Kolumnit

Evo­luu­tiop­sy­ko­lo­gia ja syntyvyyden lasku

Kolumnit 13.10.2019 18:00
Markus J Rantala

Mediassa on pohdiskeltu syitä syntyvyyden nopeaan laskuun meillä Suomessa ja yritetty keksiä keinoja, miten syntyvyys saataisiin nousemaan. Onpa jopa ehdotettu synnytystalkoita. Mediassa on pelätty huoltosuhteen romahtamista ja hyvinvointiyhteiskunnan tuhoa. Ilmiö ei rajoitu pelkästään Suomeen vaan syntyvyys on ollut pitkään laskussa ympäri maailmaa.

Luonnonsuojelijana sekä ekologian ja ympäristönhoidon dosenttina minua ilahduttaa syntyvyyden lasku, sillä maailmassa on liikaa ihmisiä – myös Suomessa. Uhkakuvamme ei ole huoltosuhteen heikkeneminen vaan meneillään oleva ympäristökatastrofi. Ei pidä huolestua syntyvyyden laskusta vaan syistä jotka aiheuttavat syntyvyyden laskun.

Markus J. Rantala. 

Syntyvyyden laskua tutkineet sosiologit ovat yksimielisiä siinä, että syntyvyyden lasku johtuu siitä, että lapsiperheet haluavat pitää lapsilukunsa entistä pienempinä ja monet haluavat jäädä kokonaan lapsettomiksi. Halun jäädä lapsettomaksi on sitten pohdittu johtuvan esimerkiksi siitä, että yhteiskunta ei tue tarpeeksi lapsiperheitä, lapsiperheen arki koetaan raskaaksi tai on esitetty jotain muuta yhteiskunnallista syytä.

Evoluutiopsykologian dosenttina katson asiaa kuitenkin aivan eri näkökulmasta. Kun katsoo eläinkuntaa niin näyttäisi siltä, että eliöillä on menossa ainainen lisääntymiskilpailu, jossa pyritään lisääntymään mahdollisimman tehokkaasti. Ne jotka eivät tässä pärjää eivät saa geenejään eteenpäin. Meillä ihmisellä ehkäisyn takia seksi ei enää johda raskauteen vaan lasten hankinta on muuttunut yhä suunnitelmallisemmaksi ja ”yllätysraskauksia” tapahtuu yhä harvemmin. Tietoinen halu hankkia lapsia on siis tullut yhä ratkaisevampaan rooliin lisääntymisessä.

Evolutiivinen historiamme vaikuttaa kuitenkin tähän päätöksentekoon, vaikka me emme sitä itse tiedostakaan. Ihmisellä ei ole täysin vapaa tahto. Ihminen voi tehdä mitä haluaa, mutta ei haluta mitä haluaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sukupuolihormonit vaikuttavat ihmisen tietoiseen haluun saada lapsia ja hoitaa niitä. On selvinnyt, että naisilla jotka näyttävät naisellisemmilta ja joilla on korkeammat estrogeenitasot on voimakkaampi tietoinen halu saada lapsia kuin maskuliinisemmilla naisilla. Se että naiset eivät halua enää saada yhtä paljon lapsia kuin aikaisemmin viittaa siihen, että heidän estrogeenitasonsa ovat mahdollisesti laskeneet ja naiset ovat muuttuneet maskuliinisemmiksi. Tämä eivätkä he ole kiinnostuneet parisuhteen muodostamisesta. Syntyvyys onkin Japanissa laskenut vielä Suomeakin nopeammin.

Kun vertaa kuvia nykynuorista kuviin nuorista sata vuotta sitten on kuitenkin hyvin helppo todeta sukupuolihormonitason muuttuneen. Vielä puoli vuosisataa sitten useimmilla nuorilla naisilla oli tiimalasivartalo ja nuoret miehet olivat urheilullisen lihaksikkaan näköisiä. Nykyään tiimalasivartalot ovat naisilla harvassa ja lähes joka toinen aikuinen on vyötärölihava. Tutkimuksissa on osoitettu, että naisilla joilla on tiimalasimainen vartalo, on korkeammat estrogeenitasot. Miehillä testosteroni puolestaan vähentää rasvakudoksen määrää ja lihavilla miehillä on alentuneet sukupuolihormonitasot.

