Me­rel­lis­tä Oulua et­si­mäs­sä – ke­sä­kuus­sa juh­li­taan Me­ri­mie­hen­mu­seon ava­jai­sia, tu­tus­tu­taan 1960-lu­vun me­ri­mie­hen kotiin ja kii­ve­tään m/s Alpon kan­nel­le

Oululainen merellinen kulttuuriperintö on vahvasti esillä Koti merellä -viikonloppuna 7.–8. kesäkuuta. Tapahtuma johdattelee oululaiseen merenkulun historiaan.

Museaalisesti entisöity hinaaja Alpo laskettiin vesille Toppilassa toukokuussa 2003. Maailman merien päivänä 8. kesäkuuta Alpolla on avoimet ovet. Pikisaaren Merimiehenkotimuseo avataan pitkän remontin jälkeen 7. kesäkuuta. Restaurointikisälliopintoja täydentävä Henna Rantakeisu mallasi sapluunamallia museon seinälle viime maaliskuussa.
Museaalisesti entisöity hinaaja Alpo laskettiin vesille Toppilassa toukokuussa 2003. Maailman merien päivänä 8. kesäkuuta Alpolla on avoimet ovet.
Museaalisesti entisöity hinaaja Alpo laskettiin vesille Toppilassa toukokuussa 2003. Maailman merien päivänä 8. kesäkuuta Alpolla on avoimet ovet.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Oululainen merellinen kulttuuriperintö on vahvasti esillä Koti merellä -viikonloppuna 7.–8. kesäkuuta. Tapahtuma johdattelee oululaiseen merenkulun historiaan. Tarjolla on tietoa, esineistöä ja oululaiseen merenkulkuun liittyviä paikkoja.

Valtakunnallisen Maailman valtamerien päivän kunniaksi Museo- ja tiedekeskus Luuppissa voi tutustua kolmeen merelliseen kohteeseen.

Perjantaina 7. kesäkuuta Pikisaaressa vietetään Matilan talonakin tunnetun Merimiehenkotimuseon avajaisia kello 15–18. Matilan talo on ollut suljettuna muutaman vuoden perusteellisen remontin vuoksi.

Museon uudistettu näyttely esittelee Oulun purjelaivakautta sekä varhaisempaa merimiesten elämää merellä ja maissa. Uuden perusnäyttelyn näkökulmaa avataan merimiehen vaimon ja lasten elämän kautta.

Matilan talo on Oulun vanhin puinen rakennus, ja se on rakennettu vuosina 1737–1739 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen

Pikisaaren Merimiehenkotimuseo avataan pitkän remontin jälkeen 7. kesäkuuta. Restaurointikisälliopintoja täydentävä Henna Rantakeisu mallasi sapluunamallia museon seinälle viime maaliskuussa.
Pikisaaren Merimiehenkotimuseo avataan pitkän remontin jälkeen 7. kesäkuuta. Restaurointikisälliopintoja täydentävä Henna Rantakeisu mallasi sapluunamallia museon seinälle viime maaliskuussa.
Kuva: Anni Männikkö

Avajaisissa esiintyy duo Sakari Viirret ja Eija Martinmäki merihenkisellä musiikilla. Juhlapuheen pitää Oulun kaupungin entisen tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen.

Museossa voi tutustua myös Oulun Merimieskirkon historiaan, ja Merellinen Oulu -yhdistys pitää solmukoulua.

Maailman merien päivä esittelee merellistä kulttuuriperintöä

Lauantaina 8. kesäkuuta vietetään Maailman merien päivää. Päivän teeman mukaisesti tuodaan esiin oululaista merellistä kulttuuriperintöä ja ovensa yleisölle avaavat myös Merimiehenkotimuseon lähellä sijaitsevat merelliset käyntikohteet kello 12–18.

Hietasaaressa pääsee tutustumaan höyry- ja moottorilaivakauden esineistöön Oulun Seudun Merieläkeläisten yhdistys ry:n ylläpitämässä Merimiehen koti -museossa (Vaaskiventie 13).

Pihapiirin pienempi rakennus on sisustettu 1960-luvun tyyliin ja sinne on kerätty vanhoja meriltä tuotuja matkamuistoja ja muuta merellistä tavaraa.

Museo esittelee kotia, jollaisesta moni hietasaarelaispoika lähti aikoinaan merille.

Toppilansalmessa satamahinaaja m/s Alpolla on myös avoimet ovet ja alukseen pääsee tutustumaan miehistön ohjaamana.

Hinaaja Alpo on rakennettu Yhdysvalloissa vuonna 1943. Se otti osaa Normandian maihinnousun suunnitteluun toisessa maailmansodassa vuonna 1944, ja toimi myöhemmin muun muassa miinanraivaustehtävissä.

Vuonna 1951 alus siirtyi Ouluun Toppilan satamaan, jossa se avusti rahti- ja laivaliikennettä aina vuoteen 1989 asti. Normandian maihinnoususta tulee 6. kesäkuuta 2019 kuluneeksi 75 vuotta.