Lukijat in­nos­tui­vat int­ti­muis­tois­ta: "Uimaan kun me­nim­me, pojat ryynäs me­täs­sä"

Kaleva.fi:n lukijat innostuivat kertomaan muistojaan Oulussa asevelvollisuutensa suorittaneista varusmiehistä.

Varusmiehiä metsäreissulla vuonna 1981.
Varusmiehiä metsäreissulla vuonna 1981.

Kaleva.fi pyysi ihmisiä kertomaan omat Oulun inttiaikansa helmet Facebookissa vietetyn inttikuvaviikon innoittamana. Moni innostuikin muistelemaan armeija-aikaansa Oulussa.

"Olihan se aika kasvattava ja maailmankuvaa avartava kokemus nuorelle maalaispojalle tuo varusmiespalvelu suuressa kaupungissa", toteaa PohPr 1973-74.

Nimimerkki Reserviläinen taas muistelee, kuinka Oulussa komppanian asevarastonhoitajana toimi muuan ylikersantti Juha Hänninen, joka oli nyrkkeilyn Suomen mestari yli 80-kiloisten sarjassa ja harjoitteli Los Angelesin olympialaisiin.

"Rattoisia muistoja, jotka nyt tuntuvat kaihoisilta nuoruuden päiviltä."

Intin käyneiden lisäksi muisteluihin osallistui myös moni sellainen, jolle Oulun varusmiehet jäivät syystä tai toisesta mieleen - iltaisin ravintoloissa tai rautatieasemalta sunnuntai-iltaisin purkautuvana harmaana laumana, kuten nimimerkki Kasarmi 4 Hiukkavaar 364 muistelee.

Nimimerkki Lapsuus se on korvaamaton kirjoittaa asuneensa lapsuutensa Hiukkavaaran lähistöllä, jossa sotapojat tulivat usein koulumatkalla vastaan pyörällä tai marssien.

"Sotku tuli myös tutuksi ja samoin vartiossa olevat pojat. Ihania muistoja lapsuudesta!! Uimaan kun menimme valkeiselle pojat ryynäs metässä ja joskus niitä tuli autolastillisia uimaan viereiselle uimarannalle. Joskus kaverini kanssa kävimme sotkusta ostamassa karkkia vartiossa olevalle sotapoliisille ja kerran haettiin paperia kun alkoi veri valumaan sotilaan nenästä. :)"