Mielipiteet

Lukijalta

Yli 100 vuotta samalla paikalla toimineen lyseon lu­kio­ra­ken­nuk­sen myynti olisi kammottavan lyhytnäköistä

Mielipiteet 16.10.2019 6:00
Niilo Heinonen

Oulun lyseon lukio on odottanut vuosikausia perusteellista peruskorjausta. Rakennustekniset, terveydelliset, työsuojelulliset ja toiminnalliset syyt ovat puoltaneet rakennuksen peruskorjausta jo pitkään, mutta poliittisten päättäjien viivytyksen takia hanke ei ole edennyt.

Eikä se ole sattumaa. Osa päättäjistä olisi nimittäin valmis lakkauttamaan lyseon ja myymään sen rakennukset. Lakkautusehdotuksia on tehty lähinnä poliittiselta keskikentältä ja vasemmalta laidalta.

Toivottavasti kyse on vain yksittäisten valtuutettujen henkilökohtaisesta ajattelusta. Yli 100 vuotta samalla paikalla toimineen lukiorakennuksen myynti olisi nimittäin kammottavan lyhytnäköistä.

"Lyseo on sekä sisältä että ulkoa suojeltu rakennus, jonka asianmukainen ylläpito vaatii kaupungilta säännöllisiä korjaustoimenpiteitä."

Uusklassismia ja 1920-luvun klassismia edustavat lyseon päärakennus on keskeinen osa Oulun historiallista monumentaalikeskustaa. Sen vanhimman, vuonna 1831 valmistuneen, osan on suunnitellut itse Carl Ludvig Engel.

Lyseon, tuomiokirkon, lääninhallituksen ja läänin maanmittauskonttorin rakennukset muodostavat valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön, joka korostaa Oulun historiaa Pohjois-Suomen johtavana hallinto- ja koulukaupunkina sekä nimikkoläänin pääkaupunkina.

Lyseo on ollut vuosikymmeniä Pohjois-Suomen suosituimpia lukioita. Eikä suotta. Arkkitehtuurin lisäksi lyseon mainetta kaunistavat useat nimekkäät entiset lyskalaiset aina presidenteistä lähtien.

Lyseo on sekä sisältä että ulkoa suojeltu rakennus, jonka asianmukainen ylläpito vaatii kaupungilta säännöllisiä korjaustoimenpiteitä. Suojelu tekisi rakennusten käyttötarkoituksen muuttamisesta ja näin ollen myös myymisestä lähes mahdotonta. Yleensä rakennusten on ajateltu säilyvän parhaiten alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Peruskorjauksen kustannusarvio ei poikkea muiden vastaavan laajuisten hankkeiden kokoluokasta, vaikka kyse on rakennuksen toiminnallisen käyttöarvon lisäksi myös yhteisen kulttuuriperintömme vaalimisesta. Kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 13 miljoonaa euroa, mikä jää kauaksi kaupungin useiden muiden investointien hintalapuista. Lisäksi tilat on löydettävä joka tapauksessa lukion noin 600 opiskelijalle.

Nyt on korkea aika arvostaa yhteistä kulttuuri- ja rakennushistoriaamme, käynnistää lyseon peruskorjaus sekä luopua sen lakkautus- ja myyntifantasioista. Kaiken ei pidä olla kaupan.

