Mä­kä­räi­nen ylsi MM-yh­teis­läh­tö­ki­sas­sa 14:n­nek­si –  Ei ker­to­nut uransa jat­kos­ta Ylellä: "Se ei ole tämän päivän ky­sy­mys"

Kaisa Mäkäräinen on sijoittunut ampumahiihdon MM-kisojen naisten päätösmatkalla yhteislähtökisassa 14:nneksi.

MM-kisojen parhaaseen sijoitukseensa yltänyt Mäkäräinen ampui yhteensä viisi sakkoa. Arkistokuva.
MM-kisojen parhaaseen sijoitukseensa yltänyt Mäkäräinen ampui yhteensä viisi sakkoa. Arkistokuva.
Kuva: ANDREA SOLERO

Kaisa Mäkäräisen pitkän ja komean ampumahiihtouran 12. MM-kisat päättyivät 14. sijaan, kun Italian Anterselvan kisojen päätöspäivänä ohjelmassa oli yhteislähtö. Sijoitus oli Mäkäräiseltä alakanttiin sujuneiden kisojen paras henkilökohtaisilla matkoilla, sillä sprintissä hän oli 40:s, takaa-ajossa 22:s ja normaalimatkalla 21:s.

Anterselvan haastavat olot iskivät vielä päätöspäivänäkin.

– Tosi raskas, ihan oikea ja rehellinen vesikeli. Ensimmäisen kierroksen ajan tuntui vielä, että suksi luistaa, mutta sen jälkeen oli neljä kierrosta aikamoista taistelua. Siinä on niin puhki, että on vaikea pitää homma hallussa. Ja vielä kun täällä korkealla (1  600 metrissä) ollaan, niin sakkomäärät ovat olleet täällä useimmilla ihan erilaisia kuin silloin kun kilpaillaan merenpinnan tasolla, Mäkäräinen kertoi Ampumahiihtoliiton haastattelunauhalla.

Yhteislähdössä sakkoja kertyi viisi: ensimmäinen makuupaikka sujui puhtaasti, toiselta makuu- ja ensimmäiseltä pystypaikalta tuli kummaltakin yksi sakko, ja kisojen viimeiseltä ampumapaikalta tuli sitten vielä pystyltä kolme hutia. Se harmitti, sillä viimeinen paikka oli muillekin hankala ja menestystä oli otettavissa.

– Paljon taas tarjottiin. Viimeisellä paikalla kärki ampui sakkoja ja kaikki saumat oli, mutta ei vain pystynyt, Mäkäräinen huokaisi.

Kaikkensa ampumahiihtokuningatar toki teki. Jaloissa kuitenkin painoi.

– Jo ensimmäisellä pystyllä olin ihan nakit, ja sitten toisella pystyllä jo niin puhki, etten vaan kyennyt parempaan, Mäkäräinen kertasi Ylen tv-haastattelussa.

Suomi hädin tuskin 70 prosenttiin

Mäkäräisellä, kuten koko Suomen joukkueella, piisasi Anterselvan korkeuksissa vaikeuksia ampumapenkalla. Mäkäräinen pudotteli MM-tauluja makuulta 78-prosenttisesti ja pystyltä 72 prosentilla. Koko joukkueella osumaprosentti kisoissa oli 71, sekä makuulta että pystyltä.

– Kesällä tehtiin muutoksia ammuntaan, ja tietty voi ajatella, että ei ne kaikki olleet hyviä (muutoksia). Mutta haluan yhä kehittyä, en vain hakata päätä seinään. Yritetään keksiä vielä, miten (tällä kaudella) saisi kurssia käännettyä penkalla, Mäkäräinen mietti omalta osaltaan Ylelle.

Mäkäräinen, 37, ei MM-päätöspäivänä suostunut pohtimaan uran jatkoa. Ainakaan julkisesti.

– Se ei ole tämän päivän kysymys, ajatukset ovat tässä kisassa. Maailmancupia on jäljellä vielä kolme viikonloppua, katsotaan sen jälkeen. En halua isoja päätöksiä kesken kisojen julki sanoa.

Bö ja Röiseland tekivät historiaa

Norja oli kisojen valtias voittamalla kuusi kultaa ja yhteensä 11 mitalia. Marte Olsbu Röiseland päätti kisat viidenteen kultaansa, ja hänestä tuli ensimmäinen kaikissa seitsemässä lajissa yksissä MM-kisoissa mitalin voittanut urheilija. Kultamitalien kylkeen tuli kaksi pronssia.

Historiaa kirjasi myös miesten yhteislähdön voittanut Johannes Thingnes Bö. Hän on ensimmäinen mies, joka on voittanut kuusi mitalia samoissa MM-kisoissa. Mitaleista kolme oli kultaisia.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 23.2. kello 18.56.