Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Mämmiä ja me­tal­lia

Kun espanjalainen opiskelija Javier Zamarripa Solano sai idean lähteä katsomaan lempiyhtyeensä keikkoja 4 000 kilometrin päähän talviseen Suomeen, ei harkinnalle jäänyt sijaa. Suomalaiskoitosten jälkeen espanjalaista odotti pääsiäisyllätys.

Zachary Hietalan ja Tommi Salmelan hellä halaus ja hevikutsu seurata Tarotia kohti hulluutta saa leveän hymyn nousemaan espanjalaisen Javier Zamarripa Solanon kasvoille.
Zachary Hietalan ja Tommi Salmelan hellä halaus ja hevikutsu seurata Tarotia kohti hulluutta saa leveän hymyn nousemaan espanjalaisen Javier Zamarripa Solanon kasvoille.

Kun espanjalainen opiskelija Javier Zamarripa Solano sai idean lähteä katsomaan lempiyhtyeensä keikkoja 4 000 kilometrin päähän talviseen Suomeen, ei harkinnalle jäänyt sijaa. Suomalaiskoitosten jälkeen espanjalaista odotti pääsiäisyllätys.

21-vuotias Javier Zamarripa Solano on kuunnellut suomalaista metallimusiikkia jo vuosia. Kun hevibändi Tarot julkaisi maaliskuussa uuden levyn ja lähti kiertueelle, päätti espanjalainen toteuttaa unelmansa bändin näkemisestä.

"Tarkoituksena oli tavata pari muuta fania ja kiertää keikkoja, mutta muut peruivat. Siinä vaiheessa olin kuitenkin jo niin innostunut, että päätin lähteä matkaan yksin", kertoo Zamarripa.

Budjettia nipistääkseen nuorukainen otti yhteyttä paikallisiin Hospitality Clubin kautta. Palvelun kautta rekisteröityneet käyttäjät voivat etsiä yöpaikkaa tai tarjota majoitusta. Yösijojen varmistuttua nuori espanjalainen lähti kohti lumista Suomea.

Turun ja Seinäjoen keikkojen jälkeen Oulu oli matkan pohjoisin päätepiste. Sattuma ohjasi Zamarripan oululaisopiskelijan kotiin, jossa hän joutuikin tietämättään kovaan oululaistestiin. Sen läpäistessään häntä odottaisi metallinkova palkinto, josta hänellä itsellään ei ollut vielä aavistustakaan.

Ensimmäisenä haasteena on puhdistaa reissupölyt. Ensimmäistä kertaa saunaan astuva Javier saa saunaoppaakseen opiskelija Tommi Kotikankaan ja saunajuomaksi suomalaista olutta. Puolen tunnin löylyjen jälkeen pihalle ilmestyy vilvoittelemaan kaksi pyyhkeisiin kietoutunutta saunojaa.

"Onpa rentouttavaa! Onneksi Tommi ei heittänyt kovin paljon vettä kiukaalle", huokaisee Zamarripa.

"Kyllä siellä aika kovat löylyt välillä kuitenkin oli", myöntää Kotikangas.

Haaste ei saanut vierasta pelästymään, sillä saunojat katoavat takaisin lämpöön. On seuraavan tehtävän aika.

Tärkeä osa pääsiäistä ovat juhlaherkut, joista kuuluisin lienee mämmi. Säätä uhmaten keväinen piknik järjestetään torinrannassa.

"Mielenkiintoisen näköistä", toteaa Zamarripa kurkatessaan mämmiropeeseen.

Maltaista ja ruisjauhoista valmistetun herkun erikoinen ulkomuoto ei kuitenkaan nuorukaista pelota, ja kulhollinen tyhjentyykin nopeasti.

"Tämähän on todella hyvää!" huudahtaa peloton espanjalainen nuolaistessaan lusikan puhtaaksi. Ilmeisesti vieras on tavallista vaikeammin peloteltavissa. Vuorossa on viimeinen testi.