Niilo Heinonen

valtuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen (kok.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Aika on ajanut Lyseon ohi koulurakennuksena. Sille löytynee helposti muuta käyttöä. Luultavasti yksityinen pääoma on kiinnostunut peruskorjauksesta ja pieteetillä tehtävästä saneerauksesta. Vaikka onhan se aikamoinen urakka, kun ottaa huomioon, että rakennuksen seinät ovat vähintään yhtä paksut kuin romaanisessa kirkkorakennuksessa. Eiköhän tuolta Kaukovainiolta löydy sopivat tilat jättilukiolle, joten turha murehtiminen pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi laajentaa kouluja jos lapsimäärä pienenee, ammattikoulut ovat asiallisia ja uudelleen koulutus ajankohtaista monista syistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistolaiset haluaa hävittää nämä vanhat rakennukset kostona. Nämä edustavat heidän mukaan riistäjäkapitalismin historiaa. Kun tavoitteena on sosialistien diktatuuri, pitää kaikilla elämänalueilla vastustaa ja tuhota asioita, joitka edustavat muuta ajattelua ja demokratiaa. Tämä näkyy Oulussa esim. hietasaaren vanhojen huviloiden hävittämisenä ja yleisenä yritystoiminnan vastutstamisena. Sosialismi ja kansallissosialismi johtavat aina saamaan lopputulokseen eli diktatuuriin. Juutalaisvainoista johtuen kansallissoisialismista tuli rikollista, mutta ei sosialismista. Sosialismi kuten kansallissosialismi ovat samalla tavalla sivistymätöntä ja epädemokraattista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa siinä, että ns. vihervasemmisto käy kaikkien yhteiskunnan trad. - kons. . krist. rakenteiden kimppuun yrittäen tuhota ne. Ne kun ovat esteitä uussosialistisen yhteiskuntamallin ja ihmiskäsityksen tiellä. Kansallinen tietoisuus, yhtenäisyys ja kulttuuri ovat inhokkeja heille. Ne tulisi korvata hajanaisella monikultturismilla ja yksilöiden hajanaisella individualismilla / moniarvoisuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseossa nykyisellään on paljon haasteita ja opiskelijoita ilmeisesti enemmän, kuin taloon oikeasti mahtuu. Saniteettitilat ovat onnettomat. Ruokala liian pieni. Useat oppilaat suorittavat osan kursseista Osykillä ja toki päinvastoin, mutta tämä ei ehkä ole se optimaalisin ja nykyaikaisin ratkaisu käydä lukion opintoja. Matkaa koulujen välillä on kuitenkin ihan reippaasti ja usein siirtymisaikaa on vain kymmenisen minuuttia.

Luonnollisesti, Lyseon rakennus on syytä säilyttää ja peruskorjata mutta ehkä käyttö kouluna ei ole enää perusteltua.

Uusi isompi lukio, joka pystyy tarjoamaan laajasti kursseja ja on tietoteknisesti kehittyneellä tasolla, on lienee se, mitä Oulussa nyt ensisijaisesti tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulullako olisi varaa investoida 50-70 miljoonaa uuteen kouluun, kun ei tätäkään saada edes remontoitua? Hah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäistä kertaa kuulen ajatuksen rakennuksen myynnistä. Paljonko kaupunki siitä voisi saada? Kuka sen ostaisi? Valtio? Yksityinen? Mitä tulisi tilalle?

Sinällään ei ole mitään syytä, miksi keskustassa pitäisi olla kaksi lukiota, kun keskustan liepeillä on kaksi lisää. Jos myyminen ja uuden rakentaminen tulee edullisemmaksi, niin mikäs siinä. Vanha rakennus on joka tapauksessa suojeltu, joten ei se katukuvasta häviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo. Suurin osa oululaisista ei edes ole taloa huomannut. Kyllä se kuitenkin kohtuu hieno on; se pitää säilyttää vahakabinettina. Sinne tuodaan lyseon käyneiden opiskelijoiden ja ennen kaikkea entisten rehtoreiden vahapatsaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseon myyntiajatus on samantapaista historiallisen OWLA,n tuhoamista kuin kansainvälisestikin mahtavan MERIKAUPUNKI OULU,n häpeällinen siivoaminen kansalaisten ajatuksista. Missä käytössä on nykyään entinen Kaupunginkirjasto ja Maakuntamuseo Hupisaarilla ? Grynderiperiaatteella sekin pitäisi purkaa tuottamattomana, ja rakentaa tilalle "tornitalo tai kaksi".
Oulu elää edelleen lainaraha unelmaa, missä ei ole sijaa oululaisuudelle eikä pohjalaisuudelle. Muistona menneestä valkeasta kaupungista on vain teollisuuden pilaamat rannikkoalueet ja liettynyt merenpohja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image