Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Me­ri­kos­ken ka­la­tiel­lä vilinää – pa­to­luuk­ku­jen aukaisu innosti kaloja

Lohikalojen nousu Oulun Merikosken kalatiellä vilkastui viime viikolla, kun voimalaitoksen patoluukut aukaistiin kunnossapitotöiden vuoksi.

Rasvaevättömiä eli istutettuja meritaimenia uiskenteli Merikosken kalatiellä viime viikolla nettikamerasta otetussa kuvassa. Merikosken kalatiellä onnäkynyt myös lahnoja.
Rasvaevättömiä eli istutettuja meritaimenia uiskenteli Merikosken kalatiellä viime viikolla nettikamerasta otetussa kuvassa.
Rasvaevättömiä eli istutettuja meritaimenia uiskenteli Merikosken kalatiellä viime viikolla nettikamerasta otetussa kuvassa.
Kuva: Markus Pylkkänen

Lohikalojen nousu Oulun Merikosken kalatiellä vilkastui viime viikolla, kun voimalaitoksen patoluukut aukaistiin kunnossapitotöiden vuoksi. Kalatie mahdollistaa kalojen nousun merestä voimalaitoksen ohi Oulujoen yläjuoksulle. 

Oulussa aikaisemmin asunut järvenpääläinen Markus Pylkkänen seuraa mielenkiinnon vuoksi jopa päivittäin kalatien tilannetta nettikamerasta. Hän on parhaimmillaan nähnyt kymmenenkin kalaa.

– Tänä kesänä lohikalat ovat nousseet poikkeuksellisen aikaisin ja kaloja on näkynyt paljon.

Pylkkänen on tallentanut ruutukaappauksia nettikamerasta tallentamistaan kalanvonkaleista kuvapankkiin. Kuvista voi erottaa muun muassa, onko kalatiellä oleva meritaimen rasvaevätön eli istutettu.

– Lohiporrasasia on lähellä sydäntä, Pylkkänen selittää.

Laatuasiantuntija Saara Drees Oulun Energialta kertoo, että lohikalojen nousu alkoi  heinäkuussa ja se vilkastui viime viikolla. Tällöin voimalaitoksen patoluukut aukaistiin kunnossapitotöiden vuoksi.

Nousseet kalat ovat saattaneet olla 40-50 sentin mittaisia.

Taimen nousee perinteisesti pitkin kesää, mutta sen nousu vilkastuu syksyä kohden. Merilohi nousee Oulujoelle ja kalatielle perinteisesti vasta elo-syyskuussa. Myös muita kalalajeja, kuten lahnaa ja ahventa, on noussut viime vuosia enemmän. 

Merikosken kalatiellä onnäkynyt myös lahnoja.
Merikosken kalatiellä onnäkynyt myös lahnoja.
Kuva: Markus Pylkkänen

Merikosken kalatien tarkkailuhuone avataan yleisölle elo-syyskuussa, jolloin kalojen kulkua voi seurata paikan päällä. Drees kertoo, että tarkkailuhuoneen avaamista jo aikaisemmin on kyselty jonkin verran.

Tarkkailuhuone sijaitsee kalatien yläpäässä Hupisaarten puolella, Patosillan eli Lassinkallionsillan kupeessa, ja sen akvaarioikkunasta avautuu näkymä veden alle.

Näillä näkyminen tarkkailuhuone on avoinna yleisölle arvioituna lohien nousuaikana. Se on avoinna la 25. elokuuta kello 12-15, pe 31. elokuuta kello 10-16, la 1. syyskuuta ja su 2. syyskuuta kello 11-16, pe 7. syyskuuta kello 10-16, la 8. syyskuuta ja su 9. syyskuuta kello 11-16. Esittelijänä toimii biologi Marleena Isomaa.