Maan­jä­ris­tyk­sen pamaus herätti ja he­li­syt­ti laseja Lu­mi­joen Var­ja­kas­sa - "Tas­ku­lam­pun valossa käytiin ran­nas­sa kat­so­mas­sa"

Limingan ja Lumijoen rajalla sattunut maanjäristys herätti väkeä laajalla alueella Oulun seudulla perjantain vastaisena yönä.

Limingassa asuva Tommi Nissilä kuuli maanjäristyksen äänen, mutta ajatteli, että äänet liittyivät yölliseen myrskyyn.
Limingassa asuva Tommi Nissilä kuuli maanjäristyksen äänen, mutta ajatteli, että äänet liittyivät yölliseen myrskyyn.
Limingassa asuva Tommi Nissilä kuuli maanjäristyksen äänen, mutta ajatteli, että äänet liittyivät yölliseen myrskyyn.
Kuva: Jarmo Kontiainen

– Heräsin yöllä tosi kovaan paukahdukseen. Ensimmäinen ajatus oli, että jäät vyöryvät myrskyssä rantapenkereelle, kertoo Lumijoen Varjakassa meren rannalla asuva Anne Kujanpää-Kemola.

Kyseessä oli kuitenkin maanjäristys, joka tapahtui Limingan eteläosissa perjantain vastaisena yönä.

Varjakassa pamahdusta seurasi matala jyrinä, joka tuntui kulkevan maata pitkin. Kujanpää-Kemola kertoo, että juuri jyrinä muistutti jäiden liikkumisesta syntyvää ääntä.

-

– Kävimme taskulampun kanssa katsomassa rannassa ja näimme, etteivät jäät ole liikkuneet mihinkään. Netistä sitten huomasin pian, että kyseessä oli maanjäristys.

– Kyllähän se vähän valvotutti, Kujanpää-Kemola kertoo.

Varjakan suunnalla jyrinä helisytti myös ikkunalaseja. Mitään vaurioita Kujanpää-Kemola ei ole kuitenkaan huomannut. Hän muistaa myös Perämerellä puolitoista vuotta sitten tapahtuneen maanjäristyksen. Hänen mukaansa tämä järistys oli paljon selvempi ja ääni oli voimakkaampi.

– Oli tämä aika voimakas. Lapsilta on tullut viestejä, että mitä siellä oikein tapahtuu, Kujanpää-Kemola kertoo.

Äänet sekoittuivat lumimyrskyyn

Niin ikään Lumijoella asuva Kaarlo Sutela kertoo havainneensa maanjäristykseen.

– Minä kuulin rymäyksen, mutta se sekoittui kovaan myrskyyn. Ajattelin, että peltikatto rymisee tai jotain, Sutela sanoo.

Sutelalla on iso maatila, jossa on sekä lypsy- että lihakarjaa. Hän ei ole huomannut, että eläimet olisivat reagoineet järistykseen mitenkään.

– Mitään vaurioita ei ole tullut. Enemmän tässä on työtä siitä, kun on tullut niin paljon lunta, hän kertoo.

Myös Juha Paloniemi havahtui maanjäristykseen Lumijoella.

– Ensin tuntui vaimeaa jyminää, joka sitten voimistui, hän kertoo.

Jylinä helisytti Paloniemen lasivitriinikaappia, ja hän ehti pohtia hetken äänen aiheuttajaa. Mielessä kävivät muun muassa liikenneonnettomuus ja lentokoneen putoaminen.

– Oli se pelottavakin tilanne, kun ei tiennyt, mitä oli tapahtunut.

Sari Lampela puolestaan kertoo heränneensä koiran reagointiin. Hän toteaa, että myös hänellä maanjäristyksen äänet sekoittuivat voimakkaaseen talvimyräkkään.

Helsingin yliopiston seismologian instituutista kerrotaan, että maanjäristys tapahtui noin 30 kilometrin syvyydessä, ja sen keskus oli Limingasta muutaman kilometrin etelälounaaseen. Järistyksen voimakkuus oli noin kolme magnitudia.

Juttua muokattu 8.12. kello 11.33. Maanjäristyksen paikka tarkentunut.