Kolumnit

Eniten elämässä hävettää kaikki

Kolumnit 26.9.2019 12:00
Petri Hakkarainen

Kotimaisten kielten keskuksen kuukauden sana oli hiljattain lentohäpeä. Se tarkoittaa sitä tunnetta, jonka kuuluu syntyä ilmastonmuutoksen jouduttajan sieluun jo lentomatkaa varattaessa.

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Lentohäpeän sijaan olisi osuvampaa puhua syyllisyydentunnosta. Mutta pohditaan nyt häpeää.

Sekaruokavaliota noudattava, autoileva sähkölämmittäjä todella tuntee häpeän taakan hennoilla harteillaan. Kinkkupaketin hän osaa jo piilottaa ostoskärryyn porkkanapussin alle, mutta turhaahan se on. Nuoren kassaneidin hymyn alta paistaa säälihalveksunta, kun hän siirtää lihajalosteen pinsettiotteella pois hihnalta.

Viikonlopun ruskaretki mökkimaisemiin voisi olla lepoa ja rentoutumista tuova, mutta se häpeä. Kuusi litraa dieseliä satasella, monta kiukaanpesällistä koivuklapia ja itse Norjasta haettua merikalaa lounaaksi. Tartarkastikkeella ryyditetyn turskan maussa potkii kitkerä hiili.

On häpeää syytä kantaa muutenkin kuin ilmastosyistä. Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten on määritellyt häpeän kokemukseksi ihmisarvon romahduksesta.

– Rakentava häpeä kuitenkin ohjaa ihmistä katumaan ja korjaamaan käytöstään ja siten kasvamaan yhteisön jäsenenä, Hellsten lohduttaa. Ei ohjaa.

Ylinopeussakko ei opeta välttymään siltä toiselta eikä väärä karaokevalinta uudelta samanlaiselta. Ihmissuhteissa, rapistuvan kehon huollossa ja viihde-elektroniikan ostossa kompastumme yhä uudelleen samoihin virheisiin.

Häpeä on siinä mielessä metka tunne, ettei siinä tarvitse rypeä vain tässä ja nyt. Muistimme aikajanalta voimme hakea häpeän hetkiä menneisyydestä ja mielikuvissamme jopa tulevasta.

Keskinkertainen lapsi ei tuonut vanhemmilleen kunniaa. Hän ei osannut lukea kouluun mennessään ja toi hiihtokilpailuista kotiin sen pienimmän palkintolusikan, harvoin sitäkään. Teini-iän muistoissa on häpeän tunne siitä, että valehteli ystävälliselle sijaisopettajalle nimekseen Aslak ja otti välipalaksi kolme karjalanpiirakkaa ja kaksi Trip-mehua.

Häpeää on syytä tuntea siitä, millainen seurustelukumppani oli nuoruusvuosina. Toisaalta häpeää sitä, että jätti parhaan kaverin synttärit lievästi valehdellen väliin, kun luonto veti tikanpoikaa puuhun.

Syyskuun 22. päivänä vuonna 1982 istuimme muutaman muun hanslankarin kanssa rakenteilla olevan Pelson vankilan katolla täyttä minimipalkkaa nauttien ja katselimme, miten Mauri-myrsky taivutti puita luokille ja heitteli pressuja lautakasojen päältä. Hävettävää lusmuilua.

Armeijassa lusmuilu kuuluu vähän niin kuin asiaan, mutta kohtuuden yli mentiin sielläkin usein rimaa hipomatta. Nuoren miehen häpeätaakka oli jo hyvällä alulla, vaikkei sen paino silloin vielä tuntunutkaan.

Työhön häpeä kuuluu oleellisesti. Työn laatuun ja määrään ei saa olla koskaan tyytyväinen, aina pitää tuntea pientä riittämättömyyttä. Tehtyjä virheitä ei saa unohtaa, vaan niitä kuluu märehtiä illan pimeinä hetkinä, mielellään unissakin.

Harrastuksiakin saa hävetä. Kuoron esiintyminen on lähellä, mutta se kakkosbassostemma on lopputahdeiltaan yhä arvailua.

Jo nyt voin hävetä sitä, että sairastuessani ja kuollessanikin tulen rasittamaan rahisevaa sote-koneistoa. Jos elinvuosia riittää, olen varmaankin hankala ja vaativa vanhus. Silloinkin silti häpeän sitä, että iltalääkkeiden jaon aikaan joudun pyytämään vielä yhtä vaipanvaihtoa.

MAINOS

Kommentoi

Loistava kirjoitus, tämä tarina iskee suoraan suoneen, ironiaa jota kaikki ei tietenkään ymmärrä ja sekös minua niin hävettää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettävää tekstiä, vanha mies. Eikö sinussa ole pisaraakaan ylpeyttä ja kunniaa mitä esi-isäsi kantoivat sydämissään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisuuteen kuuluu vääjäämättömästi luterilainen työmoraali, häpeä ja vaatimattomuus hyvin tehdystä työstä. Samoin häpeä lähestulkoon kaikesta hyvästäkin, mitä on tullut tehdyksi. Mitä syytä on hävetä? Sekö, että äiti sanoi aikanaan "mitä ne toisetkin ajattelevat"? Lentohäpeä on kammottava sana. Häpeä on iskostettu aivan liian monen suomalaisen sydämeen, ihan turhaan. Syyllisyydentunto on hyvä sana. Se panee asiat korvien välissä parempaan järjestykseen - ja henkilökohtaisen omantunnon työskentelemään. Häpeän olemus tuli kirjoituksessa harvinaisen hyvin esitetyksi. Kiitän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image