Ajokeli: Tiet ovat liuk­kaat ja lu­mi­sa­de hei­ken­tää nä­ky­vyyt­tä

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Ma­le­sian ku­nin­gas tapasi jou­lu­pu­kin

Malesian kuningas ja joulupukki tapasivat keskiviikkona napapiirillä. Erityishuomion kohtaamisessa sai kuningas Yang di-Pertuan Agong XII:sta neljävuotias tyttärentytär Putri Nurlinshazwani.

Malesian kuningas ja joulupukki tapasivat keskiviikkona napapiirillä. Erityishuomion kohtaamisessa sai kuninkaan tyttärentytär.
Malesian kuningas ja joulupukki tapasivat keskiviikkona napapiirillä. Erityishuomion kohtaamisessa sai kuninkaan tyttärentytär.

Malesian kuningas ja joulupukki tapasivat keskiviikkona napapiirillä. Erityishuomion kohtaamisessa sai kuningas Yang di-Pertuan Agong XII:sta neljävuotias tyttärentytär Putri Nurlinshazwani. Kuninkaallinen perhe päätti maanantaina alkaneen valtiovierailunsa Rovaniemellä vietettyyn päivään.

Napapiirillä 30-henkiselle seurueelle esiteltiin joulupukin postikonttoria, josta löytyi myös malesialaisten lasten joulupukille lähettämiä kirjeitä. Yhdessä pukin kanssa kuningaspari ja tyttärentytär ylittivät maahan maalatun napapiirin rajan. Sitten joulupukki kutsui vieraat pukinpajaan.

- Sinähän olet neljävuotias. Mikäs sinun nimesi olikaan, ja mitä haluaisit ensi jouluna lahjaksi? joulupukki kyseli englanniksi pikkuprinsessalta.

Malesian kuningas Yang di-Pertuan Agong ja kuningatar Raja Permaisuri Agong saapuivat Rovaniemelle aamulla omalla erikoiskoneellaan. Rovaniemen lentokentälle oli levitetty punainen matto, mutta muutoin kuningasparin vastaanotto sujui ilman virallista protokollaa. Vierailua isännöi Lapin maaherra Hannele Pokka puolisonsa kunnanjohtaja Esko Tavian kanssa.

Kuninkaallisesta perheestä mukana oli prinsessa Sharifah Fazira puolisonsa ja tyttärensä kanssa. Lisäksi seurueeseen kuuluivat muun muassa maan kulttuuriministeri, ulkoministeriön valtiosihteeri ja Malesian Suomen-suurlähettiläs.

Jäkälää poroille

Vieraat vietiin aluksi Arktikumiin, jossa he tutustuivat pikaisesti arktisiin alueisiin, saamelaiskulttuuriin ja Lapin luontoon. Kuningas Yang di-Pertuan Agong kierteli näyttelysaleja käsi kädessä pikkuprinsessan kanssa.

Arktikumista matka jatkui maaherran napapiirillä tarjoamalle lounaalle. Alkuruokana vieraille tarjottiin kermaista korvasienikeittoa, ja pääruokana uunissa haudutettua rautua vihannesten ja väinönputkella maustetun puolukkakastikkeen kera. Jälkiruokana oli Lapissa tyypillinen lämmin leipäjuusto hillojen kera. Hillat oli paseerattu, eli niistä oli poistettu usein häiritsevät kovat siemenet.

Napapiiriltä seurue matkasi vielä paikalliselle porotilalle, jossa kuningas ja pikkuprinsessa syöttivät jäkälää aitauksessa oleville poroille. Vapaana astellut hellyttävä poronvasa sai jäkälän lisäksi vierailta myös silityksiä.

Kuninkuus kiertää
sulttaaneilla

Malesian kuningasparin Suomen-matka on vastavierailu Presidentti Martti Ahtisaaren kymmenen vuoden takaiselle Malesian-matkalle. Vuonna 1957 itsenäistyneen valtion kuningas ei ole aiemmin vieraillut Suomessa. Kuningaspari vieraili viime viikolla Ruotsissa, ja viikonloppuna he kävivät epävirallisella vierailulla myös Pietarissa.

Ulkoministeriön lähetystöneuvos Frank Edman kertoo, että Suomen vierailua valmistellut malesialainen toimikunta esitteli kuninkaalle eri vierailukohteita ja -ohjelmia Suomessa, joista kuningas valitsi Rovaniemen.

Kuningas Yang di-Pertuan Agong XII, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail on Malesian 12. kuningas. Malesia on maailman ainut maa, jossa kuninkuus on kiertävä. Maan yhdeksän osavaltion sulttaanit valitsevat keskuudestaan kuninkaan joka viides vuosi.