Mä­kä­räi­nen romahti hen­ki­lö­koh­tai­ses­sa maail­man­cup-avauk­ses­saan – Ederin kisa sujui pa­rem­min

Mari Eder oli paras suomalainen Östersundin sprintissä.Kaisa Mäkäräinen romahti ampumahiihdon henkilökohtaisen maailmancup-kautensa avauksessa Ruotsissa.

Kaisa Mäkäräisen avaus ampumahiihdon maailmancupin henkilökohtaisiin kisoihin päättyi pettymykseen. Ruotsin Östersundin sunnuntaisen sprinttipäivän suomalaisonnistuja oli kuitenkin Mari Eder, joka jatkoi lauantaisen sekaviestin hyviä otteitaan sijoituttuaan 23:nneksi eli parhaaseen cup-sijaansa yli 20 kuukauteen.

Mäkäräisen sija Östersundin illassa jäi hänelle umpisurkeaan 53:nteen. Neljä sakkoa eivät virheettömyyttä korostavassa pikakisassa muuhun oikeuttaneetkaan.

–  Hyvä ettei ole takaa-ajokisaa. Se on ehkä tämän päivän ainut positiivinen asia, ei tämä pilannut takaa-ajoa, Mäkäräinen löysi positiivista illastaan ja Östersundin hieman tutusta poikkeavasta kisaohjelmasta.

Mäkäräisen kisan murensi pystyammunta, jossa hän pudotti ensimmäisen täplän ja missasi kolme seuraavaa. Osuminen on lajissa haastavaa, mutta vielä vaikeammaksi menee, kun näöstä hupenee tarkkuus.

–  Pystyammunnassa se toinen laukaus kesti, ja kun se kestää, niin tarkka kuva häviää vähän eikä sellaiseen sokkoon kuvaan uskalla ampua. Kun ei taulua näe kovin hyvin, niin ei siinä viitsi ampua. Näissä iltakisoissa on viime vuosina aika monesti ollut tuota, viime vuonnakin kaikki hyvät kisat olivat kirkkaassa päivänvalossa, Mäkäräinen kertaili ja toivoi jo päiväisiä startteja.

–  Tuon (aseen) diopterin läpi on niin pieni tuo täplä, nuppineulan pään kokoinen, kun siitä pienestä reiästä katsoo. Ja sen mieluusti haluaisi mahdollisimman tarkaksi.

Mäkäräisellä on kolme kokonaista päivää aikaa keräillä ajatuksiaan, ennen kuin cup jatkuu torstaina normaalimatkalla. Päivien täyttöä ei tarvitse miettiä.

–  Treenataan. On tässä siihen aihetta.

"Ihan hyvät fiilikset"

Viime kauden eri vaikeuksien myötä pitkälti hukanneelle Ederille avausviikonloppu oli rohkaiseva. Sekaviestissä hän oli yksi kisan parhaista ja ampui puhtaasti, ja sprintissäkin sakkoja tuli vain yksi. Hiihtokin kulki vähintään tyydyttävästi, mutta paremmat sijat karkasivat ampumapaikalla tuhraantuneeseen aikaan.

–  Samantyyppinen suoritus kuin lauantaina. Vähän tasaista puurtamista, ei oikein palautunut siitä sekaviestikisasta. Mutta siihen nähden hiihto oli ihan ookoo. Ja ammunta oli keskittymisen puolesta hyvä, mutta ajallisesti venähti toki vähän, parhaan cup-sijansa sitten viime vuoden maaliskuun Holmenkollenin sprintin ottanut Eder sanoi.

–  Kuten lauantainakin, paljon hyvää. Ihan hyvät fiilikset.

Seppälä onnistui keräämään itsensä

Miesten sprintissä suomalaisittain iloa toi Tero Seppälän cup-pistetiliavaus heti kauden ensimmäisessä kisassa. Lauantaina sekaviestissä epäonnistunut Seppälä paikkaili yön yli nukuttuaan uskoa itseen yltämällä 38:nneksi eli kolmeen cup-pisteeseen.

–  Sitä on haettu, että pystyisi tänä talvena vähän huonompanakin päivänä pisteille. Nyt kolme sakkoa ja pisteillä kuitenkin pysyi, että siinä mielessä on menty eteenpäin, Seppälä sanoi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 19.23. Otsikkoa muutettu: Ruotsissa ei käyty takaa-ajokisaa, toisin kuin otsikossa aluksi väitetttiin.