Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Mah­do­ton rak­kaus­ta­ri­na

Kukko herättelee unelmaharsoon pukeutunutta kertojaa (Elina Latva), joka toteaa heti esityksen alkuun aamuherätykset vaikeiksi. Olemme Pitkäkankaan koulun salissa, jossa 450 ala-asteen oppilasta toteaa mielessään, että tutulta kuulostaa.

Rakastavaiset. Kissa (Eero Ahava) on se rähjäinen renttu, johon naisväki rakastuu.
Rakastavaiset. Kissa (Eero Ahava) on se rähjäinen renttu, johon naisväki rakastuu.

Kukko herättelee unelmaharsoon pukeutunutta kertojaa (Elina Latva), joka toteaa heti esityksen alkuun aamuherätykset vaikeiksi.

Olemme Pitkäkankaan koulun salissa, jossa 450 ala-asteen oppilasta toteaa mielessään, että tutulta kuulostaa.

Pian siirrytään kuulemaan ja katsomaan metsässä asuvien Kirjavan Kissan (Eero Ahava) ja Tytti Pääskysen (Mari Silén) rakkauskertomusta. Vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa. Kissa on se rähjäinen renttu, johon naisväki rakastuu. Pääskynen saa iloa ja onnea kaikkien hyljeksimästä rumiluksesta.

Ollaan suvaitsevaisuuden, erilaisuuden kohtaamisen teemassa. Rakkaus kukoistaa ja muuttaa kissan luonnetta parempaan.

Kissa ja pääskynen eivät piittaa muiden mielipiteistä, mutta talven lähestyessä asiat muuttuvat. Hyvään kertomukseen kuuluu myös vastoinkäymisiä. Ne tulevat vääjäämättä rakastavaisten tielle.

Pääskysten lain kumoamiseksi tarvittaisiin pieni vallankumous, on pöllön (Tommi Mujunen) ohje ongelmaan. Vallankumousta ei tule, ja loppu onkin kissan kannalta ankea. Pääskynen menee naimisiin satakielen kanssa, kissa masentuu, mutta muistoja kukaan ei voi viedä.

Miksei kissan ja pääskysen mahdoton rakkaus voisi olla nykypäivää? Lukuisten erojen aikakaudella lapsi saattaa toivoa vanhempiensa sovittavan riitansa, löytävän toisensa uudelleen ja onnellinen loppu olisi tavallaan sadun kirkas.

Näin ei elävässä elämässä useinkaan ole. Turun Uusi Teatteri ei pitäydy perinteisessä onnellisen lopun kaavassa, vaan tarina päättyy avoimesti. Kissa vaihtaa maisemaa, se aloittanee uuden alun jossakin muualla.

Esitys on humoristinen koskettavuutensa lisäksi. Koululaiset saavat monet hersyvät naurut, ja joukko lapsia jakautuu äänekkäästi mielipiteissään kahtia, rakastaako pääskynen kissaa vai ei. Koululaisten osallistuminen on spontaania. Jää vielä syvempi taso pureskeltavaksi kaiken hauskan jälkeen.