Sille miksi sukupuolihormonien tasot olisivat romahtaneet, on useita syitä. Yksi niistä on elinympäristömme kemikalisoituminen, joka on ilmastonmuutoksen veroinen ympäristöongelma. Erityisesti estrogeenimatkijoiden tiedetään laskevan naisilla estrogeenitasoja ja miehillä testosteronitasoja.

Niiden on arveltu olevan vastuussa nuorten miesten spermanlaadusta. Toinen sukupuolihormonitasoihin vaikuttava tekijä on länsimaalainen elämäntyyli, joka on tuonut mukanaan lihavuuden, kehon matala-asteisen tulehduksen, kroonisen stressin ja niiden aiheuttamat elintasosairaudet. Matala-asteisen tulehduksen aiheuttaman immuunijärjestelmän aktivaation ja kroonisen stressin tiedetään laskevan sukupuolihormonitasoja ja altistavan mielenterveysongelmille. Suomalaisista aikuisista mielenterveysongelmia sairastaa 20-25 prosenttia, joista puolet sairastaa masennusta.

Koska masentuneet eivät ole yhtä kiinnostuneita lasten hankinnasta kuin terveet, jo tämä selittää osan syntyvyyden laskusta. Mikä pahinta, monet heistä päätyvät syömään vuosikausiksi masennuslääkkeitä joiden sivuoireisiin kuuluu seksuaalisen kiinnostuksen ja kyvyn lasku. Länsimaisen elämäntyylin aiheuttamat terveysongelmat tulevat olemaan yhteiskunnalle paljon suurempi ongelma kuin huoltosuhteen heikkeneminen. Puhumattakaan ilmastonmuutoksesta ja sen mukanaantuomista geopoliittisista, taloudellisista ja demografisista muutoksista. Syntyvyyden lasku on vasta jäävuoren huippu.

Markus J Rantala, on ekologian ja ympäristöhoidon dosentti, evoluutiopsykologian dosentti sekä evoluutiobiologian dosentti Turun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa syntyvyys kääntyi laskuun vasta vuoden 2010 jälkeen. Sihen asti syntyvyys Suomessa nousi, eli 2000-luvun alkupuoliskolla oli vielä hyvä väestökehitys.
Miten siis ruokavalio tai hormonit voisivat selittää asiaa? Ei ruoka ollut mitenkään parempaa tai erilaista 2000-luvun alussa, itse asiassa terveystietoisuutta oli vähemmän. Hormoniehkäisyä on käytetty ihan yhtä paljon 2000-luvun alussa.
Minulla on vaihtoehtoinen selitys syntyvyyden laskulle 2010 jälkeen : globaalin talouslaman seuraukset ja digitalisaatio. Vasta älypuhelinten myötä digimaailma alkoi todella hallita ihmisten arkea. Oli 1990-luvullakin tietokoneita ja kännyköitä, mutta ihmisillä oli myös oikeaa sosiaalista elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko taas turhempaa kirjoitusta olla? Niin ja mitä keinoja tässä on yritetty keksiä? Ei mitään.. Yksinkertaisesti nainen ajattelee ettei ole taloudellisesti järkevää tehdä nykyään lasta. Naisten palkkataso on surkea, työllistyminen on surkeaa, ero syöksee taloudelliseen katastrofiin, erotessa ei ole mitään suojaa, tapaamisia ei noudateta exien osalta. Paperilla voi olla joka toinen viikonloppu tai vuoroviikoin lasten yhteishuoltajuus, mutta mikään ei sitten toimi eikä lastenvalvojasta ole apua, kun asetutaan aina miehen puolelle. Jos lapsi sairastaa, kukaan muu ei ole töistä pois kun nainen ( jos on onnistunut jotain työpätkää saamaan). Jokaisella on ollut varmaan yh lähipiirissä ja nähneet ettei he saa mitään apua ja rahat koko ajan tiukassa ja lapset rääsyissä. Ex puolisot tyytyväisinä hykertelevät kun saavat lasten kautta tehdä mahdollisimman paljon kiusaa -ottamatta lapsia silloin kun lähivanhemmalla on esim. Viikonloppuna töitä tai jotain muuta menoa. Oikeasti Suomessa on lapsiperheköyhyyhttä -ei silloin tehdä lapsia! Itse olen nainen ja minulla ei ole ollut varaa hankkia lapsia. Pitäisi mennä Viroon tai Ruotsiin, joissa oikeasti on paremmin ajateltu pärjäämistä ja lapsia ei niin paljon vihata kuin täällä Suomessa. Lasten äideillä ei ole minkäänlaista turvaa, kun ero tulee. Epävarmuutta ja kurjuutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisten palkkataso on parempi kuin ikinä, työllistyminen on toki heikkoa, mutta parempi kuin miehillä, nainen on turvattu erossa paremmin kuin koskaan ja paremmin kuin mies (puhumattakaan siitä, että yleisin syy eroon on naisen kyllästyminen liian kilttiin mieheen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolen vuosisadan takaisen tiimalasivartalon selittää korsetti, joka oli yleisesti käytössä 1960-luvun lopulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiokas kirjoitus, mutta jättää mainitsematta keskeisen syyn miesten naisistumiseen ja naisten miehistymiseen: Ruoka. Länsimainen - mukaanlukien suomalainen - ruokavalio on heikentynyt radikaalisti viimeisen sadan vuoden aikana.

