Mielipiteet

Lukijalta

Yhteiskunnan tulee saada tietää missä mal­mi­net­sin­täyh­tiöt operoivat ja mitä he etsivät ja millä tavalla

Mielipiteet 4.11.2019 7:00
Veikko Keränen

Kaivosyhtiö Latitude66 ja Finnkallio ovat tehneet laajoja valtaushakemuksia sekä viritelleet malminetsintää tunnetulle GTK:n määrittelemälle uraanivyöhykkeelle ja uraania sisältäviin malmioihin molemmin puolin Kitkajärveä.

Alueen kyläläisten ja mökkiläisten on aika herätä. Kaivosyhtiöt pyrkivät välttämään yhteiskunnan seurannan ja luvituksen malminetsinnässä pyytämällä meiltä maanomistajilta suoraan malminetsintälupia kirjeitse ja puhelimitse.

Vaikka olen suuri maanomistaja, katson, että tämä ei ole hyväksyttävää naapurimaanomistajien kannalta eikä yhteiskunnan kokonaisedun kannalta. Yhteiskunnan tulee saada tietää missä malminetsintäyhtiöt operoivat ja mitä he etsivät ja millä tavalla.

Erityisen arveluttavaa ja ongelmallista on, että kaivosyhtiöt etsivät ja jopa kairaavat maanomistajien luvilla Kitkajärven ympärillä. Tällöin on vaarana, että kairaukset osuvat pohjavesiin pilaten niitä.

Esimerkkitapaus vesiä pilaavasta malmikairauksesta löytyy juuri Kitkajärven Kouervaarasta, jossa GTK kairasi uraanimalmioin läpi pohjavesiin ja sai aikaiseksi sen, että radioaktiivisesti saastunutta pohjavettä pulppuaa nyt useasta kairanreijästä Kouervaaran rinteille.

Kouervaaran esimerkkitapaukset todistavat, että kaivosyhtiöiden ja GTK:n mediassakin monesti toitottavat mantrat, ettei malminetsinnästä tai kairauksista olisi haittaa luonnolle ja vesille, pidä paikkaansa.

On olennaista, että malminetsintäyhtiöt hakevat malminetsintäluvat Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) luvituksella ja on tärkeää, että malminetsintälupahakemuksissa mainitaan, että hakemus on esimerkiksi uraania sisältävään malmioon tai tunnetulle uraanivyöhykkeelle. Myös Tukesin on pidettävä selkärankansa ja vaadittava kaivosyhtiöitä mainitsemaan hakemuksissaan haitalliset mineraalit.

"On olennaista, että malminetsintäyhtiöt hakevat malminetsintäluvat Tukesin luvituksella ja on tärkeää, että malminetsintälupahakemuksissa mainitaan, että hakemus on esimerkiksi uraania sisältävään malmioon tai tunnetulle uraanivyöhykkeelle."

On yksinkertaisesti lopetettava tämä takaoven käyttö, mikä voi aiheuttaa ongelmia pohjavesille ja vesistöille. Kitkajärven ympäristön pohjavesijänteet kulkeutuvat Kitkajärven suoraan ja epäsuoraan. Siten malmikairaukset voivat pilata arvokasta Kitkajärveämme – Euroopan suurinta lähdettä.

Ja ennen kaikkea Kuusamon ja Posion kuntien tulee vastustaa valtauksia ja malminetsintää Kitkajärven ympärillä kun on selvää, ettei tänne tulla kaivosta koskaan missään muodossa sallimaan. Kaivosyhtiöiden tulee kunnioittaa kuusamolaisten enemmistön ja valtuuston tahtoa ja vetäytyä malminetsinnästä Kitkajärven ympäriltä.

Esitänkin, että me maanomistajat emme myönnä lupia malminetsinnälle ja valitamme malminetsinnän valtaushakemuksista.

Esimerkiksi nyt kaivosyhtiö Latitude haluaa kairata Naatikkajoen ja Jaurasen ympärillä ns. Ollinsuon alueella ja Itäpuolen Kouervaaran rinteillä, siis tunnetulla uraanivyöhykkeellä. Tukesin antava vakuusvaade yhtiölle on täysin alakanttiin ja ei takaa mahdollisten ongelmien ja saastumisien tuomien haittojen minimointia. Ei edelleenkään ole tehty ympäristövaikutuksien arviointia uraania sisältävien malmioiden kairauksille.

Ennen kaikkea malminetsintää ei pidä sallia, koska malminetsintä tuo vain ikuisen ongelman ja epävarmuuden seudun tulevaisuuden, kiinteistöjen ja maanarvon ylle.

Veikko Keränen

metsätilallinen, matkailuyrittäjä

kotitarvekalastaja, Kuusamo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei kannata kaikkia tutkijoina esiintyviä uskoa. Mielipiteestä kuultaa läpi se, että on kritiikittä uskottu erään toisen Kuusamolaisen kertomuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vaarana, että kairaukset osuvat pohjavesiin"

... eivät pohjavedet ole missään "vesisuonissa", joihin osutaan. Kairaukset menevät ihan aina pohjaveden pinnan alapuolelle.

"radioaktiivisesti saastunutta pohjavettä pulppuaa nyt useasta kairanreijästä"

Mitä tämä tarkoittaa? Ei pohjavesi "pulppua", varsinkaan syvistä rei'istä. Radonia kyllä pulppuaa maaperästä, missä radioaktiivisuutta on, eikä siihen yksi reikä paljon vaikuta, koska se pääsee kallionhalkeamista. Jos asunto on uraanimalmion päällä, sen alla on niin paljon radioaktiivisuutta, että pysyvä asuminen voi olla hengenvaarallista radonin vuoksi.

Jos reiät ovat niin vaarallisia, kannattaa pohtia porakaivoja. Suuri osa kuusamolaisista mökeistä ja tiloista saa juomavetensä porakaivoista ja kaivonporaus on perinteinen kuusamolainen ammatti.

"kun on selvää, ettei tänne tulla kaivosta koskaan missään muodossa sallimaan"

Miksi ihmeessä? Mitä haittaa maanalaisesta kaivoksesta on? Eikö Suomeen saa enää perustaa kestäviä työpaikkoja? Pitääkö kaikkien saada elantonsa matkailualan kausitöistä, 10 euroa tunnilta ilman lisiä, edes lakimääräisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:23
K-Market Haapalehdon Rinki-lajittelupiste suljetaan kaupan remontin ajaksi
9:16
Junamatkailun suosio jatkaa kasvuaan – Oulun ja Helsingin välinen liikenne kasvanut huimasti
8:31
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
7:39
Saunarakennus tuhoutui tulipalossa maan tasalle Enontekiöllä
7:00
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta
7:00
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
7:00
Toiveena tehokkuus – Katja Nättilä on yksi Rankkojen Ankkojen avainpelaajista salibandyliigan pudotuspelikarsinnoissa Tilaajille
28
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
13
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
10
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
10
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
9
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
7
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
5
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image