Maa­han­muut­to­vi­ras­to: Suomeen ei ole vielä tullut lapsia Kreikan pa­ko­lais­lei­reil­tä – en­sim­mäis­tä ryhmää odo­te­taan myö­hem­min tällä vii­kol­la

Maahanmuuttovirasto (Migri) kiistää, että ensimmäiset pakolaislapset olisi jo siirretty Kreikasta Suomeen.

Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta.
Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta.
Kuva: STRATIS BALASKAS

Maahanmuuttovirasto (Migri) kiistää, että ensimmäiset pakolaislapset olisi jo siirretty Kreikasta Suomeen.

– Julkisuudessa olevat tiedot eivät pidä paikkaansa. Maahanmuuttovirasto tiedottaa, kun siirrot Suomeen ovat tapahtuneet, Migrin viestintäpäällikkö Jaana Vaahtio kertoo STT:lle.

Maahanmuuttovirasto kertoi aikaisemmin, että Suomeen saapuu ensimmäinen ryhmä alaikäisiä tällä viikolla. Vaahtion mukaan viime viikolla kerrottu tieto pitää edelleen paikkansa, ja Suomeen odotetaan yhä 24:ää lasta ja nuorta tämän viikon aikana.

– Meiltä viipymättä tiedotetaan, kun siirrot ovat tapahtuneet.

Euroopan komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin tänään, että Kreikasta olisi siirretty eilen ja tänään Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia. Edustuston mukaan ilman huoltajaa olevia lapsia olisi siirretty Suomeen ja Portugaliin yhteensä 49. Vaahtio ei osaa arvioida, miksi edustusto on kertonut asiasta ennenaikaisesti.

Suomi sitoutunut 175 ihmisen vastaanottoon

Yhteensä Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan pakolaisleireiltä 175 turvapaikanhakijaa.

Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta. Euroopan komission laatimassa toimintasuunnitelmassa esitettiin 1 600 lapsen siirtoa muihin EU-maihin. Järjestelyyn on toistaiseksi osallistunut 11 EU:n jäsenmaata sekä Norja.

Tähän mennessä jäsenmaat ovat jo tarjoutuneet vastaanottamaan kaikkiaan 2 000 lasta ja nuorta. Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset, mutta järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma, ja heidän lähiomaisiaan.

Kreikan leireiltä saapuneet turvapaikanhakijat viettävät koronaviruksen takia kaksi viikkoa karanteenia vastaavassa järjestelyssä, minkä jälkeen heidät sijoitetaan alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin vastaanottokeskuksiin.

Alaikäisten vastaanottoon tarkoitettuja paikkoja on Oulussa, Vöyrissä, Kotkassa, Hämeenkyrössä, Espoossa ja Turussa. Lisäksi Sipooseen avataan uusi ryhmäkoti.