Miehet eivät pese käsiään

Miehet eivät pese käsiä, kuuluu tuttu myytti. Kalevan lyhyt kyttäyskeikka näytti, että uskomuksessa voi olla jotain perää. Kuusi kymmenestä miehestä ei pessyt käsiä Oulun kaupunginkirjaston vessassa keskiviikkona. Naisista kädet kävi ainakin huuhtomassa yhdeksän kymmenestä, mutta pesujen huolellisuudessa oli parantamisen varaa.

Oululaisille ja Mari Vehkaojalle ja Jenni Siuruaiselle käsien pesu kävi automaattisesti.
Oululaisille ja Mari Vehkaojalle ja Jenni Siuruaiselle käsien pesu kävi automaattisesti.
Kuva: Katja Lehto

Miehet eivät pese käsiä, kuuluu tuttu myytti. Kalevan lyhyt kyttäyskeikka näytti, että uskomuksessa voi olla jotain perää. Kuusi kymmenestä miehestä ei pessyt käsiä Oulun kaupunginkirjaston vessassa keskiviikkona.

Naisista kädet kävi ainakin huuhtomassa yhdeksän kymmenestä, mutta pesujen huolellisuudessa oli parantamisen varaa.

Ensimmäinen testiyritys suuntautuu Karjasillan ST1-huoltoasemalle, mutta paikka osoittautuu harmillisen autioksi. Sekä miehille että naisille tarkoitettu yksi ja sama WC odottaa kävijöitä.

Lopulta likaisiin haalareihin pukeutunut, keski-ikäinen työmies suuntaa matkansa suoraan WC:hen ja melkein yhtä nopeasti sieltä pois.

"Tuliko pestyä kädet?"

"No en pessyt, menen työmaalle pesemään ne", mies virnuilee.

Matka jatkuu kirjaston saniteettitiloihin, jossa empiirinen pistokoe voidaan suorittaa.Vanhemmat herrasmiehet fuskaavat


Miesten vessaan ryntää yhtä aikaa kaksi jonkin verran alle viisikymppistä miestä. He syöksyvät suoraan lavuaarille ja pesevät käsiään hyvän aikaa! Esimerkillistä.

Miesten varatessa molempia lavuaareja eriöstä tulee ulos vanhempi herrasmies. Hän vaikuttaa odottavan vuoroaan.

Siksi yllätys on sitäkin suurempi, kun vanha herra kaivaa taskustaan nenäliinan ja pyyhkii kasvonsa vessanraikkailla käsillään. Hän ei odottanutkaan lavuaarin vapautumista, vaan tarkasteli kaikessa rauhassa peilikuvaansa.

Lavuaaria lähestyy noin 50-vuotias mies. Hän painaa itselleen saippuaa telineestä ja saippuoi kätensä huolellisesti. Suoritus on kaikin puolin huolellinen.

20-vuotias pitkätukkainen mies ei ole yhtä tunnollinen. Hän tyytyy viruttamaan kätensä pelkällä vedellä. Kädet hän kuivaa housuihinsa sen jälkeen, kun enimmät vedet on roiskuteltu käsistä vessan lattioille ja seinille.

Myöskään seuraava vanhempi, harmaantunut herrasmies ei vaivaannu lavuaarille ollenkaan. Hän avaa wc:n oven paljaalla kädellään.

Hänen perässään samanlaiseen suoritukseen yltää arviolta 45-vuotias, siististi pukeutunut mies. Hänen askeleensa kohti ovea ovat hyvin määrätietoiset.

Seuraavan miehen ikää on vaikea arvioida 20-40 vuoden haarukkaa tarkemmin. Hän saippuoi, pesee ja kuivaa kätensä moitteettomasti.

Viimeisenä vessaan tulee mies, jonka olemus on hyvin kiireetön. Hänellä jos kenellä on aikaa pestä kätensä. Silti lavuaari tulee ohitettua metrin päästä. Tärkeämpää on lippalakin suoristaminen.Kaikki naiset
eivät saippuoi


Lopuksi miesten vessaan yrittää vielä noin 60-vuotias nainen sauvakävelysauvat kainalossaan. "Hups, väärä ripa", hän toteaa ja siirtyy naisten puolelle.

Naisten vessassa sauvakävelijä asettaa sauvat lavuaarin viereen ja menee vessaan. Sieltä tultuaan hän ottaa sauvat, mutisee epämääräisesti ja astelee pois jatkamaan lenkkiä.

Kaksi nuorta tyttöä tulee ulos kopeistaan ja pesee kätensä huolellisesti saippualla. Samoin tekee kolmas, keski-ikäinen rouva.

Seuraavaksi noin 30-vuotias nainen astuu ulos. Hän ottaa silmälasinsa käteensä, saippuoi ne ja pesee ne huolella. Sitten nainen kuivaa silmälasinsa, kätensä ja lähtee määrätietoisesti pois.

Nuorehko nainen huuhtoo kätensä nopeasti, eikä käytä ollenkaan saippuaa. Näin tekee myös toinen, keski-ikäinen nainen.

Kolme nuorta tyttöä käy kyllä lavuaarilla, mutta vain yksi heistä huuhtoo saippuaa esimerkillisen kauan.

Lopuksi keski-ikäinen nainen tulee ulos. Hän ehostaa itsensä ja koskettelee kasvojaan ja takkiaan. Lisäksi hän tutkii laukkuaan. Yksi askel pois. Seuraa pieni tauko, kun nainen muistaa sen. Sitten yksi askel takaisin.

Hän huuhtaisee kätensä nopeasti ja lähtee pois.