Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Juhlapyhät: Miksi he­la­tors­tai­ta vie­te­tään?

Luomu on kal­liim­paa ja hou­kut­te­lee siksi tuot­ta­jia – Poh­jois-Poh­jan­maal­la vil­jel­lään eniten luomua

Luomuvalvontaan liittyi tänä keväänä enemmän luomutiloja kuin koskaan aiemmin. Valtakunnallisesti uusia luomutiloja perustettiin vajaat 500, Pohjois-Pohjanmaalla lähes 50.

Kempeleläinen Tarmo Turunen päätti siirtyä luomuviljelyyn, koska luomusta jää tuottajalle enemmän rahaa käteen. Osa Turusten pelloista on siirtymävaiheessa, ja niissä tuotetaan naapurin lehmille rehua. Ensi vuonna näillä lohkoilla puidaan jo luomukauraa.
Kempeleläinen Tarmo Turunen päätti siirtyä luomuviljelyyn, koska luomusta jää tuottajalle enemmän rahaa käteen. Osa Turusten pelloista on siirtymävaiheessa, ja niissä tuotetaan naapurin lehmille rehua. Ensi vuonna näillä lohkoilla puidaan jo luomukauraa.
Kuva: Janne Kˆrkkˆ

Luomuvalvontaan liittyi tänä keväänä enemmän luomutiloja kuin koskaan aiemmin. Valtakunnallisesti uusia luomutiloja perustettiin vajaat 500, Pohjois-Pohjanmaalla lähes 50.

Pohjois-Pohjanmaan Luomuyhdistyksen puheenjohtaja Matti Kumpulainen tietää tarkasti tuottajien luomuinnostuksen syyn.

– Maataloudessa on kannattavuusongelma. Luomusta on tullut sekä tukien että hintansa puolesta tuottajille parempi vaihtoehto.

Myös kempeleläinen Tarmo Turunen päätti tänä keväänä vaihtaa luomuun kannattavuussyistä. Hänen mukaansa viljelijä saa luomukaurasta jopa tuplahinnan verrattuna kauraan, jossa on käytetty kasvinsuojeluaineita ja kemiallisia lannoitteita. Lisäksi luomutuki on hehtaaria kohden 140 euroa suurempi kuin tavallisen kauran.

– Tuki sulaa kyllä siihen, että luomupelloissa on enemmän työtä. Kasveja pitää suojella muilla konstein kuin kemiallisesti, Turunen sanoo.

Vaikka luomusta saa selvästi pienemmän sadon kuin perinteisin tavoin viljellystä kaurasta, Turunen näkee luomun tuottamisen silti kannattavampana. Hän uskoo, että myös puhtaan kauran viljeleminen on tulevaisuudessa järkevä valinta.

– Puhtaasta luomukaurasta voi saada jopa viisinkertaisen hinnan tavalliseen kauraan verrattuna.

Pohjois-Pohjanmaa on Suomen tärkein luomumaakunta lehmiensä ansiosta. Luomuviljaa voi tuottaa yhdellä lohkolla enintään kolme vuotta peräjälkeen. Välivuosiin soveltuu esimerkiksi rehu. Sellaisilla seuduilla rehun menekki on varmaa, joissa on runsaasti rehua syöviä eläimiä. Lehmät ja luomu sopivat siis yhteen.

Luomuliiton tietojen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla luomutilojen osuus kaikista tiloista alkaa lähestyä 16 prosenttia. Valtakunnallisena tavoitteena on, että Suomen tiloista 20 prosenttia on luomutiloja vuoteen 2020 mennessä.

Luomuisin maakunta

518 luomutilaa toimii tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla.

Luomutiloista 120 on kotieläintiloja.

Missään muussa Suomen maakunnassa ei ole yhtä montaa luomueläintilaa.

Pohjois-Pohjanmaalla on 38 400 hehtaaria peltoa luomuviljelyssä tai siirtymävaiheessa.

Missään muussa Suomen maakunnassa ei ole luomuviljelyssä yhtä laajaa aluetta.

75 ha on maakunnassamme yhden luomutilan keskipinta-ala.

Valtakunnallisesti yhden luomutilan koko on noin 58 hehtaaria.

49 uutta luomutilaa aloitti Pohjois-Pohjanmaalla tänä keväänä. 10 lopetti toimintansa.

Uusista luomutiloista 10 on kotieläintiloja.

Maakuntamme uusien luomutilojen pinta-ala on yhteensä 5000 hehtaaria.

Missään muualla Suomessa luomupinta-ala ei kasvanut tänä keväänä yhtä paljon.

Koko maassa aloitti tänä keväänä noin 500 uutta luomutilaa.

Tyypillisesti uusia luomutiloja aloittaa vuosittain koko maassa noin 300.

Suomessa kulutetaan luomutuotteista eniten luomuhedelmiä, -kasviksia ja -maitotuotteita. Myös kahvi, kasviöljyt ja kananmunat maistuvat luomuina.

Lähde: Luomuliitto