Lukijalta
Mielipide

Markan maa ja euron politiikka – ei tarvitse ihmetellä yleistä yhteiskunnallista pahoinvointia

Tiedotusvälineissä kerrottiin Suomen saaneen jumbosijan pohjoismaisessa kotitalouksien varallisuusvertailussa.

Tiedotusvälineissä kerrottiin Suomen saaneen jumbosijan pohjoismaisessa kotitalouksien varallisuusvertailussa. Rahaa on vähän, tulot ovat laskeneet enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Syntyvyys on laskenut myös, lisäksi Suomen väestö on Pohjoismaiden vanhin, eikä suomalaisilla mene muutenkaan hyvin. Pohjoismaisena ikänestorina Ruotsi piti kärkisijaa hyvin kauan.

Kun katsotaan Suomessa eurovaluutan aikana harjoitettua ”maltillista” palkkapolitiikkaa niin syy ja seuraus näkyy. Koko euroajan, liki kaksikymmentä vuotta, on valtaapitävien taholta aina jaksettu muistuttaa ja kehottaa palkkamalttiin, älkää vain vaatiko liian suuria korotuksia ettei vain teollisuus ja vienti kärsisi.

On pidetty yllä keinotekoista teollisuuden hyvinvointia sivuuttaen ihmisten, kotitalouksien ja samalla verovaltion hyvinvointi. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kunnat, kaupungit ja ennen kaikkea terveydenhuolto ovat rahattomia. Kun ei ole kunnon palkkaa, niin ei ole hyvinvointia eikä edes verottajalla mistä ottaa.

Kun tilanne on tällainen, niin ei tarvitse ihmetellä väestön ikääntymistä, nuorten ongelmien lisääntymistä, vauvakatoa, syrjäytymistä – siis yleistä yhteiskunnallista pahoinvointia.

Teollisuus voi oikein hyvin, vaikka koettaa pelotella maastamuutolla.

Olen joskus epäillyt, että euron myötä Suomesta olisi raha kadonnut. Ei ole. Ei raha ole kadonnut, se on vain väärissä taskuissa. Se on vientiyritysten, teollisuuden, sijoittajien ja rahastojen taskuissa, tileillä ja poliitikkojen pyöriteltävänä. Ei kotitalouksien eikä tavallisten ihmisien käytössä lisäämässä hyvinvointia, mistä myös kruunu voisi omansa saada.

"Olen joskus epäillyt, että euron myötä Suomesta olisi raha kadonnut. Ei ole. Ei raha ole kadonnut, se on vain väärissä taskuissa."

Nuo yritykset sun muut harjoittavat surutta ”verosuunnittelua” ja muuta suoraa, laillista, veronkiertoa. Kotitaloudet ja palkansaajat on imetty kuiviin eikä parannusta näy.

Nykyinen vasemmistovihreä hallitus käy kansan kukkarolla edellisten tapaan, nyt ilmastopolitiikan ja maailmanparantamisen nimissä. Polttoaineiden hintoja nostetaan, liikkuminen kallistuu ja kaikin puolin kansalaisten hyvinvointi ja elintason nosto on toissijainen huolenaihe.

Kun tasapaino on vuosien saatossa menetetty ja istuva hallitus koettaa pelastaa koko maailmaa ja ilmastoa, niin isoa kirjaa mukaillen: Niin on hallitukset teollisuutta rakastaneet, että uhrasivat ainokaisen kansansa ettei yksikään joka euroon uskoo hukkuisi, vaan olisi hänellä iankaikkinen rikkaus.

Arvo Latomaa

Raahe

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.