Mielipiteet

Lukijalta

Yli­op­ti­mis­ti­sia arvioita Kuusamon Juomasuon malmivaroista

Mielipiteet 6.2.2019 12:05
Miia Porkkala

Suomessa on surullisia esimerkkejä kaivoshankkeista, jotka ovat taloudellisiin ongelmiin ajauduttuaan joutuneet sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti yhteiskunnan ja paikallisten toimijoiden syliin.

Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer peräänkuuluttaa (Kaleva 25.1./Lukijalta) kaivosalan vastuullista kehittämistä. Samaan aikaan kaivosyhtiön oma viestintä Kuusamon Juomasuon esiintymän arvioiduista malmivaroista, taloudellisesta kestävyydestä ja kaivoksen elinaikaodotuksista (KS 21.3.2018, Geofoorumi 25.5.2018) nojaa vähintäänkin kyseenalaisiin perusteisiin.

Vastoin kaivosalan yleistä ohjeistusta, Latitude 66 Cobalt Oy sisällyttää malmivaroihinsa kolmiportaisen JORC-varantolaskelman viimeisenkin luokan, ”mahdolliset varat”. Nämä ovat hyvin epätodennäköisiä malmivaroja, joista ei ole tavattu kertoa sijoittajille, koska niiden olemassaolo perustuu yksittäisiin kairausnäytteisiin valtavalla alueella. ”Mahdollisten varojen” osuus esimerkiksi Juomasuon koboltin osalta on lähes 40 prosenttia.

”Asiantuntijat ennustavat Juomasuon kaivokselle 3–5 vuoden elinaikaa, mutta yhtiön oma arvio on 10–15 vuotta.”

Malmivarojen arvioiminen yläkanttiin on merkityksellistä kahdesta syystä. Ensinnäkin malmivarat indikoivat kaivoshankkeen perustaa nousta kannattavaksi ja saavuttaa sitä kautta taloudellinen kestävyys. Toisekseen malmivarannot kertovat mahdollisen kaivoksen odotetusta eliniästä ja sosiaalisesta kestävyydestä.

Asiantuntijat ennustavat Juomasuon kaivokselle 3–5 vuoden elinaikaa, mutta yhtiön oma arvio on 10–15 vuotta. Pahimmillaan malmivarojen liioittelusta kärsii Kuusamon puhdas luonto ja kaikki siihen nojaava kestävä liiketoiminta.

Juomasuon osalta laskelmat osoittavat, että nykyisillä maailmanmarkkinahinnoilla vastuullinen koboltintuotanto Juomasuolla maksaisi enemmän kuin koboltista saatava markkinahinta. Kaivosta ollaan siis suunnittelemassa ylioptimistisin tulevaisuudenkuvin.

Epäuskottavaa on myös Hoyerin esittämä huoli kaivostoiminnan kohtuuttoman suurista varaus­alueista. Hoyerin johdolla Latitude 66 Cobalt Oy on tehnyt Kuusamossa ja Posiolla malminetsintään etuoikeuden tuovia varauksia yli 900 neliökilometrin edestä.

Kaikkien Hoyerin kommenttien valossa on kummallista, ettei Latitude 66 Cobalt Oy kuulu Kaivosteollisuus Ry:een ja sitä kautta Kestävän kaivostoiminnan verkostoon, joka kehittää Suomeen sopivia työkaluja vastuullisemman ja kestävämmän kaivostoiminnan edistämiseksi.

Vaikka yhtiö on kiillottanut kuvaansa rakentamalla itselleen roolia nousevassa, innovatiivisessa kobolttiklusterissa, Kuusamon Juomasuon maan alla mikään ei ole muuttunut sitten hankkeen edellisen isännän, Dragon Mining Oy:n, aikojen. Yrityksen viestinnällä faktat eivät muutu: saatavilla olevien tietojen ja asiantuntijalausuntojen perusteella hankkeen taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöllinen kestävyys ei ole uskottavalla pohjalla.

