Luon­to­va­lo­ku­vaa­jan otos päätyi netissä toisen nimiin

Oululainen it-järjestelmäarkkitehti ja amatööriluontokuvaaja Petri Puurunen ei vielä kolme viikkoa sitten arvannut päätyvänsä kansainvälisen tekijänoikeustaistelun eturintamaan.

Petri Puurunen päätyi kansainvälisen tekijänoikeustaistelun eturintamaan. Petri Puurusen ottama, kiistelty kuva.
Petri Puurunen päätyi kansainvälisen tekijänoikeustaistelun eturintamaan.
Petri Puurunen päätyi kansainvälisen tekijänoikeustaistelun eturintamaan.
Kuva: Risto Rasila

Oululainen it-järjestelmäarkkitehti ja amatööriluontokuvaaja Petri Puurunen ei vielä kolme viikkoa sitten arvannut päätyvänsä kansainvälisen tekijänoikeustaistelun eturintamaan, kun hän teki haun omista valokuvistaan netissä.

”Minulla on ollut tapana silloin tällöin katsoa, mihin ja minkälaiseen käyttöön kuvani internetissä päätyvät. Nykytyökaluilla sen voi tehdä helposti. Pari viikkoa sitten bongasin oman kuvani Kanadasta montrealilaisen ammattikuvaajan Hera Bellin verkkosivun blogista. Kuvaa oli vain vähän pienennetty ja pantu tarinaa matkaan, missä se oli muka otettu”, Puurunen kertoo.

Nyt on selvinnyt, että kymmenet kansainväliset valokuvaajat ovat joutuneet samalla nettisivustolla Puurusen tavoin hyväksikäytetyiksi. Asiasta käydään parhaillaan kiihkeitä nettikeskusteluja.

Suomalaiset harrastajat ja ammattilaiset ottivat oululaiskollegansa asian omakseen. He alkoivat selvitellä tilannetta ja ottivat yhteyttä muun muassa Montreal Gazette -sanomalehteen, josta oltiin suoraan yhteydessä Puuruseen.

”Kerroin heille tarinan taustaa. Laitoin nähtäviksi esimerkkikuvia sekä linkkejä sivustoille. Sen koommin en ole itse ollut enää selvittelyissä mukana, mutta todisteita kyllä löytyy.”