Pekingin olympialaiset: Katso ki­saoh­jel­ma tästä

Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Matti Van­ha­nen haluaa naisen kes­kus­tan pre­si­dent­ti­eh­dok­kaak­si

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen haluaa puolueensa seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi naisen. Keskusta lähtee vuoden 2012 presidentinvaaliin naisehdokkaalla, ainakin jos puheenjohtaja Matti Vanhasen ja puoluesihteeri Jarmo Korhosen sana jotain painaa.

Matti Vanhanen haluaa keskustalaisesta naisesta seuraavan presidentin.
Matti Vanhanen haluaa keskustalaisesta naisesta seuraavan presidentin.

Keskusta lähtee vuoden 2012 presidentinvaaliin naisehdokkaalla, ainakin jos puheenjohtaja Matti Vanhasen ja puoluesihteeri Jarmo Korhosen sana jotain painaa.


Korhonen tarjosi vappuna varteenotettavana ehdokkaana Anneli Jäätteenmäkeä. Puheenjohtaja Vanhanen ei puhunut nimistä, mutta liputti selvästi nimenomaan naisehdokkaan puolesta.


– Jäätteenmäki on erinomainen poliitikko. Meillä monta muutakin näkyvää naista. Tässä on lähes kaksi vuotta aikaa, ennen kuin ehdokasasettelu alkaa, Vanhanen sanoi saapuessaan keskustan vappujuhlaan eduskuntatalon liepeillä.

Keskustan oman presidenttipelin avaaminen olikin poliittisen vapun ainoa todellinen uutinen. Ensin puoluesihteeri nosti Jäätteenmäen nimen esille aamulla julkistetussa Verkkoapilan haastattelussa. Vanhanen jatkoi asiaa vappupuheissaan Hyvinkäällä ja Helsingissä.


– Mielestäni Tarja Halosen jälkeen tasavallan presidentiksi voitaisiin valita uudelleen nainen, keskustalainen nainen. Olisin ylpeä, jos puolueemme nostaisi keskuudestaan naisehdokkaan, jonka taakse suomalaisten enemmistö voisi asettua, Vanhanen sanoi.


Vanhanen on itse tehnyt selväksi jo aiemmin, ettei itse ole lähdössä keskustan presidenttiehdokkaaksi. Hän pyrkii jatkamaan keskustan puheenjohtajana ja pääministerinä.

”Nyt ehdokkaana EU-vaaleissa”

Jäätteenmäki oli yhtenä puhujana paikan päällä molemmissa tilaisuuksissa kuulemassa Vanhasen avausta. Hän käy nyt eurovaalikampanjaa ja pyrkii säilyttämään paikkansa.


– Ihanaa, että aurinko paistaa, Jäätteenmäki kierteli, kun häneltä yritettiin saada kommenttia ehdotuksiin presidenttiehdokkuudesta.


Hän torjui kaikki kyselyt vedoten siihen, että on nyt ehdokkaana EU-vaaleissa ja pyrkii saamaan niissä ääniä.


– Keskityn vain ja ainoastaan EU-vaaleihin.

”Sopiva henkilö maan äidiksi”

Puoluesihteeri ei säästellyt sanojaan. Jäätteenmäen poliittinen kokemus ja verkostot niin kotimaassa kuin Euroopassa luovat Korhosen mielestä hyvät edellytykset hoitaa tasavallan ykkösvirkaa.


– Jäätteenmäestä löytyy sellaista tahdonlujuutta, näkemyksellisyyttä ja lämpöä, joita ”maan äidiltä” vaaditaan, Korhonen hehkutteli Verkkoapilassa.


Seuraavat presidentinvaalit pidetään vuoden 2012 alussa. Keskustajohdon avaus vaikutti melko varhaiselta.


– Meillä oli erittäin laaja kenttäkysely talven aikana. Yksi selvimmistä viesteistä oli, että oma presidenttiehdokas pitää asettaa. Vappu on poliittisten puheiden pitoaikaa. Siksi tämä nousi esille, Vanhanen perusteli toimittajille Helsingissä.

Ei rasitetta menneestä

Presidenttiehdokkuus olisi Jäätteenmäelle näyttävä paluu kotimaan politiikan keskiöön. Vuonna 2003 hän joutui luopumaan niin sanotun Irak-skandaalin jälkeen pääministerin ja puoluejohtajan tehtävistä. Vanhasen mielestä mitään poliittista rasitetta ei noista tapahtumista Jäätteenmäelle jäänyt.


– Hänet on sen jälkeen valittu selkeästi vaaleissa suurilla äänimäärillä eteenpäin. Useilla presidenteillä on saattanut olla hyvinkin ristiriistaiset taustat. Ei tässä suhteessa ole mitään ongelmaa. Kansalaiset päättävät presidentistä, Vanhanen sanoi.