Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Maa­kun­ta­hal­li­tus: Bud­jet­ti­esi­tyk­ses­sä ei ole rahaa maa­kun­ta­uu­dis­tuk­sen esi­val­mis­te­luun

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen mukaan budjettiesitys vaarantaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun maakunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen mukaan valtiovarainministeriön budjettiesitys vaarantaa sote- ja maakuntauudistuksen aikataulun.

Budjettiesityksessä sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun esitetään 166 miljoonan euron määrärahaa. Uudistuksen esivalmisteluun eli maakuntien lakien hyväksymistä edeltävälle ajalle ei esitetä rahoitusta lainkaan. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen mukaan kyseessä on ensi vuoden tammikuusta kesäkuuhun kestävä ajan jakso.

Huhtikuussa pidetyssä kehysriihessä hallitus päätti, että maakuntauudistuksen esivalmisteluun käytetään 45 miljoonaa euroa. Maakuntahallituksen mukaan tämä rahoitus olisi tarpeen.

– Valtion keskeytymätön rahoitus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun toteuttamiseksi maakunnassa on välttämätön. Asia on hoidettava kehysriihessä, sanoo Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jussi Rämet.

Maakuntien arvioiden mukaan sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun kustannukset ovat tänä vuonna yhteensä noin 22 miljoonaa euroa. Summa ei sisällä ICT-kuluja. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen mukaan se on ehdoton vähimmäismäärä myös keväällä 2018.