Maa­ki­nen Mar­tin­nie­mi -pik­ni­kiä vie­te­tään lauan­tai­na – "Täällä pik­kui­sen reu­nem­mal­la­kin elämä voi olla ar­vo­kas­ta ja kor­kea­ta­sois­ta"

Rantametsän suojelusta alkunsa saanut tapahtuma tuo näkyväksi oman kylän asioiden arvon.

Maakinen Martinniemi järjestetään lauantai-iltana yhdettätoista kertaa Martinniemen Ukkolanrannassa.
Maakinen Martinniemi järjestetään lauantai-iltana yhdettätoista kertaa Martinniemen Ukkolanrannassa.
Kuva: Heikki Hannus

Rantametsän suojelusta alkunsa saanut tapahtuma tuo näkyväksi oman kylän asioiden arvon.

– Ihan samanlainen kuin aina ennenkin, Maakinen Martinniemi -tapahtuman puuhamies Jukka Takalo nauraa.

Festivaali viettää lauantaina kymmenvuotissyntymäpäiviään. Ohjelma noudattaa tuttua kaavaa: ei kalliita esiintyjiä eikä anniskelualueita, kirjailijakävely kulttuuripolulla, kuvataidetta ja musiikkia. Pääesiintyjänä on tuttuun tapaan Rannaton Horisontti.

”Jos kylältä ei kuulu ääntä, se on kuollut”, kiteyttää festivaalin tiedote Maakisen Martinniemen merkityksen. Takalon mukaan tapahtuma tuo näkyväksi oman kylän asioiden arvon. Itse hän koki vastaavaa teini-iässä, kun Joni SkiftesvikinPuhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja -novelllikokoelma sai valtakunnallista huomiota. Takalo haluaa jatkaa tätä perintöä.

– Se liittyy identiteettiin, että täällä pikkuisen reunemmallakin elämä voi olla arvokasta ja korkeatasoista.

Takalo sanoo piknikin olevan Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeenkin näkökulmasta persoonallinen ja arvokas tapahtuma.

Maakinen Martinniemi -piknik sai alkunsa 2009 Kurtinhaudan rannan ja rantametsän suojelusta. Festivaali on samanaikaisesti sekä kylä- että monitaidetapahtuma.

– Joku, joka ei välttämättä ole kiinnostunut esityksistä, tietää, että siellä näkee ihmisiä. Se on tärkeä juttu ylipäätään tapahtumissa.

Samalla taide saa yleisöä, jota se ei tavallisesti saisi, Takalo kertoo.

Kyläläiset ovat ottaneet piknikin omakseen. Tämä näkyy Takalon mukaan siinäkin, että ranta on pysynyt siistinä sen jälkeen, kun Maakista Martinniemeä alettiin järjestää.

– Ainoa graffiti mitä on tullut, oli tehty vieraskirjan sivulle. Graffitintekijäkin oli osoittanut kunnioitusta paikkaa kohtaan tällä tavalla.

Maakinen Martinniemi -piknikissä esiintyvät tänä vuonna Liikkuva laulureppu, Janina Tihinen, Duo Rämemajavat, tähtitieteilijä Pertti Rautiainen, Katja Sutela, Yoki akustisena, Lauri Peisterä ystävineen, Turakaisen orkesteri, Hyvo(ö)n Jyta Beat & Tähtisolistit ja Rannaton Horisontti. Kirjailijakävelyllä Hannu Tarvas esittää monologeja Skiftesvikin novelleista. Tapahtuman avaa Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen suunnittelupäällikkö Olli Rantala. Jatkoilla musisoi Lost Division.

Kuvataidemetsän näyttelyn teema on Läsnä. Esillä on töitä yhdeltätoista taiteilijalta.

Tapahtuma alkaa lauantaina kello 18. Martinniemeen järjestetään myös opastettu  bussimatka Oulusta. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.