vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Mas­sii­vi­sen ha­ke­ka­san ky­tö­pa­loa sam­mu­tet­tiin yön yli Oulun Tas­ki­las­sa – hake oli syt­ty­nyt it­sek­seen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen yksiköt sammuttivat torstain ja perjantain välisen yön ajan suurta hakekasaa Oulun Taskilassa.

Massiivista hakeaumaa kaivettiin koneilla, jotta paloa päästiin sammuttamaan.
Massiivista hakeaumaa kaivettiin koneilla, jotta paloa päästiin sammuttamaan.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen yksiköt sammuttivat torstain ja perjantain välisen yön ajan suurta hakekasaa Oulun Taskilassa.

Kasa oli kokonaisuudessaan 22–25 metriä leveä, 8–10 metriä korkea ja noin sata metriä pitkä. Palo ei levinnyt koko hakekasaan.

Palomestari Arssi Heiskanen kertoo, että haketta oli tuhoutunut 100–200 kuutiota. Taloudelliset vahingot jäivät siis kohtalaisen vähäisiksi.

Sammutustöiden yhteydessä kastui runsaasti haketta. Yrittäjä oli kertonut pelastuslaitokselle, että märkä hake voidaan kuivattaa ja käyttää normaalisti energian lähteenä.

Palo syttyi Taskilassa sijaitsevalla isolla läjityskentällä, josta haketta ajetaan Toppilan voimalaitokseen. Hälytys palosta tuli torstaina noin kello 18.40. Sammutustyöt saatiin päätökseen perjantaina kello 12 aikaan. 

Heiskanen sanoo, että alueelle on määrätty jälkivartio vuorokauden ajaksi.

Päivystävä palomestari Marko Hottinen kertoo, että hake oli syttynyt itsestään palamaan kasan keskeltä. Palo oli edennyt turvepalon tapaan kytemällä.

Itsestäänsyttymisen taustalla on se, että hakekasan sisällä on ollut erilaisia kosteustasoja ja kasan tiiviys on vaihdellut. Tällöin kasan sisällä on muodostunut käymisreaktio.

– Kun tiivistä kasaa oli alettu avaamaan, sinne oli päässyt ilmaa ja hake oli syttynyt.

Paikalla oli sammutustöiden aikaan kaksi kaivinkonetta ja kaksi kauhakuormaajaa, jotka levittelivät kasaa. Hottisen mukaan kasan purkaminen vei kauan aikaa, sillä kasa on hankalan mallinen. Se piti purkaa alhaalta käsin.

Uusia palopesäkkeitä tuli esiin sitä mukaa, kun kasaa avattiin koneilla. Taskilassa oli yöllä kaksi säiliöautoa ja yksi sammutusauto sammuttamassa paloa.

Juttua täydennetty 4.1. kello 7.12 sekä päivitetty kello 11.48 ja 12.17.