Kolumnit

EU:lla on pari vinkkiä kansleri Merkelin linjasta

Kolumnit 2.9.2005 0:00
Jarmo Rantalainen

Saksan kristillisdemokraattinen kansleriehdokas Angela Merkel näyttäisi purjehtivan kohti parin viikon päästä pidettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien voittoa. Istuva kansleri Gerhard Schröder kiihdyttää kuitenkin selkä seinää vasten kampanjaansa. Kilpailijoiden kenties ratkaiseva tv-kohtaaminen on vielä näkemättä.

Siltä varalta, että kristillisdemokraatit voittavat liittolaisineen vaalit ja muodostavat hallituksen ilman sosiaalidemokraatteja, lienee syytä kysyä, mitä tiedämme Merkelin linjauksista Euroopan unionin kannalta. Emme kovin paljon.

EU:n perustuslaista Saksan kanta on lyöty lukkoon. Schröder hyväksytti perussopimuksen liittopäivillä.

Kansleri Merkelin politiikka tullaan testaamaan ennen muuta EU:n seuraavissa budjettiratkaisuissa sekä suhtautumisessa Turkin jäsenyysneuvotteluihin.

EU:n ensi vuosikymmenelle ulottuva budjettiraami asettaa seuraavan liittokanslerin sekä sisäpoliittisesti että unionikumppaneiden taholta tiukoille. Tulevissa neuvotteluissa nähdään konkreettisesti, mitä Saksa haluaa vastedes unionin kassaan maksaa ja kenelle.

Berliini on jo yrittänyt tinkiä korkeasta maksuosuudestaan. Entinen DDR on tullut sille hirvittävän kalliiksi. EU:n edellisen laajenemiskierroksen hintalappu on vielä näkemättä. Itäisissä naapureissa odotetaan tukia. Ja samaan aikaan Saksan oma julkinen talous on pahemmassa pulassa kuin vuosikymmeniin.

Saksalaiset ovat lisäksi totutelleet ajatukseen, että "sotakorvaukset on maksettu" ja että kansakunnalla on jo oikeus kansalliseen itsekkyyteen, kuten tutkija Peter Ekholm sanoo.

Angela Merkelin johtajuus ja arvovalta joutuvatkin kovaan testiin.

Turkin EU-jäsenyydestä hän on jo sanansa sanonut vastoin EU:n aiemmin hyväksymää linjaa. Turkin kanssa voidaan kyllä neuvotella, mutta päämäärä olkoon "etuoikeutettu kumppanuus", ei täysjäsenyys. Merkel ei halunne kuitenkaan suoraan jäädyttää Turkki-neuvotteluita.

Ulkopolitiikassa Merkel näyttää olevan selvästi Schröderiä Amerikka-suuntautuneempi. Hän tuki aluksi Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin, mutta joutui sitten hieman peruuttelemaan. Transatlanttisten suhteiden kunnianpalautus kuuluu epäilemättä hänen ohjelmaansa.

Siitä ei ole tietoa, miten pyhää aluetta on Angela Merkelin Nato-uskollisuus ja miten hän siis suhtautuu EU:n turvallisuuspoliittiseen puuhasteluun turvatakuineen.

Mitä Saksan ja Venäjän suhteisiin tulee, Merkelillä ei ole mitään syytä antaa niiden väljähtyä. Mutta hänellä saattaa olla ainakin DDR-taustansa vuoksi erilainen näkökulma Venäjään kuin Schröderillä.

Entisen itäblokin maille hän lienee arvoitus, oikeistolainen sellainen, siitä huolimatta että hän varmaankin ymmärtää noiden maiden rajun poliittisen ja taloudellisen muutosprosessin luonnetta.

On kutkuttavaa kuvitella, millainen kolmiodraama EU:hun on mahdollisesti kehkeytymässä.

Kansallisia etujaan voimallisesti ajavat Saksa, Ranska ja Britannia haluavat esiintyä globaaleina vaikuttajina, mutta ne tarvitsevat EU:ta ämyrikseen. Niiden intressit voivat törmäillä huomenna entistä kuuluvammin.

Berliinin ja Pariisin akselin toimivuus herättää kysymyksiä, sillä valta saattaa Saksan lisäksi vaihtua Ranskassa 2007. Spekulointi on tietysti vähän ennenaikaista, mutta Ranskan tuleva presidentti voi hyvinkin olla railakas oikeistopoliitikko Nicholas Sarkozy.

Merkelin Saksa korostaa tietysti sijaintiaan keskellä Eurooppaa. Ranska puolestaan haluaa olla Euroopan keskiö. Ja Tony Blair seuraajineen pyrkii toppuuttelemaan mannereurooppalaista integraatiota saareltaan käsin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image