Maail­man van­him­mat ammatit kie­tou­tu­neet aina toi­siin­sa

Ihmiskaupan vanhin muoto prostituutio ja sotajoukot ovat kytkeytyneet toisiinsa ikimuistoisista ajoista lähtien.

Ihmiskaupan vanhin muoto prostituutio ja sotajoukot ovat kytkeytyneet toisiinsa ikimuistoisista ajoista lähtien. Koska seksuaalisuus ja inhimilliset tarpeet eivät sammu sotatantereillakaan, ratkaisua on etsitty muun muassa moraalisesti arveluttavasta prostituutiosta.

Eräänlaisia kenttäbordelleja oli jo roomalaisilla sotilailla, jotka vartioivat Rooman valtakunnan rajaa Pohjois-Englannissa Hadrianuksen muurilla hieman ajanlaskumme alun jälkeen.

Historiassa on esimerkkejä siitä, kuinka seksuaalisuuden kieltäminen voi aiheuttaa sotalaitoksille ikäviä yllätyksiä ja jopa sotilasoperaatioiden epäonnistumisen.

"Kun kymmeniä tuhansia sotilaita kootaan sotaan pois kotoa, ihmissuhteiden hoito vaikeutuu. Tämä jos mikä on operatiivisen suunnittelun keskeisiä lähtökohtia", kirjoittavat Maanpuolustuskorkeakoulun professorit Aki-Mauri Huhtinen ja Pasi Kesseli tuoreessa Tiedepolitiikka-lehdessä.

Sotilaskulttuurin ja prostituution suhde käy ilmi käsitteiden synnystä. Esimerkiksi englanninkielinen sana hooker (huora) tulee Yhdysvaltain sisällissodan aikaisen kenraalin Joseph Hookerin sotilaille järjestämistä "Hookerin tytöistä".

Bordellit palvelivat miehittäjää ja vapauttajaa

Prostituutio on aiheuttanut sotilasjohdoille monia ongelmia. Prostituoidut ovat muun muassa toimineet vihollisen agentteina ja tiedustelijoina keräten intiimeissä tilanteissa tärkeitä sotilaallisia tietoja. Esimerkiksi Ranskassa prostituutio liittyi vahvasti vastarintaliikkeen toimintaan toisessa maailmansodassa.

Toisaalta sodan aikana syntyneet bordellit toimivat miehittäjästä tai vapauttajasta riippumatta. Napoli esimerkiksi oli 1943 sekä saksalaisten että myöhemmin liittoutuneiden valtauksen jälkeen prostituution keskus. Kun taas saksalaiset miehittävät Pariisin keväällä 1940 ja ottivat kaupungin parhaat bordellit upseeriensa käyttöön, vierailivat Yhdysvaltojen sotilaat samoissa paikoissa Pariisin vapauduttua vuonna 1944.

Mutta prostituution ja sotajoukkojen symbioosi ei kuulu pelkästään historian lehdille. Niinpä vuonna 1991 Yhdysvaltain asevoimien alukset poikkesivat Thaimaahan "seksipysähdykselle" ennen palaamistaan kotiin.

1990-luvulla Bosnian bordellien asiakkaista noin 80 prosenttia oli puolestaan YK-sotilaita. Eräiden arvioiden mukaan taas pari tuhatta prostituoitua olisi saapunut vuoden 1995 jälkeen Kosovoon Moldovasta, Ukrainasta, Venäjältä ja Romaniasta.

Japanilaiset käyttivät seksiorjia

Ennen ensimmäistä maailmansotaa prostituution muodostivat lähinnä asevoimien perässä liikkuvat seksiä tarjoavat naiset. Asemasodassa armeijat organisoivat bordelleja rintamalinjojen taakse.

Systemaattisinta toiminta on ollut saksalaisten asevoimilla, jotka jo ensimmäisen maailmansodan aikana järjestivät kenttäbordelleja. Näissä työskennelleet tytöt ja naiset joutuivat olemaan keskimäärin 30 sotilaan kanssa vuorokaudessa. Naisten hygieniasta vastasivat sotilaslääkärit.

Myös sotilaat joutuivat tarkastukseen ennen ja jälkeen yhdynnän sekä saivat suojarokotteita ja vaseliinia. Järjestelmää kehitettiin niin pitkälle, että upseeristolla ja miehistöllä oli omat bordellit.

Eniten julkisuutta ovat saaneet toisen maailmansodan aikaiset korealaiset seksiorjatytöt, jotka joutuivat makaamaan keskimäärin 20--30 japanilaissotilaan kanssa. Vuoden 1941 alussa lähes 20 000 seksiorjaa palveli Kiinassa Japanin miehittäjäarmeijan sotilaita. On arvioitu, että kolmisenkymmentä prosenttia seksiorjista olisi säilynyt hengissä sodan loppuun.

Sota vauhditti tautilainsäädäntöä

Sukupuolitaudit ovat aina olleet olennainen osa prostituutiota, ja tätä on myös käytetty hyväksi. Niinpä kun saksalaiset miehittivät 1870 osia Ranskasta, ranskalaiset prostituoidut levittivät systemaattisesti sukupuolitauteja saksalaissotilaiden keskuuteen.

Sukupuolitauteja esiintyi ensimmäisen maailmansodan aikana niin paljon, että niitä koskevaa lainsäädäntöä alettiin kehittää ripeästi rauhan vihdoin saavuttua.

Ensimmäisessä maailmansodassa englantilaissotilaiden sukupuolitaudit olivat seitsenkertaisia saksalaisiin verrattuna, koska saksalaiset olivat kehittäneet kenttäbordellitoiminnan ja siihen liittyen sotilaiden ja prostituoitujen terveyskontrollin.