Met­säs­tys­ri­kok­sia tut­ki­taan Kuh­mos­sa: Su­si­lau­man kul­ku­rei­til­le oli ase­tet­tu pol­ku­rau­to­ja ja myrkkyä – met­säs­tä­jän koira kuoli myrk­kyyn

Kainuun rajavartiostolla on esitutkinnassa kaksi metsästysrikosta, joissa epäillään susiin kohdistunutta laitonta metsästystä Kuhmon Juntin alueella kevättalvella 2019.

-
Kuva: Kontiainen Jarmo

Kainuun rajavartiostolla on esitutkinnassa kaksi metsästysrikosta, joissa epäillään susiin kohdistunutta laitonta metsästystä Kuhmon Juntin alueella kevättalvella 2019. 

Kyseisissä tapauksissa oli Juntin susilauman kulkureitille asetettu polkurautoja ja strykniini-myrkkyä. 

Strykniini on erittäin myrkyllistä, pienikin määrä ainetta voi johtaa kuolemaan.

Polkurautojen ja myrkyn käyttö on kaikessa metsästyksessä kielletty.

Polkuraudat löysi sivullinen luonnossa liikkuja maastosta.

Strykniiniin liittyvän metsästysrikoksen tutkinta aloitettiin viime maaliskuun lopussa, kun kuhmolaisen metsästäjän suomenpystykorva kuoli syötyään edellisenä päivänä Kuhmon Sarvijärventien varteen heitettyä lihanpalaa. Tarkemmissa tutkimuksissa koiran vatsalaukusta löytyi strykniiniä.

Koiran kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan lisäksi eläinsuojelurikoksena.

Kummassakaan metsästysrikoksessa tekijä ei ole tiedossa. 

Ei ensimmäinen tapaus 

Sotkamossa paljastui vuonna 2005 tapaus, jossa niin sanottu pantasusi oli kuollut strykniiniin. Pari vuotta aiemmin koira kuoli samaan myrkkyyn Oulangan kansallispuistossa.

Strykniinin laillinen myynti on lopetettu Suomessa jo 90-luvun alkupuolella. Jalkaraudat on kielletty metsästyksessä 1960-luvulla.

Kainuun rajavartiosto pyytää ilmoittamaan havainnot ja vihjeet Kuhmon tapauksista Rajan vihjepuhelimeen 050 542 0020 tai vihjetietolomakkeen kautta osoitteessa www.raja.fi/vihje.

Juttua muutettu kello 12.31. Lisätty tiedot Sotkamon ja Oulangan tapauksista.