Mie­len­ter­veys­kun­tou­tu­jien osasto muuttuu kau­hu­ta­lok­si Höyh­tyäl­lä – li­ve­kau­hu­ko­ke­mus on yh­dis­tel­mä pa­ko­huo­nei­ta, kau­hu­elo­ku­via ja -pelejä sekä kir­jal­li­suut­ta

Höyhtyän Allitien mielenterveyskuntoutujien osasto avaa ovensa reilun vuoden hiljaiselon jälkeen.

Sisällöntuottaja Make Ritvanen (vas.), Studio Korppikelan Julia Salminen ja projektin isän Jaakko Hentilän mukaan aikataulu lopputuloksen viimeistelemiseen on ollut tiukka. Jaakko Hentilä (oik.) kysyi Julia Salmisen edustamaa Studio Korppikelaa mukaan projektiin sähköpostin välityksellä. Salmisen mukaan päätös yhteistyöstä oli helppo. Jaakko Hentilä (vas.), sisällöntuottaja Make Ritvanen ja Studio Korppikelan Julia Salminen pitävät kellarikäytävää rakennuksen hyytävimpänä paikkana.
Sisällöntuottaja Make Ritvanen (vas.), Studio Korppikelan Julia Salminen ja projektin isän Jaakko Hentilän mukaan aikataulu lopputuloksen viimeistelemiseen on ollut tiukka.
Sisällöntuottaja Make Ritvanen (vas.), Studio Korppikelan Julia Salminen ja projektin isän Jaakko Hentilän mukaan aikataulu lopputuloksen viimeistelemiseen on ollut tiukka.
Kuva: Pekka Peura

Joulukuu muuttaa kaiken, kun kolkot käytävät, tyhjät huoneet ja aavemainen kellari heräävät uudelleen eloon.

Höyhtyän Allitien mielenterveyskuntoutujien osasto avaa ovensa reilun vuoden hiljaiselon jälkeen.

Tosin rakennuksen käyttötarkoitus on hieman poikkeava. Tällä kertaa tiloissa eivät majaile avun tarpeessa olevat ihmiset tai heitä tukeva henkilökunta. Sen sijaan huoneisiin ja käytäville rakennetaan aikuisille suunnattu livekauhukokemus.

Projektin takana on Oulun kaupungin Luovuus+ -hankkeen tiimoilta toimiva Luovan Farmin tuottajavalmennusohjelma.

– Istuimme alas alunperin neljän hengen voimin. Päätimme, että haluamme tehdä jotain kauhuteemaista. Idea kumpusi omasta taidetaustastani. Ajattelin, että olisi mahtavaa tehdä ihmisille heitä osallistava kokemus, projektin isä Jaakko Hentilä kertoo.

Jaakko Hentilä (oik.) kysyi Julia Salmisen edustamaa Studio Korppikelaa mukaan projektiin sähköpostin välityksellä. Salmisen mukaan päätös yhteistyöstä oli helppo.
Jaakko Hentilä (oik.) kysyi Julia Salmisen edustamaa Studio Korppikelaa mukaan projektiin sähköpostin välityksellä. Salmisen mukaan päätös yhteistyöstä oli helppo.
Kuva: Pekka Peura

Suositusikärajaksi on määritelty 16 vuotta. Ovella ei kuitenkaan tarvitse esittää henkilöllisyystodistusta. Jos vanhempi päästää lapsensa mukaan, se on vanhemman vastuulla.

Tarkoituksena on yhdistellä pakohuoneita, kauhuelokuvia- ja pelejä sekä kirjallisuutta.

– Haluamme tarjota kokemuksen kauhupelin sisällä olemisesta. Pelissä on tarina, joka muodostuu jokaisen pelaajaryhmän oman toiminnan ja ajatusten seurauksena. Matkan varrella on erilaisia tehtäviä.

Kauhuradan läpi pääseminen vie 2–6 hengen ryhmiltä noin 30–45 minuuttia. Käytävien varrelta avautuvien ovien takana, huoneiden nurkissa ja milloin missäkin odottavat kauhuhahmot ovat aiheuttamassa ryhmäläisille pelkotiloja ja vaikutelmia aidosta kauhukokemuksesta.

Pelottelusta vastaa viisi projektiin lähtenyttä harrastelijanäyttelijää.

– Näyttelijöiden täytyy pystyä improvisoimaan. Se oli ainoa kriteeri, jota painotimme heitä värvätessä. Yksikään ryhmä ei käyttäydy samalla tavalla, joten tilanteisiin pitää osata eläytyä.

– Kokemus on näyttelijöille äärimmäisen arvokas. He pääsevät teatterilavoilla improvisoimaan tällä tavalla hyvin harvoin.

Rekvisiitta on pyritty koostamaan kierrätysmateriaaleista. Facebookin Roskalava-ryhmä on ollut keskeisessä roolissa tarvikkeiden hankkimisessa.

– Ihmiset ovat yllättävän höveleitä luopumaan tavaroistaan. Budjettimme on rajallinen, mikä antaa sijaa luovuudelle. Samalla toiminta on ympäristöystävällisempää, Hentilä sanoo.

Suljettu mielenterveyskuntoutujien osasto on Hentilän mukaan täydellinen paikka kauhukokemukselle.

– Rakennuksen tarina on hyvin vahva ja valmis. Miljöö on sisältä karmiva. Rakennus ei näytä ulkoapäinkään kovin puoleensavetävältä.

Noin kymmenen hengen kokoiseksi kasvanut työryhmä käyttää pimeyttä vahvasti hyödykseen luodakseen asiakkaille pelkotiloja ja vainoharhaisuuden tuntemuksia. 5.–8. joulukuuta järjestettävä kauhutalo on auki neljän päivän ajan iltapäivästä iltaan.

Sisällöntuottaja Make Ritvanen ja maskeerauksesta sekä lavastuksesta vastaava Mikko Heikura ovat olleet suurena apuna tuotannon onnistumisen kannalta.

Projekti on ainutlaatuinen Oulun alueella.

– Tämä on eräänlainen testaus. Nyt näemme, onko tämä kannattavaa ja onko tälle kysyntää. Jos ja kun onnistumme, niin tämä voi jatkua isommassa mittakaavassa, Hentilä suunnittelee.

Työryhmä otti ensiaskeleensa idean toteutukseen syys-lokakuun vaihteessa. Aikataulu on ollut melko tiukka.

– Kova usko ja motivaatio ovat mahdollistaneet lopputuloksen. Lopussa odottava palkinto on motivoiva voima.

Luovuus+

Luovuus+ -hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama. Sitä toteuttaa Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut vuosina 2019–2021.

Luova Farmi

Valmennusohjelma, joka on suunnattu luovista aloista kiinnostuneille 17–29-vuotiaille oululaisille työttömille työnhakijoille. Syyskuussa 2019 alkaneeseen ensimmäiseen valmennukseen etsittiin tuottajan työstä kiinnostuneita nuoria.

Ohjelma kestää kolme kuukautta. Se toteutetaan yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Livekauhukokemuksen työryhmä

Tuotantotiimissä ovat mukana Jaakko Hentilä, Tiina Antikainen, Emilia Häkkinen, Henni Karjalainen, lavasteista ja erikoistehosteista vastaava Make Ritvanen sekä maskeerauksesta ja lavastuksesta huolehtiva Mikko Heikura. Yhteistyökumppaneina ovat Studio Korppikela ja PahkiSpeksi.

Projekti löytyy Facebookista ja Instagramista nimellä @oulunpimento.