?

Miksi kiltteys on pahasta? Miksi kaikkien pitäisi olla tuhmia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, voi nuita naisten painolasteja ja olemassa olon vaikeutta? Mistä se kumpuaa, voisiko kirjoittaja sitä tutkia enemmän, koska se on paljon yleisempää kuin se, että ollaan kilttejä?

Ymmärrän sen, että nainen on paljon herkempi ja ehkä biologisesti huolehtivaisempi kuin miehet omalla tavallaan, mutta mistä johtuu nämä koko ajan esillä olevat naiseuden ongelmat. Täytyy yhtyä edelliseen ja todeta, että kyllä luomunaisia kaivataan. Eikö nainenkin voisi olla tasapainoinen ihminen eli se, mikä hän on, ja elää sen kanssa. Vinkiksi vain, että myös ihmisenä kasvaminen kai kuuluu naiseuteen. Kasvuun kuuluu, että näkee asioita eri tavalla kuin nuorempana. Miksi siitäkin pitää tehdä oma kynnys ja pahoittaa sillä mieli?

Ei muuta kuin tsemppiä ja parempaa elämää, mitä se sitten onkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että olen vanha mies. Sääli kun luomunaiset ovat kadonneet yhteiskunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lähtökohtaisesti kaikkia rakastava maailmanhalaaja. Haluan antaa ihmiselle mahdollisuuden, vaikkeivat kaikki ominaisuudet hänessä tunnu vastaavan omiini. Haluan olla ystävällinen. Pyrin kertomaan näkemykseni asioista niin, etten loukkaa ketään.
Itseltäni on vaatinut paljon, että hyväksyn itseni tällaisena. Suomessa on hyväksyttävämpää olla mielipiteiltään polarisoitunut ja suoraan puhuva.
Miksi kiltteys on synti? Ei kiltti ole välttämättä toisten tahtoon alistuva reppana. Ihminen voi olla kiltti ja rajansa säilyttävä samaan aikaan. Oikeastaan toisten tahtoon alistuvat ovat usein ihmisiä, joiden sisältä löytyy paljon vihaa ja marttyyriutta, jotka eivät lopulta ole kovinkaan kilttejä ominaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiltin tytön syndroomasta toipunut. Aloin elämään kuten itse halusin, enkä enää piitannut kaikista odotuksista mitä minun niskaan oli koko ikäni kaadettu. Löin homman läskiksi ja olin vihdoin onnellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas en ole osannut olla kiltti tyttö. Lapsena olin ärtyisä, helposti kyllästyvä ja kiukutteleva lapsi. En osannut olla sanomatta mitä oikeasti ajattelin. Sain aikuisilta paljon negatiivista palautetta, eivätkä vieraat aikuiset pitäneet minusta. Lisäksi olen sekä valokuvissa että livenä vihaisen näköinen, olin sitten vihainen tai en ollut. Tästä olen saanut palautetta koko elämäni ajan. Onneksi sentään omat vanhempani hyväksyivät minut kutakuinkin sellaisena kuin olin. Minusta asia on niin, että tyttö ei ole oikein koskaan sellainen kuin toisten mielestä pitäisi. Siksi on viisainta opetella olemaan sellainen kuin on, lupia kyselemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin jostain tutkimuksen, että jos äiti odotusaikana stressaa kovasti ja koko ajan, se heijastuu sikiöön, joka maailmaan syntyessään on sitten hyvin varautunut ja maailmaan jo kyynistynyt valmiiksi. Uskon että tämän vuoksi olin kiukutteleva ja aina vihainen lapsi. Synnyin toisena lapsen, koliikki isoveljen jälkeeen keskelle talonrakennusprojektia, lamaa, työttömyyden uhkia ja heikkoon parisuhteeseen. Äidin raskausaika on ollut kuuleman ihan helvettiä ja siitä syntyi sitten maailmaa vihaava tyttö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – toinen kaista suljettu onnettomuuspaikalla
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
31
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
25
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
23
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
6
Ammattiliitot aktivoituivat työnvälityksessä – "Jotkut puhuvat työnvälityspalveluista työelämän Tinderinä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image