Marko Ant­ti­las­sa on ainesta koko kansan kap­tee­nik­si – Sakari Man­ni­nen: "Tämä oli aika hieno kas­vu­ta­ri­na"

Timo Jutila ja Mikko Koivu saivat sunnuntai-iltana jääkiekon miesten maailmanmestaruuden voittaneiden suomalaiskapteenien kerhoon seurakseen Marko Anttilan.

Marko Anttila tuuletti villisti finaalissa tekemäänsä 1-1-tasoitusmaalia.
Marko Anttila tuuletti villisti finaalissa tekemäänsä 1-1-tasoitusmaalia.
Kuva: CHRISTIAN BRUNA

"Mörkö" oli oma itsensä - kuten "Juti" häntä aikanaan neuvoi.

Timo Jutila ja Mikko Koivu saivat sunnuntai-iltana jääkiekon miesten maailmanmestaruuden voittaneiden suomalaiskapteenien kerhoon seurakseen Marko Anttilan. Maanantaina 34 vuotta täyttäneen Anttilan ura on ristennyt molempien kanssa.

– Mikon kanssa pääsin pelaamaan samassa joukkueessa Tepsissä. Kaivoin oppia sieltä. Kova ammattilainen, Anttila vastasi STT:n kysymykseen aiemmista kapteeneista.

– "Jutin" tuntevat kaikki. Kun tulin maajoukkueeseen, hän oli joukkueenjohtajana. Hän sanoi, että ole oma itsesi ja persoona. Sillä pääsee pitkälle, Anttila jatkoi.

Pari vuotta sitten lempinimen Mörkö saanut yli kaksimetrinen Anttila on todella oma itsensä. Leppoisa jutustelija pystyi juhlahumussakin punnitsemaan uraansa ja mennyttä MM-turnausta.

Pelaajista moni muukin nosti menestyksen takeeksi pitkän yhdessäolon. Osa pelaajista oli mukana MM-leirityksen alusta asti eli maajoukkueen matkassa lähes kaksi kuukautta.

– Tämä oli aika hieno kasvutarina. Niin pelaajat kuin joukkuekin kasvoivat muutaman sentin. Otimme askeleen lähemmäs toisiamme ja tunsimme joukkuehengen. Se näkyi näissä loppupeleissä, ykkössentteri Sakari Manninen tunnelmoi lentoasemalla.

Puolustaja Mikko Lehtosella oli maailmanmestaruus reilun viiden vuoden takaa alle 20-vuotiaista.

– Aina kun tulee menestystä, joukkueessa on jotain erityistä. Nyt oli eri pelaajat kuin kaksikymppisissä, mutta samoja elementtejä joukkueessa, Lehtonen jutteli.

Löikö Mörkö sisään?

Mannisella ja kapteeni Anttilalla oli takanaan liian aikaisin Jokereissa päättynyt seurajoukkuekausi. MM-kilpailuissa Manninen pyöritti Suomen peliä, ja Anttila otti joukkueen reppuselkään pudotuspeleissä.

Kisojen aikana syntyi jo kesähitti, kun Anttila teki puolivälierän lopun tasoitusmaalin Ruotsin verkkoon. Löikö Mörkö sisään, kyseli myös Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela, kun hän toivotti kultaleijonat tervetulleeksi.

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) mainitsi Suomen joukkueeseen kohdistuneet epäilyt mahdollisuuksista ja mahdottomuudesta, sekä sen, miten joukkueelle mikään ei ollut lopulta mahdotonta.

Anttila teki ainoan maalin välierässä Venäjää vastaan ja upotti finaalissa Kanadan kahdella täysosumalla.

– Ruotsi-pelin maali ehkä oli se isoin. Se tuli niin lopussa. Ja turnaus kulminoituu siihen puolivälierään, Anttila puntaroi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapui Bratislavasta väsynyt, mutta kahdeksan vuoden takaiseen verrattuna hyväkäytöksisempi leijonajoukkue.

– Peli venyi myöhään. Käytiin syömässä joukkueen ja läheisten kanssa, Anttila kertasi.

Maanantaipäivää pidensi parilla tunnilla myöhästynyt paluulento. Anttilalla ei ole ollut kiire pelaajaurallaankaan.

– Kova työ ja intohimo lajia sekä voittamista kohtaan ovat tuoneet tähän, kultakapteeni päätti.