Lu­mi­sa­teet saaneet poh­joi­sen hiih­to­kes­kuk­sia jo avaa­maan rin­tei­tään – "Lu­mi­ti­lan­ne on ihan huikea, 30 vuoteen ei ole talvi tullut näin ai­kai­sin"

Suomalaisista hiihtokeskuksista avoinna sunnuntaina oli 14. Laskettelurinteitä oli auki viidessä paikassa.

Hiihtokeskukset ovat avanneet jo rinteitään. Arkistokuva Rukalta.
Hiihtokeskukset ovat avanneet jo rinteitään. Arkistokuva Rukalta.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Suomalaisista hiihtokeskuksista avoinna sunnuntaina oli 14. Laskettelurinteitä oli auki viidessä paikassa.

Runsaat lumisateet Pohjois-Suomessa ovat saaneet hiihtokeskuksia jo avaamaan rinteitään.

Sunnuntaina Suomen yhteensä 67 hiihtokeskuksesta ja -koulusta 14 oli avannut latujaan ja rinteitään, kerrottiin Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen nettisivuilla. Näistä laskettelurinteitä oli auki viidessä paikassa. Niistä yksi on Kittilän Levi.

–  Lumitilanne on ihan huikea, 30 vuoteen ei ole talvi tullut näin aikaisin. Lunta on varmaan 35 senttimetriä, tykit ovat laulaneet jonkin aikaa, sanoo Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari STT:lle.

Kuusamossa sijaitsevan Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen taas sanoo, että lumen määrä vaihtelee yhä paljon tähän aikaan vuodesta. Ruka avattiin jo lokakuun alussa säiliölumilla, ja hän arvioi, että rinteitä olisi auki nyt noin 15.

–  Enimmillään lunta on ollut 30 senttiä, nyt taitaa olla 20 senttiä Kuusamossa. Luulen, että pikkuisen normaalia parempi, mutta ei mikään huippuvuosikaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumen syvyys maan pohjoisosissa oli sunnuntaina 15–27 senttimetrin välillä. Lunta oli viikonloppuna eniten Keski- ja Pohjois-Lapin rajaseudulla.

Syksyn ensilumi saatiin syyskuussa Utsjoella Pohjois-Lapissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun loppu on tavanomainen aika ensilumelle.

Etelässä lumia vielä odotellaan

Etelässäkin on saatu jo ensilumi, mutta lumimäärät ovat silti vähäisiä. Viikonlopun aikana etelässä on satanut, ja lämpötilat ovat viikonloppuna vaihdelleet runsaasti ympäri Suomea. Etelässä mitattiin jopa kymmenen plusasteen lukemia, kun pohjoisessa taas pakkasasteet ovat kivunneet 20:een.

Yksi etelän harvoista avoinna olevista hiihtokeskuksista oli Uudellamaalla sijaitseva Vihti Ski Center, jossa rinteitä oli sunnuntaina auki kolme. Toimitusjohtaja Sami Uotilan mukaan rinteiden avaaminen aikaisin oli yllätys jopa keskuksen työntekijöille. Lokakuun puolivälissä saatiin auki jo ensimmäinen rinne, perjantaina taas päärinne.

Avaamisen mahdollistivat pakkaset ja tehokas lumetus, Uotila sanoo.

–  Perjantaina saimme ison pitkän rinteen auki. Meillä on ollut suotuinen sijainti, meillä on ollut 8–9 astetta pakkasta, kun lähiympäristössä oli vain 4–5 astetta. Ei lunta tehdä, jos ei ole kylmä.

Uotila sanoi, että vesisateen vuoksi voi olla mahdollista, että rinteet joudutaan lumettamaan vielä uudelleen.

– Nyt on sen verran tukevasti lunta tosin, että uskon, että lisälumetus on helpompaa, kun talvi kunnolla alkaa.

Laajempaa sesonkia laskettelukeskusten avaamiselle ympäri Suomea odotetaan tämän kuun lopussa.