Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Me­ren­ku­lun elävät muis­to­mer­kit mukaan me­rel­li­sen Oulun ke­hit­tä­mi­seen

"Alueen historialliset merimerkit voisivat olla muutaman erilaisen ohjatun veneretken kohteina, joiden lähtöpaikat voisivat olla Oulunsalossa, Toppilassa, Hietasaaressa ja Haukiputaalla."

Oulun kaupunki kehittää parhaillaan vauhdilla merellisyyttään. Laaja suunnitelma on parhaillaan kommenteilla. Yksi keskeinen asia suunnitelmasta puuttuu: merenkulku ja sen yhä maisemassa näkyvät muistomerkit.

Oulu on ollut merenkulun piirissä jo ainakin 500 vuotta. Väyliä on piirretty kartoille ja merkitty maastoon käytännössä liki saman ajan. Merimerkkejä on seudulle rakennettu 1500-luvulta aivan tähän päivään asti. Vanhimpana säilyneenä merimerkkinä voi pitää Kempeleen kirkontornia sekä Oulun tuomiokirkon tornia. Uusimmat on rakennettu viime vuonna syväväylälle.

Työryhmämme kartoittaa parhaillaan Perämeren merenkulkua merimerkkien, haaksirikkojen ja luotsauksen näkökulmasta kuluneen 500 vuoden ajalta. Työ tiivistyy kirjaksi kesällä 2022, jolloin käynnistellään Marjaniemen ja Ulkokallan majakoiden 150-vuotisjuhlia.

Merellisen Oulun suunnitelmasta puuttuvat kokonaan Oulun kaupungin alueella sijaitsevat arvokkaimmat merelliset muistomerkit.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.