Kolumnit

Henkien taistelu päättyi laihaan kompromissiin

Kolumnit 3.7.2005 0:00
Risto Uimonen

Paperiteollisuuden työtaistelu jää historiankirjoihin, mutta ei vain vessapaperin hamstrauksen takia, vaan ennen muuta siksi, että kyseessä oli Suomen ensimmäinen työtaistelu globalisaation varjossa. Tässä mielessä se sijoittuu yhteiskunnallisesti merkittävien lakkojen joukkoon, vaikka riitelyn tuoksinassa tämä suuri linjakysymys näytti unohtuvan niin taistelevilta paperiliittolaisilta kuin suurelta yleisöltäkin.

Sotien jälkeiset yhteiskunnallisesti merkittävät työtaistelut on nopeasti kerrattu. Arabian lakko 1948, yleislakko 1956, Metalliliiton "vallankumouslakko" 1977, teknisten pitkä työtaistelu 1977, virkamieslakko 1984, hoitajien lakko 1995 sekä peräti 12 viikon lääkärilakko vuodelta 2001.

Kuten luettelosta käy ilmi, yhteiskunnallisesti merkittävien työtaistelujen painopiste on siirtynyt suurteollisuudesta ja poliittisen vehkeilyn parista siistejä sisätöitä tekeviin mutta palkallisesti ja arvostukseltaan proletarisoituneisiin toimihenkilöihin. Lakkojen pituudet ovat samalla venyneet, koska julkisen lohkon lakot aiheuttavat yhteiskunnalle yleensä vain säästöä. Sotien jälkeistä ennätystä pitävät hallussaan palomiehet, joiden työtaistelu kesti 13 viikkoa 1998.

Paperin kuuden viikon työtaistelu merkitsi paluuta vanhaan. Vastakkain olivat nimittäin teollisuuden kasvottomien suuromistajien ja tavallisten duunareiden intressit - jos nyt tämän päivän paperityöläisistä voi tuollaista ilmaisua käyttää. Valtaosa heistä tekee siistiä sisätyötä. He ovat kuin toimihenkilöitä paitsi, että heillä on paljon paremmat palkat ja lyhyempi työaika, joka lyhenee nyt lisää.

Paperin työtaistelu on ainutlaatuinen Suomen työmarkkinahistoriassa. Työnantajat eivät nimittäin ole ennen lähteneet Suomessa niin kovaan vastaiskuun kuin nyt tapahtui. Työsulku on työnantajille samanlainen äärimmäinen painostuskeino kuin lakko palkansaajille. Työnantaja ei päästä sulun aikana työntekijöitä töihin eikä maksa heille palkkaa. Työnantaja yrittää tällä tavoin kuivata työntekijöiden tilit ja saada pohjan pilkistämään ammattiliiton kassoissa.

Työnantajat keksivät työsulun 70-luvulla vastaiskuina ammattiliittojen ns. viipalelakoille. Sulun käyttö laajeni 90-luvulla vastaiskuina työrauhavelvoitteen alaisten ammattiliittojen tukilakoille, mutta silloinkin sulkua käytettiin säästeliäästi. Työnantajat yrittivät minimoida aiheuttamiaan tappioita.

Metsäteollisuuden työsulku edustaa työnantajapolitiikassa täysin uutta strategiaa ja asennetta. Tehtaat pantiin kiinni hinnasta välittämättä. Työnantajia ei hetkauttanut lainkaan, mitä se maksoi teollisuudelle ja millaista vahinkoa siitä aiheutui muille aloille. Kunnallisverojen menetyksiäkään ei surtu. Työtaistelun arvioidaan syövän noin prosenttiyksikön tämän vuoden talouskasvusta. Se on paljon, kun kasvu oli jäämässä muutenkin vajaaseen kolmeen prosenttiin.

On päivänselvää, etteivät työnantajien kovat otteet johtuneet vain yhden kierroksen asetelmasta tai siitä, että he olisivat halunneet juuri nyt kyykyttää ay-liikettä ja avata pään sopimusten heikennyksille myös muilla aloilla. Pelipöydällä olivat paljon isommat panokset: koko Suomen metsäteollisuuden tulevaisuus globaalissa maailmassa, jossa yhden maan työehdot eivät voi poiketa kovin paljon kilpailijoista ainakaan ylöspäin. Siksi Metsäteollisuus oli valmis maksamaan mielettömän hinnan tuotannon menetyksinä.

Tätä suurta linjaa ei Paperiliitossa haluttu nähdä, eikä työnantajien jyräys tai alan huono neuvottelukulttuuri millään tavoin edesauttanut asiaa. Mitä muuta ammattiliitto saattoi tehdä kuin ryhmittyä järjestöpoliittiseen siilipuolustukseen? Jo alun pitäen oli selvää, etteivät työnantajat ota Paperiliitosta selkävoittoa. Liiton kilpeen tuli kuitenkin lommo. Se ei ole enää SAK:ssa entisenlainen mahtiliitto, jota muut katsovat ylöspäin. Senkin on otettava huomioon globalisaatio.

Joillakin ehti tulla taistelun tuoksinassa ikävä Mauri Morenia, työnantajien edellistä pääneuvottelijaa. Niin nopeasti asiat unohtuvat. Moren oli vuositolkulla kirosana Paperiliitossa, jossa hoettiin, että neuvottelut sujuisivat kyllä, jos ei olisi Morenia. Hän on ollut jo muutaman vuoden eläkkeellä. Työnantajat puhuivat samoin Paperiliiton edellisestä puheenjohtajasta Jarmo Lähteenmäestä. Hän on työskennellyt jo jonkin aikaa Brysselissä, mutta sekään ei estänyt konfliktia.

Tästä näkee, että kyse on yksittäisiä ihmisiä suuremmista asioista. Kun devalvaatioiden aika on ohi, yritysten on pakko tulla toimeen omillaan.

Metsäteollisuus ja siihen järjestäytyneet yritykset eivät enää suostuneet siihen, että alalle tehdään ensin tupo ja sen päälle maksetaan ylimääräiset korvaukset, kuten on tehty iät ja ajat. Työnantajat olivat valmistautuneet voimainmittelöön huolella, ja yritykset oli kytketty tiukasti neuvotteluprosessiin mukanaan. Metsäteollisuuden Timo Poraselle ja Arto Tähtiselle tämä oli viimeinen taisto. Poranen jää eläkkeelle vuoden vaihteessa, ja Tähtinenkin on sen ikäinen, että hän tuskin hoitaa seuraavaa kierrosta, kun paperin sopimus päättyy kolmen vuoden kuluttua.

Oliko sota sitten kaiken uhrauksen arvoinen? Saivatko työnantajat tahtonsa läpi? Tapahtuiko ratkaiseva käänne?

Ei tapahtunut. Tapahtui vain pientä edistymistä, ja lopputulos on laiha kompromissi. Esimerkiksi ympärivuotiset käyntiajat tulevat tehtaisiin, mutta sen hintana lyhyt työaika lyhenee lisää. Ulkopuolisen työvoiman käytössä ei tullut suurta läpimurtoa, vaan pieni liikahdus oikeaan suuntaan. Ehkä olennaisin työnantajien voitto on se, että nyt katkesi vanha perinne, että Paperiliiton pitää saada aina enemmän kuin muiden liittojen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
52
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
51
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
18
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image