Me­ri­var­tios­to: Pe­rä­me­ren jäällä ei kannata enää liikkua – avo­me­rel­tä vir­taa­va lämmin vesi su­lat­taa jäätä myös al­ta­päin

Länsi-Suomen merivartioston mukaan jään paksuuteen ei kannata enää luottaa, sillä jään laatu on monin paikoin heikkoa.

Merivartioston mukaan Perämeren jään laatu on monin paikoin varsin heikkoa.
Merivartioston mukaan Perämeren jään laatu on monin paikoin varsin heikkoa.
Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Länsi-Suomen merivartiosto varoittaa heikoista jäistä Perämerellä. Rannikolla on enintään 50 senttiä jäätä, ja osa rantaviivasta on jo vapautunut jäistä.

Merivartioston mukaan jään paksuuteen ei kannata enää luottaa, sillä jään laatu on monin paikoin heikkoa.

Kevätaurinko ja kohonnut lämpötila sulattavat jäätä nopeasti. Lisäksi virtaukset voivat tuoda avomereltä lämpimämpää vettä, joka sulattaa jäätä myös altapäin. Virtaukset kuluttavat jäätä erityisesti salmissa ja matalikoilla. Yöpakkaset voivat tehdä jäähän aamusta kantavan pinnan, joka voi muuttua nopeasti kantamattomaksi.

Merivartiosto ei suosittele jäällä liikkumista enää lainkaan. Jos jäälle on jostain syystä pakko mennä, jäällä liikkujien kannattaa huomioida hypotermiariski. Jäihin putoamisen jälkeen märät vaatteet haihduttavat nopeasti lämpöä kehosta.

Jos jäihin vajoaa ja kastuu, pitää nopeasti pyrkiä takaisin tulosuuntaan pois avannosta ja jäältä sekä hakeutua mahdollisimman pian suojaan.

Jäällä liikkujalla pitää olla varusteina vähintään jäänaskalit kaulassa sekä päälle puettuna pelastautumispuku tai kelluntahaalarit. Matkapuhelin on tärkeä kastumiselta suojattuna. Lisäksi kuivat vaatteet on hyvä olla mukana vesitiiviisti pakattuna repussa.