Mag­neet­ti tuhoaa pank­ki­kor­tin

Pankkikortti voi muuttua käyttökelvottomaksi, jos kortti joutuu magneetin lähelle. Tiedot katoavat kortin magneettiraidalta ja kortin joutuu uusimaan kokonaan.

Ulkomailta ostettu lasten voimakas magneettinen lelu osui leikeissä oululaisäidin lompakkoon ja tuhosi kaikki kortit, joissa on magneettiraita.
Ulkomailta ostettu lasten voimakas magneettinen lelu osui leikeissä oululaisäidin lompakkoon ja tuhosi kaikki kortit, joissa on magneettiraita.

Pankkikortti voi muuttua käyttökelvottomaksi, jos kortti joutuu magneetin lähelle. Tiedot katoavat kortin magneettiraidalta ja kortin joutuu uusimaan kokonaan.

"Uusiutuvat pankkikortit ovat sirullisia, jolloin magneettiongelma katoaa. Magneettijuovat säilyvät kortissa, koska liikkeet Suomessa ja ulkomailla eivät vielä ole täysin siirtyneet sirujen lukijoihin", sanoo Oulun Osuuspankin Isokadun konttorin johtaja Pekka Järvelä.

Järvelän mukaan silloin tällöin tulee vastaan tapauksia, joissa magneetti tuhoaa pankkikortin. Yleistä se ei ole.

"Jos kortilla on kontakti vaikkapa käsilaukun magneettilukkoon, niin kyllä lähtee", sanoo Suomen Pankkiyhdistyksen maksujärjestelmäasiantuntija Markku Hirvonen.Ei korttia hitsaajan rintataskuun


Hitsaajan rintatasku ei Hirvosen mielestä ole paras kortin säilytyspaikka.

"Hitsatessa syntyy voimakas valokaari, joka aiheuttaa vaihtelevan magneettikentän. Jos kortti on lähellä hitsauspistettä, voi ongelmia aiheutua", hän sanoo.

Jääkaapin ovessa pankkikortti ei Hirvosen mielestä luultavasti magneetilla edes pysyisi, mutta jos jääkaappimagneetti on riittävän voimakas, vahinkoa tulee.

Magneetteja on myös leluissa. Oululaisessa perheessä lapset leikkivät ulkomailta ostetuilla magneettipalloilla. Pienet, mutta voimakkaat magneetit heitetään erikseen ilmaan ja ilmassa ne kiinnittyvät yhteen.

Palloyhdistelmä osuikin maahan tullessaan perheen äidin lompakkoon ja tiedot hävisivät kaikilta korteilta, joissa on magneettiraita.

Pankkikorttia ei voi suojata valmistusvaiheessa magneeteilta, koska sen toiminta perustuu magnetismiin. Ainoa suojautumiskeino on magneettien välttäminen.

"On myös olemassa korttikotelo, jossa on ohut metallikalvo. Siellä kortti on aika hyvässä turvassa magneeteilta", sanoo Hirvonen. Hän muistuttaa, että kotelokaan ei auta, jos kortin laittaa kaupassa kassan hihnalle.

Magneeteilta suojaavia koteloita on Järvelän mukaan saatavissa Osuuspankista. "Niitä on tarjottu magneettien kanssa tekemisissä oleville asiakkaille", hän sanoo.

Muista kuin magnetismiin perustuvista korttia uhkaavista vaaroista Hirvonen ei ole kuullut.

Esimerkiksi kuumuus tai kylmyys eivät hänen mukaansa aiheuttaisi kortille ongelmia.Kohokirjoituksen avulla voi vielä höylätä


Jos luottokortin magneettiraita vaurioituu ulkomaanmatkalla, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä luottokortin liikkeellelaskijaan.

"Maasta riippuen matkailijalle pystytään järjestämään hätäkäteistä tai muulla tavalla auttaa häntä eteenpäin", kertoo Luottokunnan toimitusjohtaja Heikki Kapanen.

"Jos kortissa on siru, niin magneettiraidan vaurioituminen ei haittaa sirulla maksamista. Ulkomailla monista automaateista saa nostettua sirulla käteistä. Korteissa on yhä kohokirjoitukset, joten kortti toimii, jos matkakohteessa on varajärjestelminä käytössä vielä korttihöylät", kertoo Kapanen.

Jos kortti rikkoutuu esimerkiksi parin viikon mittaisen matkan alkupäivinä, pystytään kortti uusimaan pikaisesti ja toimittamaan omistajalleen.