Mes­ta­ruus­maa­lin tekijä Aleksi Mäkelä: En ole ih­mi­nen, joka viihtyy va­lo­kei­las­sa

Kärpät sai uuden yllättävän sankarin torstai-iltana, kun Aleksi Mäkelä ratkaisi Suomen mestaruuden kuudennen finaalin loppuhetkillä.

Kärppien sankariksi noussut Aleksi Mäkelä pääsi nostamaan Kanada-maljaa Tampereella.
Kärppien sankariksi noussut Aleksi Mäkelä pääsi nostamaan Kanada-maljaa Tampereella.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kärpät sai uuden yllättävän sankarin torstai-iltana, kun Aleksi Mäkelä ratkaisi Suomen mestaruuden kuudennen finaalin loppuhetkillä. Mäkelästä tuli samalla yksi liigahistorian tuntemattomimmista mestaruusmaalin tekijöistä.

Moni tietää Mäkelän nimeltä, mutta harva tuntee hänen tarinaansa tarkemmin. On korkea aika tutustua paremmin 24-vuotiaaseen Kiimingin Kiekko-Poikien kasvattiin.

Mäkelä vietti lapsuutensa Jäälin Kangastiellä. Hänen perheeseen kuuluivat äiti, isä, isoveli ja kaksi isosiskoa.

Jääkiekon pariin Mäkelä päätyi perinteistä reittiä pitkin: kymmenen vuotta vanhempi Paavo-veli pelasi kiekkoa ja toimi innoittajana sekä esikuvana.

– Taisin olla viisivuotias, kun liittyi KKP:n joukkueeseen. Hallilla oli tullut notkuttua pitkät pätkät jo ennen sitä.

Mäkelä ei ollut missään vaiheessa ikäluokkansa priimus. Hän pelasi KKP:n paidassa vielä B-juniorina. Tie Kärppiin vei vasta A-nuorissa.

Puolustaja pelasi Kärppien A-nuorten joukkueessa lopulta kolme kautta. Viimeisenä, SM-hopeaan päättyneellä kaudella hän oli joukkueen kapteeni.

– En ollut missään nimessä sen joukkueen suurin tähti. Meillähän pelasivat silloin esimerkiksi Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi ja Markus Nutivaara.

Mäkelä on luonteeltaan vaatimaton, joskus turhankin vaatimaton. Totuus on, että Mäkelällä oli tuossa hopeajoukkueessa myös tärkeä rooli. Hän teki runkosarjan 37 ottelussa puolustajalle kunnioitettavat 20 tehopistettä.

Näytöt olivat hyvät, mutta ne eivät avanneet ovea seuran edustusjoukkueeseen. Mäkelä lähti suorittamaan varusmiespalveluksensa Kajaaniin ja päätyi pelaamaan kaksi kautta Hokin Mestis-joukkueessa.

Pitkään näytti siltä, ettei kovana harjoittelijana tunnettu Mäkelä yllä koskaan liigatasolle. Epäilys hiipi myös puolustajan omiin ajatuksiin, joten hän ei laskenut kaikkea yhden kortin varaan.

– Hain opiskelemaan Oulun yliopistoon. Minulla on edelleen paikka siellä.

Jääkiekosta tuli ammatti

Mäkelä murtautui lopullisesti Kärppien kokoonpanoon viime kaudella, jolloin hän pelasi 55 runkosarjaottelu. Samalla hautautuivat ajatukset opiskelusta – ainakin toistaiseksi.

– Ne hommat ovat nyt jäissä. Olen sellainen ihminen, että jos päätän panostaa johonkin, niin satsaan siihen sitten kaikkeni.

Perjantaiaamuun Mäkelä heräsi Suomen mestarina ja mestaruusmaalin tekijänä. Unet olivat jääneet pariin tuntiin, sillä Kärpät körötteli Tampereelta pois bussilla, eikä siinä kyydissä kukaan nukkunut ripaustakaan.

– Edelleen on täysin uskomaton olo. En oikein vielä ymmärrä sitä, että voitimme mestaruuden ja minä tein ratkaisumaalin.

– Haastattelupyyntöjä tuli ottelun jälkeen niin paljon, että taisin jollekin leikkisästi todeta, etten halua enää ikinä ratkaista mitään. En ole ihminen, joka viihtyy valokeilassa.

Mäkelän tie ratkaisijaksi oli mutkainen. Hänen vasemman polven sivuside vaati leikkaushoitoa 10. helmikuuta ja koko kauden piti olla ohi.

– Ensimmäiset positiiviset signaalit kuntoutumisesta sain kuudennen viikon kontrollissa. Lääkäreiltä tuli varovaisesti vihreää valoa, että pelaaminen saattaisi sittenkin olla mahdollista jo tällä kaudella, jos etenemme loppuotteluihin.

Loppu on historiaa.

Lukeminen intohimona

Mäkelä asuu Oulun keskustassa yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Jos kiekkoilija ei ole jäähallilla, hän on hyvin todennäköisesti kotonaan paksu kirja kädessään.

– Tykkään ottaa rennosti. En pidä paljon melua itsestäni.

Mäkelä lukee kirjoja laidasta laitaan. Tämän kiekkokauden aikana hän on kahlannut läpi yli kymmenen Jo Nesbøn tuotosta.

– Ne ovat todella hyviä! Rynkky (maalivahti Jussi Rynnäs) vinkkasi minulle näistä. Lukemista on riittänyt kivasti pelkästään Harry Holen parissa, sillä jokainen kirja on suunnilleen 500-sivuinen.

Lukutoukka on koukussa myös ristisanatehtäviin. Ei ole siis suuri yllätys, että Laanilan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Mäkelä palkittiin aikoinaan stipendillä hyvästä koulumenestyksestä lukiossa.

– Olen vähän semmoinen, että tykkään tehdä asioita pitkäjänteisesti.

Pitkäjänteisyys sataa Kärppien laariin, sillä Mäkelän sopimus kattaa myös seuraavat kaksi kautta.