Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Me­tal­li­ca pärjäsi pyyh­keit­tä Tuis­ku­las­sa

Urbaani tarina kertoo, että heinäkuun viimeisenä lauantaina Porissa esiintyvä Metallica vaatii nykyään keikkapaikalleen mustat pyyhkeet. Jos tarina on totta, vaatimus on tullut vuoden 1984 jälkeen. Silloin Metallica oli keikalla Nivalan Urheilijoiden toimitalossa Tuiskulassa.

Metallicasta tuli maailman suurin Metallibändi vasta Tuiskulan-keikan jälkeen.
Metallicasta tuli maailman suurin Metallibändi vasta Tuiskulan-keikan jälkeen.
Kuva: Heikki Uusitalo

Urbaani tarina kertoo, että heinäkuun viimeisenä lauantaina Porissa esiintyvä Metallica vaatii nykyään keikkapaikalleen mustat pyyhkeet.

Jos tarina on totta, vaatimus on tullut vuoden 1984 jälkeen. Silloin Metallica oli keikalla Nivalan Urheilijoiden toimitalossa Tuiskulassa.

"Ei raiderissa mitään mustista pyyhkeistä ollut. En muista, oliko siinä muutenkaan mitään erikoista. Ulkomaalaiset bändit halusivat yleensä tiettyjä alkoholijuomia, mutta nekin jäivät usein niiltä juomatta", Metallican Tuiskulaan kiinnittänyt Mauno Niemelä muistelee.

Raiderin sisältö ei jäänyt Niemelälle tarkasti mieleen, mutta moni muu asia jäi. "Lujaa ne soittivat, niin kuin heviä pitää soittaakin."


Tarjous yllätyksenä

Metallicaa ei jahdattu Tuiskulan esiintyjäksi suunnitelmallisesti, vaan yhtäkkiä eteen tupsahti tilaisuus saada ulkomaalainen metallibändi keikalle.

"Joulukuun alussa Metallicaa tarjottiin ohjelmatoimiston kautta ja 15. joulukuuta oli jo bändin keikka. Se tuli todella nopeasti. Bändi maksoi 20 000 markkaa, enkä pitänyt sitä kalliina hintana ulkomaalaisesta bändistä, kun hyvät suomalaisetkin esiintyjät maksoivat melkein saman verran."

"Se oli huvien kulta-aikaa ja normaali huvipaikka pystyi palkkaamaan kovia nimiä. Tuiskulaan haluttiin ykköstason bändejä, ja meillä oli hyvä maine. Meidän oli helpompi saada kovia bändejä kuin monien muiden paikkojen. Niitä tarjottiin meille. Samoihin aikoihin Tuiskulassa kävivät myös Mötörhead ja Uriah Heep. Ilman hyviä suhteita ohjelmatoimistoihin ei huveja silloin olisi voinut järjestää ollenkaan", Nivalan Urheilijoiden toiminnanjohtajana ollut Niemelä kertoo.

Teki heti vaikutuksen

Metallica veti Tuiskulaan kelpo määrän yleisöä, mutta ääriään myöten toisinaan yli 3 000 henkeä vetänyt huvipaikka ei täyttynyt.

"Lippu oli muistaakseni 35 markkaa ja yleisöä oli paikalla yli 1 500 henkeä. Ei Metallica vielä silloin niin kuuluisa ollut. Itsekin tajusin vasta jälkikäteen, miten suuresta bändistä oli kysymys."

Vaikutuksen Metallica teki kuitenkin jo ensi näkemältä.

"Rekviisiitta ulkomaalaisilla bändeillä oli aina suurta. Valoshow oli viimeisen päälle. Meidän piti yhdessä vaiheessa vaihtaa sulakkeetkin isompiin, että ne kestivät ulkomaalaisten bändien tekniikan."

"Metallican käyttäytymisessä ei ollut mitään moitittavaa eikä mitään ongelmia ollut. Yleisö kehui bändiä. Se otti yleisön hyvin. Ilman muuta olisin ottanut Metallican uudestaan Tuiskulaan, jos olisi ollut mahdollisuus. Olisin voinut vaikka maksaa siitä enemmän", Niemelä puhkuu.

Nykyään metallin suurbändistä joutuu pulittamaankin vähän avokätisemmin.

"Tulevatko ne lie enää miljoonallakaan?"

Eipä toisaalta ohjelmatoimistosta taida enää tulla kenellekään puhelua, että tässä olisi Metallica tarjolla kahden viikon varoajalla. Ja eipä ole enää juuri urheilutalojen huvejakaan.


Ihmiset eivät usko

Yksi keikka riitti siihen, että Metallica seuraa Mauno Niemelää tavalla tai toisella edelleen.

"Eräskin soitti minulle keskellä yötä ja kysyi, onko totta, että Metallica on ollut Nivalassa keikalla. Soittaja oli lyönyt asiasta vedon ja kun kerroin, että totta se on, hän voitti vedon", Niemelä nauraa.

Varmemman vakuudeksi Niemelä näyttää vanhaa Tuisku-lehteä, jonka ilmoituksessa kerrotaan, että Nivalan Tuiskulassa esiintyy 15.12.1984 Metallica. Totta mikä totta.

Metallica esiintyy Porissa 25.7.