
Suomen viranomaiset pyysivät ohjelmistoyhtiö Microsoftilta kaikkiaan 328 käyttäjätunnuksen henkilötietoja vuonna 2012. Yhtiö suostui melkein kaikkiin pyyntöihin.
Microsoftin ensimmäinen lainvalvontaraportti kertoo, että suomalaiset viranomaiset jättivät yhtiölle kaikkiaan 56 pyyntöä, joilla haettiin tietoja yhteensä 328 käyttäjätunnuksesta. Microsoft toteutti 54 pyyntöä eli käytännössä kaikki.
Yksi Microsoftin tilastoima pyyntö voi koskea esimerkiksi yhden ja saman käyttäjän useita eri tunnuksia (Hotmail-, Xbox-, Microsoft Account ID -tunnuksia ja niin edelleen) tai useiden eri käyttäjien tunnuksia. Viranomaiset pyytävät Microsoftilta tyypillisesti Hotmail- ja Outlook.com -sähköpostitunnuksia, SkyDrive-pilvipalvelun tunnuksia, Messenger-pikaviestitunnuksia sekä Skype-tunnuksia.
Kaikissa 54:ssä tapauksessa Microsoft luovutti viranomaisille käyttäjän perustiedot, joihin kuuluvat esimerkiksi käyttäjän login-tunnus, käyttäjän nimi ja ip-historia, kuten mistä ip-osoitteesta käyttäjä on viimeksi palvelua käyttänyt. Yhtiö ei luovuttanut sisältötietoja, eli esimerkiksi sähköpostien sisältöä, pilveen tallennettuja valokuvia tai käyttäjän osoitekirjaan säilömiä yhteystietoja.
Microsoft tilastoi pyynnöt erikseen Skypen osalta. Suomen viranomaiset tekivät seitsemän pyyntöä yhteensä yhdeksästä tunnuksesta Microsoftille, mutta yhtiö ei luovuttanut tietoja yhdessäkään tapauksessa.
Vertailun vuoksi Yhdysvaltain viranomaiset tekivät Microsoftille yhteensä 11 073 pyyntöä, jotka koskivat 24 565 käyttäjätunnusta tai -tiliä. Microsoft luovutti Yhdysvaltain viranomaisille 1544 pyynnön osalta sisältötietoja ja 7196 pyynnön kohdalla käyttäjien perustiedot.
Eniten viranomaispyyntöjä Microsoftille tuli Yhdysvalloista. Maailmanlaajuisesti Microsoft sai yhteensä yli 75 000 pyyntöä lainvalvojilta ja tuomioistuimilta.
Microsoftin lisäksi esimerkiksi Google ja Twitter julkaisevat vastaavia raportteja, joiden tarkoitus on kertoa julkisesti, ketkä hakevat tietoa ihmisten nettikäyttäytymisestä.