Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Kolumni

Luot­to­tie­dot­to­man asema on koh­tuut­to­man vaikea

Suomen Asiakastieto julkistaa ensi viikolla tuoreet luvut maksuhäiriömerkintöjen määrästä.

Suomen Asiakastieto julkistaa ensi viikolla tuoreet luvut maksuhäiriömerkintöjen määrästä.

Se on ennustanut, että tänä vuonna saavutetaan kaikkien aikojen ennätyslukema maksuhäiriöisten määrässä ja ylitetään laman jälkeinen vuosi 1997, jolloin maksuhäiriömerkintöjä oli 368 000 ihmisellä. Lähestytään tilannetta, jossa jopa noin kymmenellä prosentilla täysi-ikäisistä suomalaisista on maksuhäiriömerkintä.

Luku on karmivan suuri. Karmivan moni tietää, miten musertava taakka maksuhäiriömerkinnän kantaminen on.


Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa elämää merkittävästi.

Asuntolaina jää haaveeksi. Vuokra-asunnon saaminen hankaloituu tai muuttuu mahdottomaksi. Jos vuokranantaja yllättäen suostuu vuokraamaan asuntonsa maksuhäiriöiselle, vaatii hän usean kuukauden vuokran etukäteen takuuvuokrana. Vuokrasopimuksen saaminen voi edellyttää vielä kotivakuutuksen ottamista. Sitä ei kuitenkaan välttämättä saa.

Vakuutusyhtiöt eivät myönnä kotivakuutuksia maksuhäiriöiselle tai jos myöntävät, ne vaativat kotivakuutuslaskujen maksamista esimerkiksi vuodeksi ennakkoon.

Tenkkapoo voi tulla eteen myös sähkön kanssa. Sähköyhtiöt karhuavat satojen eurojen vakuussummaa ennen kuin ne suostuvat ottamaan asiakkaakseen.

Matkapuhelinliittymän ja nettiyhteyden saaminen voivat niinikään olla vakuuden takana. Operaattori haluaa esimerkiksi koko vuoden puhelinlaskut etukäteen. Häiriömerkintä voi johtaa myös aiemmin myönnettyjen pankki- ja luottokorttien takaisin vaatimiseen.


Nämä ongelmat tulevat vastaan, jos joutuu yllättäen etsimään uutta kotia. Jos parisuhde päättyy eroon tai jos puoliso kuolee, eikä entiseen kotiin ole mahdollista jäädä. Edessä on kivistäkin kivisempi tie.

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa merkitsee sitä, että tililtä tai läheisiltä pitäisi löytyä paksu tukku rahaa. Satoja, jopa tuhansia euroja, jotta kaikki ennakkoon vaadittavat summat pystyy maksamaan saadakseen katon päänsä päälle, sähköt ja yhteyden ulkomaailmaan.

Tuollaisia rahoja ei todellakaan aina ole. Jos säästöjä ja hätävaraa olisi, olisiko maksuhäiriömerkintääkään?

Vastaus ongelmiin ei ole sosiaalitoimisto. Siihen uskova voi huvikseen kokeilla, saako sieltä apua.


Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset ovat omiaan ihmisille, jotka eivät piittaa tuon taivaallista raha-asioistaan. Ihmisille, jotka tilailevat pikavippejä, joustoluottoja, erilaisia palveluita ja postimyyntituotteita vailla pienintäkään aikomusta maksaa niitä.

He ovat yhteiskunnan vapaamatkustajia, lokkeja, loisia. He pumppaavat rahaa ja etuuksia niin kauan kun sille tehdään väkisin stoppi lätkäisemällä maksuhäiriömerkintä.

Mutta kaikki kymmenestä prosentista suomalaisia eivät ole loisia.

Luottotiedottomien joukossa on ihmisiä, jotka ovat hölmöilleet menneisyydessään mutta jotka haluaisivat kääntää elämälleen uuden suunnan. Nuoruuden virheistä on jäljellä laskumeri, jonka yli uiminen kestää maksuhäiriömerkinnän vuoksi vuosikausia. Kun yhden velan saa maksettua, toinen odottaa. Korot painavat pään pinnan alle.


Maksuhäiriöjärjestelmä niputtaa kaikki luottotiedottomat samalle viivalle. Sitä pitää kehittää inhimillisempään suuntaan. Loisijat pitää saada poimittua yksittäisiin virheisiin sortuneiden ihmisten joukosta ja antaa jälkimmäiselle ihmisryhmälle mahdollisuus muutokseen.

Menneisyys ei saa painaa niin paljon, että se tuhoaa tulevaisuuden.

Jokainen tekee joskus vääriä valintoja. Niistä ei saa rangaista kohtuuttomasti.

Maksuhäiriömerkintä on nykymuodossaan vankila, josta ei kaikilla ole poispääsyä.