
Sotkamossa on otettu käyttöön uudenlainen Luontoseteli-toimintamalli, jolla pyritään ehkäisemään nuorten mielenterveysongelmia Luontohoivan ja monialaisen yhteistyön avulla.
Luontoseteli on työväline Sotkamon kunnan ja Sotkamon seurakunnan työntekijöille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten parissa. Luontosetelillä työntekijä voi saada sosiaalialan ammattilaisen ja luonto-ohjaajan tuekseen nuoren kanssa työskentelyyn.
Tapaamiset toteutetaan luontoympäristössä ja suunnitellaan vastaamaan nuoren kanssa asetettuihin tavoitteisiin.
Luontoseteli-hankkeen projektipäällikkö Heidi Kotilainen Ristinkantajista kertoo, että setelit voivat olla luonto- tai eläinavusteisia.
– Eläinavusteisessa käynnissä saatetaan vaikka tutustua hevostilaan ja tehdä mindfulnessia eli läsnäolon taitojen harjoittamista hevosen kanssa.
Kotilaisen mukaan työntekijä ja nuori ovat tilanteessa rintarinnan. Lisäksi nuorelle annetaan kotiin vietäväksi työkaluja, miten omaa olotilaa voi parantaa.
Kotilainen ei tiedä, että vastaavanlaista toimintamallia olisi toteutettu muualla Suomessa.
– Malli on kopioitavissa muuallekin.
Nuorten ongelmiin halutaan Sotkamossa vastata luonnon rikkaudella. Avuksi on otettu Green Care, joka on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa. Luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä voidaan käyttää terapian ja kuntoutuksen tarpeisiin.
Luontokokemukset aktivoivat eri tavalla
Tutkimusten mukaan luontokokemukset aktivoivat sellaisia hermoston alueita, jotka eivät aktivoidu rakennetussa ympäristössä. Tämä edistää suoriutumista eri tehtävissä sekä vähentää stressiä ja masentuneisuutta.
Myös eläinkontaktit vaikuttavat suoraan ihmisen fysiologiaan. Silittäessään esimerkiksi koiraa ihmisen mielihyvähormonien tasot nousevat. Nämä hormonit muun muassa parantavat sosiaalista vuorovaikutusta, ja vähentävät stressin tai kivun tunnetta.
– Tavoitteena on innostaa nuorta nähdä luonto uudella tavalla. Esimerkiksi kotiluonnosta voi löytää rauhoittumisen paikan, jonne voi tietoisesti mennä, jos on kurja mieli.
Kotilainen kommentoi, että luontoseteli on konkreettinen työväline työntekijälle. Luontoseteliä voivat hyödyntää esimerkiksi kuraattori, opettaja, nuoriso-ohjaaja tai nuorisotyönohjaaja, joka pohtii kuinka päästä eteenpäin tapaamansa nuoren kanssa.
Sotkamossa luontosetelin tavoitteena on, että nuorten tunne- ja vuorovaikutustaidot lisääntyvät ja nuorten tarvitseman korjaavan työn tarve vähenee.
Luontosetelillä tavoitetaan Sotkamossa 13-26 nuorta tämän vuoden aikana. Toiminnalle haetaan jatkorahoitusta ensi vuodelle. Luontoseteli on saanut rahoituksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta.
Tällä viikolla vietetään Allianssin Nuorisotyön viikkoa, jolloin nostetaan esille nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää työtä nuorten hyväksi. Tänä vuonna teemana on nuorten mielenterveyden parissa tehtävä nuorisotyö.