Pääkirjoitus

Melko huolestuttavaa, Nokia – yhtiö ei näytäkään olevan valmis 5G-kauteen

Mobiiliviestinnän viidennen sukupolven toivottiin merkitsevän Nokialle riemullisten aikojen paluuta. Nyt se vaihe siirtyi taas kohti horisonttia.

Nokian 5G-laitteistoa kehitetään muun muassa Oulussa.
Nokian 5G-laitteistoa kehitetään muun muassa Oulussa.
Kuva: Matti Räty

Mobiiliviestinnän viidennen sukupolven toivottiin merkitsevän Nokialle riemullisten aikojen paluuta. Nyt se vaihe siirtyi taas kohti horisonttia.

Yhtiötä puristavat kova kilpailu ja tuoteongelmat.

Verkkolaiteyhtiö Nokian kurssi romahti torstaina lähes neljänneksen, ja lasku jatkui vielä perjantaina, toki edellispäivää loivempana. Pudotus on rajuin vuosiin.

Syynä syöksyyn ei ollut se, että Nokian ilmoittama tulos vuoden kolmannelta neljännekseltä olisi ollut yllättävä tai heikko. Varsinaiset tuloslukemat olivat jotakuinkin odotusten mukaiset.

Säikähdyksen aiheutti sen sijaan Nokian oma arvio yhtiön lähiaikojen näkymistä. Niitä voi kutsua jopa huolestuttaviksi. Osa sijoittajista otti ilmeisen raskaasti myös sen, ettei Nokia aio maksaa omistajilleen osinkoja euronkaan vertaa päättyneeltä neljännekseltä eikä seuraavaltakaan.

Mobiiliviestinnän siirtymistä niin sanottuun viidenteen sukupolveen eli 5G:hen on pidetty Nokian suurena mahdollisuutena. Yhtiö kuuluu näillä markkinoilla kolmen suurimman joukkoon. Isoin tekijä on kiinalainen Huawei, jonka perässä tulevat ruotsalainen Ericsson ja Nokia.

Ericsson julkisti tuloksensa viime viikolla. Yhtiö, jonka vielä äskettäin povattiin putoavan kahden kilpailijansa vauhdista, teki odotettua paremman tuloksen. Ericsson myös kertoi nostavansa ensi vuotta koskevia myyntitavoitteitaan ja ilmoitti, että 5G on nyt pääsemässä vauhtiin odotettua nopeammin.

Jälkimmäisen näkymän pitäisi luvata hyvää myös Nokialle samaan aikaan kun Huaweihin vielä kohdistetaan vakavia epäilyksiä kyseenalaisesta yhteistyöstä Kiinan valtion kanssa. Juuri nyt Nokialla kuitenkin kangertaa.

Vaikka 5G:n tulosta on tiedetty jo vuosia, näyttää siltä, että Nokia ei sittenkään ole saanut tuotteitaan uuden tilanteen vaatimaan kuntoon. Esimerkiksi alkuvuonna Nokialta jäi saamatta 200 miljoonan euron myyntitulo Yhdysvalloista, kun toimitetut tuotteet eivät olleet lupausten mukaisia.

Nokian on epäilty jääneen tuotekehityksessä jälkeen Huaweista ja Ericssonista. Tämän yhtiö luonnollisesti kiistää. Tilanne on sille kuitenkin tiukka.

Kiinalaisjätti panostaa tuotekehitykseen – joka tosin koskee muutakin kuin verkkolaitteita – 14 miljardia euroa vuodessa, kymmenisen miljardia enemmän kuin Nokia. Olisi ihme, jos se ei jotenkin näkyisi.

Nokian talousjohtaja Kristian Pullola totesi Helsingin Sanomissa, että yhtiöllä on matkapuhelinverkoissa kaksi ongelmaa: yksittäisissä tapauksissa hintapaineet ja laajemmassa katsannossa tuotekustannukset. Tämän voinee tiivistää niin, että yhtiö ei pysty myymään tuotteitaan riittävän kilpailukykyisillä hinnoilla.

Ei Nokian tilanne toisaalta ole vailla valoakaan. Yhtiön asema voi myös vahvistua ilman sen omiakin ansioita, jos Huawei vajoaa entistä syvemmälle tietoturvaepäilyjen hetteikköön.

Tämän varaan Nokia ei kuitenkaan voi tulevaisuuttaan rakentaa vaan sen on pantava omat rivinsä ja oma toimintansa kuntoon. Yhtiö on osoittanut aiemminkin kykyä uudistua pakkotilanteessa.

Se, että Nokia nyt jättää maksamatta osinkoja ja käyttää ne rahat tuotekehitykseen, on järkevä veto, ehkä suorastaan selviämisen ehto.