Essee: Venäjä on kuin myrk­kys­kor­pio­ni, joka ei voi luon­teel­leen mitään

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Mä­ki­kot­ka Toni Nie­mi­nen sai postia Mek­si­kos­ta maan­jä­ris­tyk­ses­tä sel­vin­neel­tä nai­sel­ta – "Kirje veti ihon ka­nan­li­hal­le"

Kun Toni Nieminen voitti olympiakultaa, hän muutti meksikolaisnaisen elämän suuntaa. Helmikuun kuudestoista päivä Chalcossa, Meksikon keskiosassa järisi maa.

Toni Nieminen pääsi lukemaan hänelle osoitettua kirjettä, joka saapui alun perin Kalevan toimitukseen.
Toni Nieminen pääsi lukemaan hänelle osoitettua kirjettä, joka saapui alun perin Kalevan toimitukseen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kun Toni Nieminen voitti olympiakultaa, hän muutti meksikolaisnaisen elämän suuntaa.

Helmikuun kuudestoista päivä Chalcossa, Meksikon keskiosassa järisi maa. Matalat talot sortuivat Catalina Zumarraga Camachon kotilähiössä. Samana päivänä, 26 vuotta aiemmin, hän katsoi perheensä kanssa televisiosta, kuinka hänen tuntematon suomalainen ikätoverinsa voitti 16-vuotiaana suurmäen Albertvillessa.

Toni Nieminen lukee Meksikosta saapunutta kirjettä Oulussa. Maanjäristyksestä selvinnyt Camacho oli päättänyt kertoa, mikä merkitys Niemisellä oli hänelle ollut.

– Kirje veti ihon kananlihalle. Vaikka urheilu luo vahvoja tunteita, en urheilijana miettinyt, miten omat suoritukseni vaikuttavat muihin, Nieminen sanoo.

”Vuosien aikana mielikuva 16-vuotiaasta sinusta on ollut mielessäni aina, kun jokin asia on houkuttanut minua pahoille teille. Olen saanut sinusta voimaa toimia oikein maassa, jota riivaavat köyhyys, rikollisuus, huumeet –  ja maanjäristykset”, Camacho kirjoittaa.

Nuori Toni Nieminen keräsi nopeasti ihailijoita myös kotimaassaan. Muutos tavallisesta lahtelaisesta teinistä mediahuomion keskipisteeksi oli raju. Samalla suhde urheiluun muuttui aiempaa suorituskeskeisemmäksi. Paineet vaikuttivat suorituksiin.

– Huipputasolla on vastuussa itsensä lisäksi myös sponsoreille ja maajoukkueelle. Kun urheilija tunnistetaan kaduilla, hän elää jatkuvasti omien onnistumisten ja epäonnistumisten kanssa myös siellä, Nieminen sanoo.

”Kun olit 16-vuotias ajattelin, ettet tarvitse mitään. Nykyisin pelkään, että idoleiksi nostetuista nuorista tulee yleisönsä itsekkään rakkauden uhreja. Olen pahoillani, että lähetän tämän kirjeen vasta nyt”, kirjoittaa Camacho.

Nieminen kokee, että suomalainen olympiavoittaja on kotimaassaan aina julkisuuden henkilö. Hän pyrkii itse näkemään tämän mahdollisuutena.

– Asian kääntöpuoli on se, että on muiden silmissä aina ensisijaisesti olympiavoittaja. Ymmärrän, että se voi tuntua myös kivireeltä.

Nieminen on keskustellut kirjeestä kotiväkensä kanssa. Hän ei aio miettiä vastausta ennen kuin on ehtinyt sulatella tekstin sisällön täysin.

– Tämä sai ymmärtämään, että urheilussa parasta ovat tarinat ja niiden synnyttämät tunteet.

Toni Nieminen

43-vuotias uransa lopettanut mäkihyppääjä.

Voitti Albertvillen talviolympialaisissa suurmäen kultaa ja normaalimäen pronssia. Oli lisäksi mukana kultaa hypänneessä joukkueessa.

Voitti vuonna 1992 myös Keski-Euroopan mäkiviikon ja mäkihypyn maailmancupin kokonaiskilpailun.

Falunin MM-kisojen normaalimäen viides vuonna 1995.

Edusti viimeistä kertaa Suomea arvokisoissa Salt Lake Cityn olympialaisissa vuonna 2002.

Työskennellyt ammattiurheilu-uransa jälkeen muun muassa MTV3-kanavalla mäkihyppylähetysten asiantuntijakommentaattorina.

Toiminut ravihevosten valmentajana ja ohjastajana. Ohjastajanuralla yhteensä 707 ravilähtöä totosijoin 38–51–50.

Aloitti tämän vuoden keväällä mäkihyppääjä Julia Kykkäsen valmentajana.