Mer­ce­dek­sen ren­gas­draa­ma ai­heut­ti Bot­tak­sel­le karvaan pet­ty­myk­sen Bri­tan­nian gp:ssä, Kimi Räik­kö­sen kisa oli pan­nu­kak­ku

Lewis Hamilton sinnitteli kotikisansa voittoon rikkinäisellä renkaalla.

Valtteri Bottas vaipui Britannian gp:ssä sijalle 11.
Valtteri Bottas vaipui Britannian gp:ssä sijalle 11.
Kuva: Bryn Lennon/ Pool

Dramaattisesti huipentunut Britannian gp oli kuin märkä rätti päin Valtteri Bottaksen kasvoja F1:n MM-taistelussa. Molemmat Mercedeksen kuskit kokivat kisan lopussa rengasrikot, mutta siinä missä Bottas putosi pois MM-pisteiltä 11:nneksi, sai tallitoveri Lewis Hamilton nilkutettua ruutulipulle kotikisansa voittajana.

Tuloksen myötä Hamiltonin MM-johto Bottakseen venähti 30 pisteeseen.

Kuskien erilaiset kohtalot johtuivat ajoituksesta. Bottaksen rengas hajosi kolmanneksi viimeisen kierroksen alussa, joten hänen piti nilkuttaa koko kierros rikkinäisellä renkaalla ennen kuin pääsi varikolle renkaidenvaihtoon. Hamiltonin rengasrikko taas sattui viimeisen kierroksen puolivälissä, joten hän ei menettänyt niin paljon aikaa.

Red Bullin Max Verstappen tosin melkein sai Hamiltonin kiinni, mutta britti pysyi edellä 5,8 sekunnin turvin.

Bottaksen kisa tuhoutuu rengasrikkoon
Video: MTV

– Olen hyvin pettynyt, olin hyvin epäonninen. Sain rengasrikon ja minun piti ajaa vielä koko kierros, Bottas totesi.

– Tiesimme, että se oli pitkä stintti koville renkaille. Yritin pistää painetta Lewisille, mutta loppua kohti renkaissa alkoi olla koko ajan enemmän tärinää. Aloin säästellä niitä, mutta sitten se vain tapahtui yhtäkkiä.

Hamiltonilla nousi sydän kurkkuun

Ennen lopun draamaa kisa oli vankasti Mercedeksen hallussa. Bottas sai kakkosruudusta paremman lähdön kuin paalumies Hamilton, mutta ei saanut ohitettua tätä ensimmäisessä mutkassa. Sen jälkeen Mersut ajelivat lähellä toisiaan kaksoisjohdossa lähes loppuun asti.

Hamiltonille voitto oli jo seitsemäs Silverstonessa.

– Viimeiseen kierrokseen asti kaikki meni aika lailla ongelmitta. Valtteri painosti todella kovaa, minä taas säästelin renkaita vähän. Kun kuulin että hänen renkaansa petti, tutkailin omaani ja se näytti hyvältä, Hamilton kertoi.

– Sitten viimeisellä kierroksella se vain hajosi. Sydämeni nousi kurkkuun. Rukoilin että pääsisin maaliin. Luulin etten pääsisi kahta viimeistä mutkaa läpi.

Viimeinen kierros: Hamilton voittaa kolmella renkaalla
Video: MTV

Bottaksen rengasrikko nosti Ferrarin Charles Leclercin palkintopallille kolmanneksi. Renaultin Daniel Ricciardo nousi neljänneksi ja McLarenin Lando Norris viidenneksi. Norrisin tallitoveri Carlos Sainz menetti nelossijan rengasrikkoon viimeistä edellisellä kierroksella.

Alfa Romeon Kimi Räikkösen kisa oli pannukakku. Hän tuli maaliin sijalla 17, viimeisenä maaliin ajaneista. Kehnon kisan kruunasi etusiiven hajoaminen lopussa.

– Kisan alussa ajattelin että meillä on mahdollisuus taistella, mutta stoppien jälkeen vauhtimme ei riittänyt pysymään muiden kyydissä. Etusiiven pettäminen ei vaikuttanut lopulta mihinkään. En tiedä, miten se tapahtui, Räikkönen sanoi.

Kausi jatkuu ensi viikonloppuna samalla radalla, jolla ajetaan silloin kauden viides kilpailu, F1:n 70-vuotisjuhla-gp.

Juttua muokattu 2.8.2020 kello 22.30: lisätty videot.