Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Me­ri­kot­ka palasi sadan vuoden jälkeen pe­si­mään Ou­lu­jär­vel­le, tämän kesän poi­ka­set ren­gas­tet­tiin

Sääksitutkija Vesa Hyyryläisellä oli historiallinen työkeikka torstaina, kun hän kävi rengastamassa kaksi merikotkan poikasta.

Merikotkan poikaset rengastettiin Oulujärven maisemissa torstaina.
Merikotkan poikaset rengastettiin Oulujärven maisemissa torstaina.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Tutkija ja sääksisäätiön varapuheenjohtaja Vesa Hyyryläisellä oli historiallinen työkeikka torstaina, kun hän kävi rengastamassa kaksi merikotkan poikasta Oulujärven maisemissa.

– Nämä ovat ensimmäiset Oulujärvellä syntyneet poikaset, jotka on rengastettu, Hyyryläinen kertoo.

Pesällä oli vastassa kaksi terhakkaa poikasta, koiras ja naaras. Kaksikolla on tällä hetkellä ikää noin 1,5 kuukautta. Merikotkan poikasten pesäkausi on pitkä, sillä ne viettävät pesässä useita kuukausia.

Hyyryläinen kertoo, että merikotkapari ilmestyi Oulujärvelle viime kesänä. Myös silloin pesintä onnistui, ja pesällä varttui kaksi poikasta.

– Pesä löytyi niin myöhään, ettei poikasia voinut enää rengastaa. Merikotka on palannut Oulujärvelle pesimään ehkä sadan vuoden tauon jälkeen, Hyyryläinen kertoo.

Tänä kesänä pari pesii samassa pesässä.

Merikotka on Suomen suurin petolintu, ja kanta oli vaarassa hävitä Suomesta 1970-luvulla. Kannan vahvistuminen on ollut vuosikymmenten vahvan suojelutyön tulos. Pikkuhiljaa laji on levinnyt myös sisämaan suurille järville.