Meg­ha­nin hymy hurmasi yleisön – yli 100 000 on­nen­toi­vot­ta­jaa saapui Wind­so­riin, juh­lin­ta muuttui jät­ti­pik­ni­kik­si

Väki hurrasi onnesta sekaisin Long Walkilla, kun morsian Meghan Markle ajoi ohi. Yleisö antoi myös kuningatar Elisabetille raikuvat aplodit.

Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan. Kuninkaallisia häitä on seurattu tiiviisti. Meghan Markle puvussaan oli päivän odotetuin näky. Prinssi Harry herkistyi odotellessaan morsianta alttarille ja sai yleisönkin nieleskelemään. Meghan Markle puvussaan oli päivän odotetuin näky. Kuningatar Elisabet sai raikuvat suosionosoitukset. Amal ja George Clooney olivat seurattuja häävieraita.
Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan. Kuninkaallisia häitä on seurattu tiiviisti.
Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan. Kuninkaallisia häitä on seurattu tiiviisti.
Kuva: ANDY RAIN

– Häät olivat mahtavat! aloittaa Frankfurtissa opiskeleva Charlotte Classen.

Classen ja hänen ystävänsä Sandra Hemm olivat saapuneet Windsoriin kotimaastaan seuraamaan ilmapiiriä ja nauttimaan päivästä. Matka oli vaivan arvoinen, ja aikainen herätys palkittiin eturivin paikalla aivan Long Walk -viheriön päässä lähellä itse Windsorin linnaa.

Hetkeä aiemmin linnan porttien läpi ja kaksikon silmien alta kulki tuore aviopari, Sussexin herttua ja Britannian prinssi Harry sekä hänen vaimonsa, herttuatar Meghan.

Windsorin hääjärjestelyistä vastanneet kunnan viranomaiset vahvistivat lauantai-iltapäivänä, että WIndsoriin saapui kaikkiaan yli 100 000 ihmistä seuraamaan kuninkaallisten juhlahetkeä

– Kaikki ihmiset juhlivat samaa asiaa, se oli upeaa, totesi Hemm.

Matka oli kaiken arvoinen, vaikka itse hääparia he näkivät kaikkiaan enintään muutaman sekunnin verran.

Prinssi Harry herkistyi odotellessaan morsianta alttarille ja sai yleisönkin nieleskelemään.
Prinssi Harry herkistyi odotellessaan morsianta alttarille ja sai yleisönkin nieleskelemään.

Välittömästi vankkurikiertueen alkamisen jälkeen Windsoriin pakkautunut juhlayleisö purkautui pienen kaupungin kaduille. The Long Walkille kerääntynyttä yleisöä ohjattiin pois kaupungin keskustasta, jos joillakin oli kiire lähteä.

Moni valitsi kuitenkin vaihtoehto B:n eli jäädä nauttimaan kesäisestä Windsorista viheriön varrelle.

Kun viereisessä linnassa 600 häävierasta syö kakkua kuningatar Elisabetin kanssa, juodaan Long Walkilla muovituopista kaljaa.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä kärsivällisyyteen, kun hääpäivän huipennus on takana.

"Well done, Meghan", yleisö huusi kärryajelun alkaessa Windsorissa, välittömästi hääseremonian jälkeen. Ihmiset seurasivat kärryjen kulkua katoilta, ja poliisit joutuivat pyytämään ihmisiä nousemasta aidoille.

Yleisössä oli paljon naisia tiarat päässä. Jotkut olivat jopa pukeutuneet hääpukuun. "Harry I'm here" luki joidenkin selässä.

Tunnelma Long Walkilla oli päivän aikana huumaava, kun yleisö eli mukana häätunnelmassa.

Väki hurrasi onnesta sekaisin Long Walkilla, kun morsian Meghan Markle ajoi ohi ennen häiden alkua. Yleisö antoi myös kuningatar Elisabetille raikuvat aplodit.

– Have a seat, granny, joku kehotti kuningatarta istumaan.

Marklen äiti itki jo ennen hääseremonian alkamista. Myös prinssi Harry herkistyi.

Morsiamen saattoi alttarille sulhasen isä prinssi Charles, kun oma isä ei päässyt paikalle.

Suurin jännitys paikan päällä on se, toimivatko näytöt keskeytyksettä. Kun seremonia alkoi, Long Walkille laskeutui mykistävä hiljaisuus, kun monikymmentuhatpäinen yleisö asettui seuraamaan sitä.

Kuningatar Elisabet sai raikuvat suosionosoitukset.
Kuningatar Elisabet sai raikuvat suosionosoitukset.

Yleisössä harmiteltiin, ettei puvusta näkynyt ruudulta suurta vilausta. Marklen hymy alttarilla sai yleisön kuitenkin puhkeamaan riemuun.

Tunnelma Long Walkilla on uskomattoman intensiivinen – väki elää sykkeessä mukana.

– You're the man! mies huusi, kun Harry sanoi "I do". Hurraa-huutoja herätti myös Meghanin myönteinen päätös. Ihmiset rukoiivat mukana. Kuului vain niiskuntaa, kun amerikkalaispastori puhui.

Amal ja George Clooney olivat seurattuja häävieraita.
Amal ja George Clooney olivat seurattuja häävieraita.

Pitkin ihmisriviä tunnelmaa nostattivat paitsi lauluryhmät, myös poliisit. Virkavalta kulki kulkureitin keskellä huudattamassa yleisöä. Siellä täällä popsahtelivat myös kuohuviinipullon korkit, ja yleisö saa janoonsa juotavaa myös alueen kojuista.

Long Walkin näytöiltä ihmiset seurasivat tiiviisti ohjelmaa siitä asti, kun häävieraat saapuivat. Suuria aplodeja saivat varsinkin tutut naamat, kuten George ja Amal Clooney sekä David ja Victoria Beckham. Sinivalkopunainen yleisö puhkesi spontaaniin riemuun heidät nähdessään.