Miia Porkkala

hallituksen puheenjohtaja

Aho Group Oy

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ihanaa kuulla vaihteeksi järjen ääntä! Latitude Cobolt 66:n viestintä on tehokasta: viestinnällä yhtiö maalaa todella ruusuisen ja puhtoisen kuvan toiminnastaan, mutta itse käytännön toiminta viilaa seuraajaansa pahasti linssiin. Yhdellekään valehtelevalle yhtiölle ei tulisi antaa lupaa yhtään mihinkään ympäristöä pilaavaan toimintaan, joka heijastuu laajaan yleisöön. Kitkajoki koskineen, Oulangan kansallispuisto ja koko Kuusamon kaunis, puhdas luonto on houkutellut ja lumonnut ihmisiä jo vuosikymmenet. Ei anneta epäeettisesti toimivien, kansalaisia huijaavien ja liikeideaansa kaunistelevien kaivosyritysten pilata Kuusamon ainutlaatuista aarretta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kitka - ja Oulangan joet on vuosikymmenet sitten menetetty , jokiekosysteemi pilattu jokimatkailulla mm. taimenten kutupailat ja poikastuotanto (kanootti ja kumilautta rallit ) sekä satojen tuhansien turisti virrat ja heidän jälkeen jättämät wc jätökset vuosikymmenten ajan , näin on tapahtunut . Kansallispuistot on suojeltava ihmisen kaikenlaiselta toiminnalta puistoissa , sirkushuveja voivat harrastaa muualla . Toisin sanoen teollinen matkailu jonka menestys lasketaan vain ja ainoastaan euroina ja matkailuyöpymisinä siinä karhusellissä luonto on sivuseikka , vielä olisi toivoa kuusamon joilla puistoalueella , ensimmäiseksi kiellettäisiin jokimatkailun kanootti ja kumilautta rallit niin pikku hiljaan taimenen ja jokiharjuksen kannat palaisivat kaikki tämä tuho on vuosikymmenet tapahtunut tutkijoiden ja luontoväen silmien alla . Vielä olisi toivoa että elpymistä tapahtuisi . Kanadan joilla kutupaikkojen tuhoaminen on rankaistava teko .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo viimeinen lause sopii täydellisesti myös Kuusamossa toimivaan matkailubusinekseen, vaihdetaan vain kaivosyritysten tilalle matkailuyritykset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä, että hankkeen taloudellinen kestämättömyys tuodaan esille. On valitettavaa, että Latitude 66 toiminnallaan pilaa samalla myös kestävästi toimivien kaivosyhtiöiden maineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aho group ja Miia Porkkala jatkaa edelleen kaivostoiminnan vastustamista ja sen mahdollista perustamista Kuusamoon keppoisin perustein, olisi todella mielenkiintoista saada tietää keitä jutussa väitetyt asiantuntijat ovat. Ruka-keskus on pilannut tunturin maiseman täydellisesti (todella rumia rakennuksia), alueella ei ole ollut eikä ole vielä edes suunnitteilla kunnollista jätevesien puhdituslaitteistoa, kaikki keskuksen jätevedet menevät lähes sellaisinaan "puhtaaseen" Kitkajoen vesistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukalla on nyt jätevesipuhdistamo ja hyvä niin , lehtikirjoitteluissa on aika -aijoin lukuja matkailuvirroista milloin hossan kävijä ennätykset , riisitunturin , korouoman ja karhunkierroksen , ilmottavat sadoista tuhansista kävijöistä jotka pääsääntöisesti käyvät käsitykseni mukaan kesäisin ,herää kysymys jos jossakin turisti kohteessa käy 300 000 tuhatta kävijää minne menee jätevedet jos vaikka kolmannes tarvitsee wc palveluita , puhutaan suuren kaupunkin asukasmääristä , ei ole kunnallista viemäriverkostoa , paljuvessoilla homma ei toimi vuosikymmenet on karhunkierroksen joki ympäristöön näitä vesiä immeytetty .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huusseissa on keräysastiat, jotka metsähallitus kuljettaa sivistyksen pariin tyhjennykseen. Opastuskeskuksissa ja kahvioissa lähtöpisteissä on ihan normaalit viemärit. Että kyllä tämä asia on ihan kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän yhtiö pysty itse arvioimaan paremmin kuin ulkopuoliset "asiantuntijat", paljonko on malmia ja onko sen louhiminen kannattavaa. Moitittavaksi tai peräti rikolliseksi asia muuttuu, jos sijoittajille annetaan väärää tietoa, mutta silloin asianomistajina ovat sijoittajat eivätkä sivulliset. Ainakaan minulla ei sellaisesti ole edes vihjettä.

Muistellaan vaan, kuinka jopa eräät poliitikot vakuuttivat erään hankkeen kannattamattomuutta, mutta nyt tuottaa voittoa ja työllistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun vaikutukset liittyvät laajalti myös muihin elinkeinoihin, ja vieläpä riskinä, on yrityksen kannattavuuden arviointi myös muiden kuin kyseisen yhtiön intressissä. Kyseessä on ns. junioriyhtiö, ei vakavasti otettava kaivosyhtiö, jonka tavoitteena on vain saada paketti myyntikuntoon. Valitettavasti kaivostoimialalla esiintyy jonkin verran tällaista helppoa rahan tavoittelua, jossa perimmäisenä tarkoituksena ei ole pitkäaikaisen ja kestävän teollisen liiketoiminnan luominen vaan lyhytnäköinen kokoonkasaajien rahapussin kasvattaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli mieleen että kuusamoon eikä rukalle kannata rahoja enään kantaa lomaillessa , siellä lukemani perusteella eletään omassa kuplassa , kaikkia muita elinkeinoja ollaan vastaan ja toivon että teollisten töiden parissa elantonsa ansaitsevat lomailisivat muissa lomapitäjissä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamossa on teollisuutta, monenlaista, elintarviketeollisuutta, puunjalostusteollisuutta, matkailuteollisuutta. Kyseiseen Juomasuon hankkeeseen kriittisesti suhtautuminen on näiden olemassa olevien teollisuuksien brändien puolustamista. Kysymys on paljon laajemmasta kokonaisuudesta kuin pelkästä matkailusta. Myös kaivostoiminta mahtuu Kuusamoon, ja uskonpa myös, että Porkkalan mielestä, mutta ei olemassa olevien toimialojen tontille. Nykyisen hankkeen sijainti on hankala, vain (kaivospiirit 3 km ja 13 km Rukalta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja missähän suomalaisessa kaupungissa, pikkukaupungissa tai kylässä ei elettäisi omassa kuplassa? Omaan napaan tuijottelu pätee kyllä ihan kaikkiin alueisiin yhtä lailla: se on yleismaailmallinen ominaisuus, joka elää aivan jokaisessa ihmisessä. En tiedä, mitähän olet mahtanut lukea, mutta Kuusamo on Suomen kaunein paikka, jossa tehdään kovasti töitä, jotta ihmiset kaikkialta maailmasta voisivat nauttia alueen luonnosta. Kuusamossa on myös muitakin kuin matkailuyrityksiä ja erilaista teollisuutta. Kannattaisi käydä oikeasti paikan päällä ennen kuin alkaa mustamaalata koko aluetta netissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
87
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
79
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
40
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
31
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image