Kolumnit

Hallituksen painettava turbonappia – "Vaihdetaan pienemmälle verotuksessa, nostetaan jalka lakkojarrulta ja painetaan paikallisen sopimisen kaasua"

Polttoaineiden verotuksen kiristäminen lisäisi merkittävästi kustannuksia muun muassa metsäteollisuudessa. KUVA: PEKKA KARHUNEN
Kolumnit 24.8.2019 8:00
Jussi Pesonen

Suomen talouden vahvistamiseksi on useita keinoja. Hallituksen pitää uskaltaa tarttua niihin rohkeasti, kirjoittaa metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Vaikuttiko keskustelu hakkuiden rajoittamisesta Suomessa? Sitäkin minulta kysyttiin, kun UPM piti tiedotustilaisuuden toisesta Uruguayhin rakennettavasta sellutehtaasta.

Vastasin lyhyesti, ettei vaikuttanut. Pidempi vastaus alkaa siitä, että toki kaikki julkinen keskustelu vaikuttaa investointien suunnitteluun, mutta usein varsin pitkällä aikajänteellä.

Mistä Suomessa on viime vuosina keskusteltu? Verojen nostamisesta, hakkuiden rajoittamisesta, yritystukien poistamisesta, kikyn romuttamisesta. Vaikka maailmantalous taantuu, keskustelun henki näyttää olevan kiellä, rajoita, verota. Tai peru edellisen hallituksen päätökset.

Teollisuuspolitiikassa varmaa tuntuu olevan vain epävarmuus. Kuvaavaa on, että viimeisen vuosikymmenen aikana yritykset ovat Suomessa investoineet vain poistojensa verran, jos sitäkään. Teollisuutemme tekninen kilpailukyky on heikentynyt, mikä näkyy maan taloudessa. Raaka-aine, energia, tekninen kyvykkyys, työvoima, logistiikka, verot ja markkinat. Tuotannon optimoinnissa riittää muuttujia.

Kilpailukyvyn monet muuttujat eivät ole vain haaste vaan myös mahdollisuus. Eniten mahdollisuuksia on globaalisti toimivilla yrityksillä, joilla on valmiita kasvualustoja eri puolilla maailmaa.

Monet valtiot ymmärtävät tämän. Niille kilpailukyky on vientituote, joka tuo investointeja ja työtä. Tuotetta markkinoidaan aktiivisesti. Ruotsi houkuttelee yrityksiä matalilla energiaveroilla. Saksan valtteja ovat energiaveroista annetut vapautukset, joustavat työmarkkinat ja oppisopimus. Viro verottaa vain jaettua voittoa.

Keskeisiin kilpailijoihin verrattuna Suomessa on korkeat energiaverot, lyhyet työajat ja jäykät työsopimukset. Polttoaineiden verotusta aiotaan kiristää.

ValtiovarainministeriMika Lintilä (kesk.) pani kansliapäällikkö Martti Hetemäen etsimään investointeja kiihdyttävää ”turbonappia”. Arvaan, mistä Hetemäki ensimmäisenä etsii, mutta siellä nappia ei ole.

Innovaatiot eivät ole turbonappi. Innovaatiosta tuotantoon menee vuosikymmen. Niin meni UPM:n uusiutuvalla BioVerno-dieselilläkin. Innovaationapin pitää olla koko ajan ON.

Etsimisen voisi aloittaa katsomalla, missä asennossa teollisuuspolitiikan tavalliset liukukytkimet ja napit ovat meillä ja muualla. Vertailuja ovat tehneet ainakin Etla, KPMG, Pöyry ja Nordic West Office.

Pitäisikö jonkin napin asentoa muuttaa? Onko nappeja, joihin ei pidä koskea? Viennistä elävä pieni maa ei voi tehdä pääkilpailijoistaan merkittävästi poikkeavaa talouspolitiikkaa ainakaan pitkään.

Maassa, jossa yksi iso teollinen investointi voi kääntää kokonaisen maakunnan suunnan, ei voida tehdä yhtään poliittista päätöstä pohtimatta sitä, miten se vaikuttaa investointeihin ja kilpailukykyyn.

Yhden turbonapin sijaan Suomella on paljon käyttämättömiä nappeja kilpailukyvyn edistämiseksi. Yksi on usko talousmetsätalouteen, jonka tulokset puhuvat puolestaan. Me osaamme yhtä aikaa käyttää ja hoitaa metsiämme. Metsien käyttö on todistetusti osa ratkaisua, ei ongelma.

Kilpailukykyä tukeva työehtosopimus olisi turbonappi. Metsäteollisuudessa maksetaan kilpailijamaita paljon korkeampia palkkoja. Siitä huolimatta meillä on jäykimmät työsopimukset. Paikallinen sopiminen ei toimi vieläkään, ja kikyn lisätunnit halutaan poistaa.

Logistiikkakustannukset ovat turbonappi, koska ne vaikuttavat suuresti kaukana markkinoilta olevan maan kilpailukykyyn. Kuuden ja puolen sentin korotus dieselin litrahintaan tarkoittaa UPM:lle neljän miljoonan euron vuotuista lisäkulua. Se on suurin piirtein sama kuin Suomessa toimivan paperikoneen liikevoitto.

Liikenteestä valtiolle kerätyistä miljardeista murto-osa palaa väylien kehittämiseen. Maiden kokoon suhteutettuna Ruotsin infrainvestoinnit ovat yli kaksinkertaiset. Siinäkin on turbonappi.

Suomen kokonaisveroaste on edelleen korkea. Verotus on vahvin turbonappi, puhutaan sitten työn, pääomien tai energian verotuksesta. Verotuksesta on kyse myös yritystuissa.

Nappeja on, mutta niitä pitää uskaltaa painaa. Vaihdetaan pienemmälle verotuksessa, nostetaan jalka lakkojarrulta ja painetaan paikallisen sopimisen kaasua. Kun maalla ja sen yrityksillä on kilpailukykyä, investoinnit tulevat itsestään.

Kirjoittaja on UPM:n toimitusjohtaja. Vaihdetaan pienemmälle verotuksessa. Painetaan paikallisen sopimisen kaasua.

MAINOS

Kommentoi

Mihin unohtui se työntekijä, joka sen tuloksen yritykselle tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turbonappi on työnantajan sivukulujen alentaminen merkittävästi. Toinen on velanotto infrastruktuurien rakentamiseen.

Toki tasapainostus vaatii sitten veronkorotuksia muualla ennemmin tai myöhemmin, mutta sille nyt ei voi mitään. Kohentuva talous kuitenkin maksaa itse itsensä, jos sitä ei muuhun sössitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
79
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
53
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
40
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
39
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
37
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
27
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image