Lu­kio­lai­set ros­ka­juok­si­vat kau­pun­kia siis­tik­si ruo­ka­vä­li­tun­nil­la, opis­ke­li­jat kier­si­vät lä­hi­kort­te­lei­ta ros­ka­pus­sien kanssa

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ympäristötyöryhmä järjesti tiistaina lukiolaisille ruokavälitunnin ohjelmaksi roskajuoksun.

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ympäristötyöryhmän aktiivit Sade Mikkola (edessä vas.), Viivi Kajula ja Vellu Käräjäoja päivystivät roskajuoksun "kisatoimistossa".
Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ympäristötyöryhmän aktiivit Sade Mikkola (edessä vas.), Viivi Kajula ja Vellu Käräjäoja päivystivät roskajuoksun "kisatoimistossa".
Kuva: Jukka Leinonen

– Välillä on hyvä herätellä huomaamaan, kuinka paljon roskaa välitunnillakin voi löytää, lukiolainen Vellu Käräjäoja toteaa.

Käräjäoja kuuluu Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ympäristötyöryhmään, joka järjesti tiistaina lukiolaisille ruokavälitunnin ohjelmaksi roskajuoksun.

Tapahtuman idea on yksinkertainen: osallistujat juoksevat tai kävelevät haluamansa ajan ruokavälitunnistaan koulun lähikortteleista roskia keräten.

Moni tuntee roskajuoksun nimellä plogging. Se on Ruotsista alkanut ilmiö, jonka nimessä yhdistyvät sanat jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia).

– Ympäristötyöryhmällä on toivoa herättävä asenne, jossa arjen tekojen merkitystä korostetaan, ympäristötyöryhmän ohjaava opettaja Leena Kiuru kiittelee.

– Jokainen lukiolainen voi vaikuttaa, ryhmän toinen ohjaava opettaja Minna Korpierkki lisää.

Ja löytyyhän sitä roskaa. Yksi ryhmä kantaa punnituspisteelle metrin korkuista, umpiruosteista mainostelinettä, toinen pyöränrengasta. Muovipusseissa on pienempää roskaa enemmän tai vähemmän.

Ympäristötyöryhmä punnitsee roskapussit ja paras kerääjä palkitaan.