Tehoviljelyn ja teollisen eläintuotannon johdosta ruoasta on tullut ravinneköyhää (tästä on tutkimuksia). Samanaikaisesti syödään yhä vähemmän sellaisia keskeisiä eläinperäisiä ruoka-aineita, jotka auttavat elimistön rakentamisessa ja terveenä pitämisessä. Esimerkiksi luuydin, maksa ja kalanmaksaöljy ovat lähes kadonneet ruokavaliosta. Todellista kokojyväviljaa ei enää kaupasta saa, koska viljan ravinteikkain ja samalla helpoiten pilaantuva osa (alkio) on poistettu jyvästä. Sokeri ja kasvisrasvat ovat haitallisia, silti näitä syödään suuria määriä, erityisesti valmisruokien kautta.

Ruokavalion köyhtymisen vuoksi sanonta "pojasta polvi paranee" ei enää päde. Jo vastasyntyneillä on enemmän pieniä ja suuria vikoja kuin aiemmin. Kasvojen luusto ei kehity kunnolla, mistä on seurannut mm. yleistynyt uniapnea, tarve hampaiden oikomishoidolle jne, Luusto ei kehity kunnolla, sisäelimistö ei kehity kunnolla, silmät ja aivot eivät kehity kunnolla. Köyhtyneen ruoan vuoksi lapset syntyvät sairaampina ja rakenteeltaan heikompina kuin vanhempansa, puhumattakaan isovanhemmistaan.

Osaratkaisu on palata n. 100-150 vuotta sitten vallalla olleeseen ruokavalioon, jossa eläimestä hyödynnettiin sisäelimetkin ruoaksi. Mutta niin kauan kun ruoka tuotetaan teollisesti ja marinoidaan jalostusvaiheessa lukuisilla epäluonnollisilla lisäaineilla, paluuta isovanhempien parempaan terveyteen ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Musikaalin Viulunsoittaja katolla päähenkilö Tvje maitomies unelmoi siitä jos olisi rikas. Yksi peruste rikkauden tavoittelulle oli "rikkaan miehen sanaa uskotaan." Meillä dosentin sanaa uskotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä kirjoitus, jossa ei ollut mitään hapatusta tasa-arvoisesta hyysäämisestä, jossa sumennetaan nais- ja miesnäkökulmat. Eivät syntyvyyden laskut ole niin yksinkertaista ja niillä herkuttelut. Tämä on tietenkin yksi näkemys, mutta jokuhan se ohjaa ihmisiä käyttäytymisessä. Toivottavasti ei pelkästään media, vaan ihmisen luontaiset vietit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä asiaa. On selvästi näkyvissä jo käyttäytymisessä, että tytöt ja naiset ovat alkaneet olla yhä jätkämäisempiä puheissaan, olemuksessaan ja käytöksessään. Varsinaista sisäistä naisellisuutta on harvassa, ulkoisesti yritystä on, kun rinnat tuodaan lähes paljaina tyrkylle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvää päivää. Tämä kuulostaa aika pahasti katkeran keski-ikäisen tilitykseltä. Ennenkö oli paremmin kun ihmiset yrittivät tunkea itseään ahtaisiin sukupuolirooleihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin kunnolla asiaa tärkeästä ja mielenkiintoisesta ilmiöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image