Lu­kio­lai­set kokevat etä­opis­ke­lun ras­kaak­si – "Olen lähes täysin lop­puun­pa­la­mi­sen par­taal­la, enkä saa apua mis­tään"

Koronaviruspandemian aiheuttama etäopiskelu on kuormittanut lukiolaisia huolestuttavasti.

Jopa 60 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee etäopiskelun henkisesti raskaaksi. Arkistokuva.
Jopa 60 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee etäopiskelun henkisesti raskaaksi. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Leinonen

Koronaviruspandemian aiheuttama etäopiskelu on kuormittanut lukiolaisia huolestuttavasti. Asia selviää Suomen Lukiolaisten Liiton huhtikuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselyllä kartoitettiin, miten etäopetukseen siirtyminen on vaikuttanut lukiolaisten opiskeluun ja jaksamiseen. Kyselyyn vastasi noin 1 500 lukiolaista. Vastaajia oli jokaisesta Manner-Suomen maakunnasta. Vastaukset jakautuivat tasaisesti eri vuosiluokille.

Eräs kolmannen vuoden lukiolainen kokee, että kasvaneiden itsenäisten tehtävien määrän takia aika ei enää riitä muuhun kuin opiskeluun.

– Lisäksi tilanne pakottaa olemaan kotona, missä hyvin vaikea perhetilanne tuo paljon stressiä eikä omaa aikaa ole yhtään. Olen lähes täysin loppuunpalamisen partaalla, enkä saa apua mistään. Lisäksi se, että kaikki toiminnot tehdään samassa tilassa, tekee lepäämisestä entistä vaikeampaa, hän kertoo.

Jopa 60 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee etäopiskelun henkisesti raskaaksi. Viime keväänä toteutetun Lukiolaisbarometrin mukaan vastaava luku oli 40 prosenttia.

Kuormituksen kasvamisen lisäksi yli puolet vastanneista ovat ahdistuneita koronatilanteesta.

– Kannamme suurta huolta lukiolaisten kuormittuneisuudesta. Erityisesti avoimissa vastauksissa ilmeni lukiolaisten huoli hyvinvoinnistaan ja yksinäisyydestään. Olemme pysähtyneet näiden tulosten edessä ja vetoamme nyt sen puolesta, että tukipalveluista pidetään huolta. Yksikään lukiolainen ei saa pudota kelkasta tai jäädä yksin, Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski sanoo.

Joka toinen vastaajista kokee, että itsenäisesti suoritettavia tehtäviä on liian paljon. Alle prosentti vastaajista kokee, että tehtäviä on liian vähän. Lähes puolet lukiolaisista kokee opetuksen laadun heikentyneen.