Oulun joukkoliikenne: Oulun bussit ovat ajoit­tain tupaten täynnä ja mat­ko­jen mää­räs­sä taotaan en­nä­tys­lu­ke­mia

Mielipidekirjoitus: Su­ku­puo­li­ko­ke­mus on jo­kai­sen oma asia

Luitko jo tämän: Miksi somessa ihail­laan julk­kik­sia lähes vailla rihman kier­tä­mää, mutta ta­val­li­sen suo­ma­lai­sen luo­mu­ta­ka­lis­ton nä­ke­mi­nen on kau­his­tus?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Me­ri-La­pin alueel­la kir­jat­tu useita il­moi­tuk­sia net­ti­pe­tok­sis­ta – ­Tut­ta­val­ta tullut viesti onkin hui­ja­ri, tai ku­rii­ri­mak­sut pää­ty­vät ul­ko­mail­le

Meri-Lapin poliisi kehottaa ihmisiä varovaisuuteen erilaisia nettipalveluita käyttäessään.  Viime viikkojen aikana on kirjattu useita petosilmoituksia.

Yhdessä yleisessä tapauksessa yksityishenkilö on saanut Facebookin messenger-palvelusta viestin tuntemaltaan henkilöltä. Viestissä tuttava kertoo houkuttelevasta kilpailusta tai arpajaisista, mistä on hyvät mahdollisuudet nyt pikaisesti saada tuntuvia voittoja.

Todellisuudessa viestittäjä ei ole ollut ruudulla näkyvä tuttu, vaan tuttavan tili on kaapattu ja viestittäjä on ulkopuolinen huijari.

Huijari on onnistunut näillä houkutteluviesteillään saamaan kohdehenkilön pankkitunnuksia tai korttitietoja, mitä hyväksikäyttäen on onnistuttu anastamaan rahaa pahimmissa tapauksissa useampia tuhansia  euroja.

Kuriiripalvelu tavaran toimitukseen

Viime aikoina on ollut myös tapauksia, missä nettipalstan myyjälle ehdotetaan kuriiripalvelun käyttämistä tavaran toimitukseen. Tässä yhteydessä myyjältä pyydetään vakuutusmaksua kyseiselle toimitukselle.

Todellisuudessa mitään vakuutusta lähetykselle ei ole kukaan ollut lunastamassa, vaan maksu on mennyt huijareille.

Tavaraa myyvän ei tule maksaa ostajille minkäänlaisten kuriiripalvelujen vakuutusmaksuja.

Poliisin tiedotteen  mukaan näissä tapauksissa huijauksen tekijät löytyvät usein ulkomailta.

– Kiireessä ei kannata antaa mitään maksutietojaan kenellekään. Vanha viisaus  pätee asiassa:  Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin eipä se usein totta olekaan.