Oululaiset rakastavat patioita. Lämpötilan noustessa plussan puolelle ensimmäiset pöydät kannetaan pihoille maan ollessa vielä lumen peitossa. Mittari näyttää viittä plusastetta, ja baarin terassilla istuvalla ulkomaalaisella on naurussa pitelemistä.

"Espanjassa tätä pidettäisiin varmasti jokseenkin hulluna", virnistää matkailija ja pitää tuopista kiinni hanskat käsissään.

Pääsiäisen erikoisuus mämmiolut katoaa lasista hetkessä."Tämä mämmihän on tosi monikäyttöistä", julistaa Zamarripa innostuneena. Kolmaskaan haaste ei matkamiestä hetkauta, joten on palkinnon aika.

Musiikki pauhaa Tearian pihalle lupaavasti. Sisällä tummiin pukeutunut yleisö lämmittelee ensimmäisenä esiintyvän Burning Pointin tahdissa. Hetkeä myöhemmin, Tarotin noustessa lavalle, monipäinen yleisö huutaa jo taukoamatta.

Laulaja-basisti Marco Hietala ilmoittaa keikan alussa, että tiedossa on erikoisjärjestelyjä - ärhäkkä kevätflunssa on vienyt solistilta äänen, ja lauluosuudet hoitaa sampleria käsittelevä Tommi Salmela. Yleisö nyökkäilee ymmärtävästi, ja musiikki pyörähtää voimalla käyntiin.

Lyhyt mutta sitäkin energisempi keikka saa fanit liikkeelle, ja kaikki tuntuvat laulavan mukana. Nyrkit viuhuvat kohti kattoa. Keikan päätyttyä yleisö jää vaatimaan lisää, mutta bändi joutuu jättämään lavan terveyden ehdoilla. Vihdoin on aika paljastaa vieraallemme tarkoin varjeltu salaisuus: olemme järjestäneet tapaamisen yhtyeen kanssa.

Teatrian pimeydessäkin on helppo havaita nuoren Tarot-fanin aito innostus.

"Mitä ihmettä? Tämä on hullua! Onko tämä todellista?" äimistelee Zamarripa seuratessaan turvamiestä kohti takahuonetta.

Nauru tervehtii jo kaukaa ennen kuin edes näemme yhtyeen. Hikiset soittajat ovat leppoisalla tuulella, vastoinkäymisistä huolimatta.

"Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen Marcolta lähtee ääni! Onneksi pikakoulutuksen jälkeen sain hoidettua lauluosuudet eikä tarvinnut perua keikkaa", kertoo solistina toiminut Salmela.

"Ääni on siitä hankala instrumentti, ettei se ole vaihdettavissa kuten vaikka kitaran kieli. Parhaamme yritettiin kuitenkin", jatkaa Salmela hieman vakavoituen.

Flunssaa vastaan taisteleva Marco Hietala hymyilee voipuneesti.

"Tarot houkuttelee yleisönsä keikoille sillä, ettei koskaan tiedä mitä tapahtuu", hän naurahtaa. Vuosikymmeniä yhdessä soittanut yhtye onkin nähnyt metallimusiikin kehityksen ja ollut jopa vaikuttamassa sen kulkusuuntaan.

Löytyykö yhtyeeltä selitystä sille, miksi matkustaa läpi Euroopan nähdäkseen bändin lavalla? Ovatko syynä pitkätukkaiset hevimiehet, refleksien nopeudella kulkevat soolot vai yhtyeen kuuluisat vahvistinpinot?

Marco Hietala keksii vastauksen hetkessä. "Tarothan on paras asia maailmassa heti härkätaisteluiden jälkeen", hän nauraa vaalean partansa takaa.

Ja niin nauraa myös Javier Zamarripa Solano. "Tämä on paras reissu ikinä", hän toteaa huojentuneena.

"Kaikki kiitos suomalaisille, hevimusiikille ja hulluille ideoille", kiittelee nuorukainen - ja suuntaa kohti uusia seikkailuja.