Matti - kuten me hänet tun­nem­me

20 vuotta sitten Takalaudasta täysillä -kirja esitteli nuoren suomalaisen puhdasverisen urheilusankarin Matti Nykäsen. Sen jälkeen mäkeen on tupruttanut lunta monesta suunnasta. Nyt Matti Nykänen lienee tunnetuimpia suomalaisia.

Maailman parhaana. Matti Nykänen juhlii olympiakultaansa Calgaryssa vuonna 1988. Kuva on kirjan kannesta.
Maailman parhaana. Matti Nykänen juhlii olympiakultaansa Calgaryssa vuonna 1988. Kuva on kirjan kannesta.
Kuva: Matti Björkman/Lehtikuvan arkisto

20 vuotta sitten Takalaudasta täysillä -kirja esitteli nuoren suomalaisen puhdasverisen urheilusankarin Matti Nykäsen. Sen jälkeen mäkeen on tupruttanut lunta monesta suunnasta.

Nyt Matti Nykänen lienee tunnetuimpia suomalaisia. Hän on mies, joka on päässyt siihen asemaan, että lööppimaakareille ja lukijoille riittää pelkkä etunimi. Matti Nykäsen tämän hetken ammatti on virallisesti laulaja tai viihdetaitelija, mutta oikeasti hänen ammattinsa on julkisuuden henkilö - entinen maailman paras mäkihyppääjä.

Suomalaisille Nykäsen elämänvaiheet ovat olleet lööpeistä luettavissa.

Siksi olisi toivonut, että itävaltalainen urheilutoimittaja Egon Theiner olisi ulkopuolisena yrittänyt päästä kirjassaan tuttuja asioita syvemmälle. On käynyt kuitenkin päinvastoin: Theiner tyytyy tarinankertojan rooliin.

Tarinansa Theiner on toki tehnyt perusteellisesti tutkien ja haastatellen. Kuva on tarkka ja kiihkoton, mutta yllätyksetön.

Hämmentävää, että kirjan mielenkiintoisin ja eniten uutta esittelevä osa on aivan lopussa, missä Theiner kertoo kirjan työstämisprosessista.

Kirja on todennäköisesti keskieurooppalaiselle yllättävämpää luettavaa kuin suomalaiselle.

Loppuun kirjatut Nykäsen uran virstanpylväät ovat groteskia luettavaa. Maailmanmestaruudet ja olympiavoitot ovat urheilijalle virstanpylväitä, mutta tuskin yksikään ihminen lukee avioeroja, pikakihlausta, häiden peruuntumista tai tutkintavankeutta elämänsä virstanpylväiksi.

Karkeasti laskettuna kirjan ensimmäinen puolisko on urheilua, sen jälkeen mennään niin sanotusti viihteen puolella. Huipulla ja montussa rakentaa kuvan huippulahjakkaasta - tosin äkkiväärästä - urheilijasta, jolta siviilielämän taidot ovat hukassa.

Media tekee rahaa Matilla ja Matti medialla. Nykänen tietää, että osa hänestä kirjoituista tarinoista on totta, osa valetta. Nykänen tietää myös, että osa tarinoista on tekaistu hänen avustuksellaan. Kirjoittaja Theinerkin joutuu välillä pohtimaan, räätälöikö Nykänen menneisyyttään itseään miellyttävään muotoon.

Kirja kertoo, kuinka Matti Nykäsen elämää on nuoresta asti eri tilanteissa muokannut alkoholi. Nykänen jaksaa painottaa moneen kertaan, että hänellä ei ole alkoholiongelmaa.

"Minulla on pirun paljon muita ongelmia, jotka tuovat alkoholin mukaan kuvioihin. Alkoholi taas pahentaa muita ongelmiani", Nykänen toteaa.

Matti Nykäsen elämäkerta ei ole tylsää luettavaa: tirkistelijöitähän me kaikki olemme. Surullista luettavaa se on, mutta muutamissa kohdissa hellyttävääkin. Mäkihyppy oli alusta alkaen Nykäsen suuri rakkaustarina.

"Hei isi. Minä hyppäsin petonista 88 metriä. Elä suutu. Menen huomenna Laajavuoreen suoraan koulusta. Pääsen 3melta. Terveisin Masa", 14-vuotias Nykänen kirjoitti isälleen.